"Avatar: The Way of Water": Θεαματική επιστροφή στον καταγάλανο κόσμο της Πανδώρας

Ύστερα από δεκατρία χρόνια, ο Τζέιμς Κάμερον φιλοδοξεί να σπάσει ξανά εισπρακτικά ρεκόρ με το πρώτο σίκουελ του πιο φιλόδοξου franchise στην ιστορία του σινεμά.

avatar_the_way_of_water2

Θυμάστε άραγε πού βρισκόσασταν και τι κάνατε όταν κυκλοφόρησε το πρώτο "Avatar" το μακρινό 2009; Ο υπογράφων, για παράδειγμα, πήγαινε ακόμα σχολείο, ενώ ο κόσμος στα δεκατρία χρόνια που μεσολάβησαν μοιάζει να έχει έρθει τούμπα. Μερίδιο ευθύνης για το πόσο έχει αλλάξει, κινηματογραφικά μιλώντας, φέρει και ο κύριος Τζέιμς Κάμερον. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος συνηθίζει να επαναπροσδιορίζει τα όρια του εμπορικού σινεμά με τις ταινίες του ("Τιτανικός"), στα τέλη των 10s έφερε άλλη μία επανάσταση.

Το "Avatar", εκτός από τα καινοτόμα ειδικά εφέ του, είχε να επιδείξει τις πρωτοφανούς εύρους τρισδιάστατες ιδιότητές του, πυροδοτώντας τον "3D πυρετό" που κυρίευσε το Χόλιγουντ τα επόμενα χρόνια, όταν τα στούντιο κυκλοφορούσαν το ένα τρισδιάστατο μπλοκμπάστερ μετά το άλλο. Παράλληλα, το "Avatar" έγινε η πιο επικερδής ταινία όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 2 δισ. δολάρια σε έσοδα, σκήπτρα τα οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Οι βιαστικοί θα αναφέρουν εδώ ότι το "Εκδικητές: Τελευταία Πράξη" (2019) είχε προσπεράσει την περιπέτεια του Κάμερον. Ωστόσο, η πρόσφατη επανέκδοση του "Avatar" έφερε αρκετά κέρδη ώστε να το επαναφέρει στο νούμερο 1 της σχετικής κατάταξης. Η κληρονομία του φιλμ, λοιπόν, είναι ακόμα αισθητή και ο αντίκτυπός του αδιαμφισβήτητος. Τι να περιμένουμε όμως τώρα από το σίκουελ "Avatar: The Way of Water";

avatar_the_way_of_water_teaser

Φρεσκάρισμα μνήμης

Ένα σινεφιλικό αστείο των τελευταίων εβδομάδων θέλει πολλούς να έχουν δει το "Avatar", κανέναν όμως να θυμάται πραγματικά τι συμβαίνει στην ταινία, λόγω του μεγάλου διαστήματος που έχει μεσολαβήσει μέχρι την πρεμιέρα του "The Way of Water". Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, για να είμαστε καλυμμένοι ωστόσο, ορίστε μια γρήγορη ανακεφαλαίωση. Βρισκόμαστε στο έτος 2154. Οι φυσικοί πόροι της Γης έχουν εξαντληθεί και η ανθρωπότητα έχει αποικήσει τον πλανήτη Πανδώρα, όπου εξορύσσει ένα πολύτιμο μέταλλο. Ο ντόπιος πληθυσμός, τα υπερμεγέθη ανθρωποειδή Νάβι, διατηρούν μια συγκρατημένα εχθρική στάση απέναντι στους αποίκους, η οποία θα αλλάξει όταν στις τάξεις τους ενταχθεί ένας παραπληγικός πεζοναύτης σε μυστική αποστολή. Πρόκειται για τον κεντρικό ήρωα Τζέικ Σάλι (Σαμ Γουόρθινγκτον), ο οποίος αλλάζει στρατόπεδο όταν συνειδητοποιεί πως οι άνθρωποι απειλούν με αφανισμό τόσο τους Νάβι όσο και το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη. Τότε ξεσπά ένας σύντομος μα βίαιος πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο οποίος αφήνει ημιθανή τον Σάλι έως ότου, ξαφνικά, ζωντανεύει με τη Νάβι μορφή του. The end.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με το χαρακτήρα του Γουόρθινγκτον να ανήκει πια στους γηγενείς, αναμένουμε να δούμε τη συνέχεια της σχέσης του με τη Νεϊτίρι (Ζόι Ζαλντάνα), ενώ, όπως προδίδει ο τίτλος του σίκουελ, η έμφαση θα δοθεί στους θαλάσσιους πληθυσμούς της Πανδώρας. Ο Κάμερον έχει τονίσει ότι πρόκειται να δούμε εκθαμβωτικά υποθαλάσσια πλάνα, μοναδικά στην ιστορία του σινεμά. Όμως, τώρα που το στοιχείο της έκπληξης του "Avatar" ανήκει στο παρελθόν, το πραγματικό στοίχημα εδώ δεν είναι αν θα εξακολουθήσουν να εντυπωσιάζουν οι εικόνες του οραματιστή δημιουργού. Το κρίσιμο είναι τι στ’ αλήθεια φρέσκο αφηγηματικά έχει εμπνευστεί ο Καναδός σκηνοθέτης – όχι μόνο για να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον στα 192 λεπτά που διαρκεί το "Way of Water", αλλά, επιπλέον, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της sci-fi saga, για την οποία βρίσκονται στα σκαριά ακόμα τρία(!) σίκουελ με χρονικό ορίζοντα κυκλοφορίας έως το 2028.

Περισσότερες πληροφορίες

Avatar: The Way of Water

2,5
  • Περιπέτεια
  • 2022
  • Διάρκεια: 192 '
  • Τζέιμς Κάμερον

Ο Τζέικ Σάλι ζει μια ήσυχη ζωή στην Πανδώρα με τη Νεϊτίρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Μέχρι που οι Άνθρωποι του Ουρανού επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.