
Το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο εστιατόριο άνοιξε στο Παρίσι το 1765, αλλά ο γνωστός Γάλλος σεναριογράφος ("Babylon A.D.", "Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού") και σκηνοθέτης ("Η Αγάπη Είναι Ένα Θαύμα") Ερίκ Μπενάρ άλλαξε ελαφρά τη γαστρονομική ιστορία για χάρη της καινούριας του ταινίας. Έτσι, ανακηρύσσει ως πατέρα της ιδέας του restaurant τον Πιέρ Μανσερόν, ο οποίος λίγο πριν την επανάσταση του 1789 παίρνει ένα απερίσκεπτο ρίσκο. Σερβίρει ένα μη εγκεκριμένο πιάτο δικής του εμπνεύσεως σε δείπνο που παραθέτει ο εργοδότης του, δούκας του Σαμφόρ, με αποτέλεσμα την άμεση απόλυσή του. Εκείνος αποσύρεται σε ένα περιφερειακό πανδοχείο στην περιοχή της Ωβέρνης και απαρνιέται το πάθος του για μαγειρική. Η άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας που θέλει να γίνει μαθητευόμενή του, όμως, θα του ξυπνήσει το ενδιαφέρον και θα τον κάνει να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή του.
Συγκρούσεις χαρακτήρων, κοινωνική κριτική, κωμωδία και γαστριμαργικό σχόλιο μαγειρεύονται στην κατσαρόλα μιας καλοστημένης (υποψηφιότητες για Σεζάρ σκηνικών και κοστουμιών), πλην προβλέψιμα συνταγογραφημένης δραμεντί εποχής. Σερβίρεται με στιλ, αλλά η επίγευσή της εξατμίζεται πριν το επόμενο πιάτο.
Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: NEO FILMS
Περισσότερες πληροφορίες
Délicieux, το Πρώτο Εστιατόριο
Σερβίροντας ένα μη εγκεκριμένο πιάτο δικής του έμπνευσης, ο μάγειρας Πιέρ Μανσερόν απολύεται από τον δούκα του Σαμφόρ και αποσύρεται σε ένα περιφερειακό πανδοχείο. Απαρνιέται το πάθος του για τη μαγειρική, αλλά η άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας που θέλει να γίνει μαθητευόμενή του θα τον κάνει να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή του.