Η ιστορία της ελληνικής κριτικής κινηματογράφου σε ένα βιβλίο

Ένας πολύτιμος τόμος για κάθε σινεφίλ με την υπογραφή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

elliniki_kritiki_book_cover_crop

Ένας πολύτιμος τόμος, απαραίτητος για κάθε σινεφίλ και όποιον ασχολείται με το ελληνικό σινεμά, κυκλοφορεί μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικής Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Ο λόγος για το βιβλίο "Ελληνική κριτική & ελληνικός κινηματογράφος: προσεγγίσεις, πρόσωπα & ντοκουμέντα (ΤΟΜΟΣ Α': 1925-1975)" (εκδόσεις Αιγόκερως), στο οποίο συμμετέχουν μέλη της ΠΕΚΚ και επιμελείται ο Χρήστος Σκυλλάκος. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ύστερα από μήνες κοπιώδους δουλειάς, έρευνας, διασταύρωσης πληροφοριών και ενδελεχούς μελέτης, που συμπυκνώνεται σε περισσότερες από 800 σελίδες.

Ακολουθεί το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης:
"Το παρόν έργο αποτέλεσε μια απαιτητική δουλειά πάνω σε αρχειακό υλικό εφημερίδων και άλλων εντύπων της περιόδου 1925-1975 και αφορά την κριτική και θεώρηση του ελληνικού κινηματογράφου. Στόχος η ιστορική διερεύνηση και μελέτη του κριτικού λόγου και του σινεμά αυτού καθ’ αυτού στον τόπο μας. Μέσα από τα κείμενα αυτά πληροφορούμαστε για την πορεία εξέλιξης του ίδιου του λόγου για τον ελληνικό κινηματογράφο, και επιπροσθέτως, πράγμα αναγκαίο και σημαντικό, για τις ηθικές αντιλήψεις και τους κώδικες της ελληνικής κοινωνίας, για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της εποχής, και φυσικά για τα ερεθίσματα, τις θέσεις, την ιδεολογία, τις αισθητικές "εμμονές", τις τάσεις "αντικειμενικότητας", αλλά και για τις προσωπικές προσεγγίσεις των ανθρώπων των γραμμάτων.
Θεωρούμε πως η κριτική ως σύνολο ατόμων μιας εποχής αλλά και εν γένει ως ιστορική συνέχεια, με την έννοια του χρονικά ενιαίου που έχει η ανθρώπινη διανοητική δραστηριότητα, αποτελεί διανοητικό "κεφάλαιο" του τόπου μας. Τα κείμενά του τόμου ανακτώνται εκ νέου ως ιστορικά τεκμήρια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια σχέση ισότιμης ποιότητας απέναντι στην γραπτή ιστορία. Σε πολύ δύσκολες και πολιτικά εχθρικές για τον δημόσιο λόγο εποχές, η κριτική κινηματογράφου δήλωνε και δηλώνει παρούσα".

Από τη μεριά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΚΚ σημειώνει:
"Η κριτική του κινηματογράφου έχει μια, αν όχι πλούσια, πάντως ενδιαφέρουσα ιστορία στην Ελλάδα. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποφάσισε να τη συλλέξει και να την καταγράψει, συνδέοντάς την με το ελληνικό σινεμά, με το οποίο μοιράζεται μια σχεδόν κοινή μοίρα. Μέσα από βιογραφικά στοιχεία των ανθρώπων που συνέγραψαν αυτήν την ιστορία, μέσα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, μέσα από σπάνια κείμενα, ντοκουμέντα, αλλά και θεωρητικές προσεγγίσεις σύγχρονων μελετητών, το ανά χείρας έργο χαρτογραφεί μια πρώτη περίοδο, η οποία εκτείνεται από το 1925 ώς το 1975 και παρουσιάζεται μέσα στις 832 (!) σελίδες του παρόντος τόμου.
Η κριτική του κινηματογράφου, ιδίως όταν αναμετρήθηκε με την εγχώρια παραγωγή, γνώρισε αμφισβητήσεις, ακόμη και επιθέσεις, ποτέ δεν έπαψε, όμως, να στηρίζει τις ελληνικές ταινίες, να επικουρεί στην ανάπτυξη του εγχώριου κινηματογράφου και να αγωνιά για την τύχη του. Αυτό γίνεται φανερό μέσα από την παρούσα έκδοση, σε επιμέλεια του κριτικού κινηματογράφου και μέλους της Π.Ε.Κ.Κ. Χρήστου Σκυλλάκου, με την ελπίδα να την ακολουθήσει ένας δεύτερος τόμος, για τα χρόνια μετά το 1976, έτος ίδρυσης της Π.Ε.Κ.Κ., όπου θα αναδεικνύεται η καταλυτική επίδρασή της".

Ανθολογούνται: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Φώτης Αλεξίου, Γιάννης Αμάραντος, Ελένη Βλάχου, Μιρέλλα Γεωργιάδου, Δημήτρης Δανίκας, Κ. Δάφνης, Μιχάλης (Μισέλ) Δημόπουλος, Παύλος Ζάννας, Φρίξος Ηλιάδης, Δημήτρης Καΐσης, Κώστας Καλαφάτης, Γιάννης Μ. Καλιόρης, Ειρήνη Καλκάνη, Φάνης Καμπάνης, Μπάμπης Κολώνιας (Κομνηνός), Νίκος Κολοβός, Νίκος Κόντος, Κουαρτέτο, Αντώνης Κυριακόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης, Διαμάντης Λεβεντάκος, Πέτρος Ν. Λινάρδος, Γ. Ν. Μακρής, Αχιλλέας Μαμάκης, Γιάννης Μαρής, Σπύρος Μαρκεζίνης (Ro-Ma), Tώνια Μαρκετάκη, Νέστορας Μάτσας, Αντώνης Μελετόπουλος, Αγλαΐα Μητροπούλου, Νίνος Φ. Μικελίδης, Ροδόλφος Μορώνης, Αντώνης Μοσχοβάκης, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Ελένη Μπίστικα, Ελευθερία Ντάνου, Σπύρος Παγιατάκης, Τάκης Παπαγιαννίδης, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Βίων Παπαμιχάλης, Λάμπρος Παπαχρόνης, Κώστας Πάρλας, Μιχάλης Περάνθης, Γ. Κ. Πηλιχός, Μάριος Πλωρίτης, Βασίλης Ραφαηλίδης, Γ. Π. Σαββίδης, Κωστής Σκαλιόρας, Ίρις Σκαραβαίου, Κώστας Σταματίου, Δημήτρης Σταύρακας, Γεράσιμος Σταύρου, Ροζίτα Σώκου, Γιάννης Τόμπρος, Ζήσης Τσιριγκούλης, Τώνης Τσιρμπίνος, Λώρος Φαντάζης, Χρίστος Χριστοδούλου.

Με κείμενα των: Χρήστου Σκυλλάκου, Στάθη Βαλούκου, Παύλου Ζάννα, Δημήτρη Καλαντίδη, Βασίλη Κεχαγιά, Δημήτρη Κεχρή, Δημήτρη Κολιοδήμου, Μαρίας Κομνηνού, Διαμάντη Λεβεντάκου, Παναγιώτας Μήνη, Αγλαΐας Μητροπούλου, Δημήτρη Μπάμπα, Στέφανου Νταλάση, Αχιλλέα Ντελλή, Γιάννη Ραουζαίου, Βασίλη Ραφαηλίδη, Τάσου Ρέτζιου, Γιάννη Σολδάτου, Θόδωρου Σούμα, Γιάννη Φραγκούλη, Μαρίας Χάλκου.

Ντοκουμέντα σπάνια, κάτω από την σκόνη του χρόνου, επανεμφανίζονται επιλεγμένα. Με τις υπογραφές των: Γιώργου Θεοτοκά, Γιώργου Τζαβέλλα, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Μιχάλη Κακογιάννη, Ηλία Πετρόπουλου, Ιάσωνα Γιαννουλάκη, Γιώργου Μαρή, Ομάδα Κινηματογράφου Συλλόγου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ροβήρου Μανθούλη, Άδωνι Κύρου, Γρηγόρη Γρηγορίου, Παντελή Βούλγαρη, Κώστα Αριστόπουλου, Τώνη Λυκουρέση, Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΑ), Δήμου Θέου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Θανάση Ρεντζή, Μανόλη Κούκιου, "Θούριου”, Αντουανέττας Αγγελίδη, Κώστα Φέρρη, Λευτέρη Χαρωνίτη.

elliniki_kritiki_book_cover

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιατί τόσος οσκαρικός χαμός για την Αντρέα Ραϊσμπορόου;

Η εξαιρετική ηθοποιός βρέθηκε να διεκδικεί "από το πουθενά" το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου και παραλίγο να ξεσπάσει ένα -αστείο- σκάνδαλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/02/2023

Η αφίσα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη καρδιά

Αποκαλύφθηκε η οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης που ξεκινά πολύ σύντομα με πλήθος ταινιών τεκμηρίωσης.

"Off The Rails": Ένα ντοκιμαντέρ για το παρκούρ έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το CineDoc παρουσιάζει την ιστορία δύο εφήβων της αγγλικής εργατικής τάξης οι οποίοι αψηφούν τη βαρύτητα.

"Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα": Η επιστροφή ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μπλοκμπάστερ

Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, ακόμα και τον ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς συναντάμε στη διανομή της νέας γαλλικής περιπέτειας που εμπνέεται από τα αγαπημένα κόμιξ των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα

Πρωτότυπη ιστορία που μένει πιστή στο πνεύμα των Ουντερζό και Γκοσινί, χωρίς να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ανατολίτικο εξωτισμό. Συμπαθής ο καινούριος Οβελίξ Ζιλ Λελούς, απολαυστικός ο Καίσαρας Βενσάν Κασέλ, αναιμικός ο πρωταγωνιστής (και σκηνοθέτης) Γκιγιόμ Κανέ.

Χτύπος στην Καλύβα

Ατμοσφαιρικός και σεναριακά ευρηματικός όπως πάντα, ο δημιουργός της "Έκτης Αίσθησης" εκτροχιάζει το υποβλητικό θρίλερ του σε μια αδέξια, χοντροκομμένη παραβολή πάνω στον εγωισμό, τη θυσία και την κοινωνική "απομόνωση".

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ("American Beauty").