Συνεχίζεται έως 16/12 το αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη

Η Ταινιοθήκη ανακοίνωσε την παράταση των προβολών της πλήρους ρετροσπεκτίβας στον κορυφαίο σκηνοθέτη.

Βενιζέλος

Παρατείνεται κατά μία μέρα η επιτυχημένη ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη που παρουσιάζουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οι προβολές θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, με την προσθήκη της ταινίας Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927. Η ταινία θα προβληθεί στις 8 μ.μ. Με την προσθήκη αυτή, μιλάμε πλέον για μια πλήρη ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας του σπουδαίου δημιουργού και μια μοναδική ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος όλες του τις ταινίες που αγαπήσαμε -και μάλιστα με την παρουσία συντελεστών. Μαζί θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες του.

Παντελής Βούλγαρης

Ο εμβληματικός έλληνας σκηνοθέτης θα είναι παρών στις προβολές του αφιερώματος για να υποδεχθεί αγαπημένους του συνεργάτες μπροστά και πίσω από την κάμερα που θα προλογίζουν τις ταινίες. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, σύντροφός του στη ζωή αλλά και στην τέχνη, αφού έχει υπογράψει το σενάριο πολλών από τις ταινίες του.

Τρίτη 13/12

7.30 μ.μ. | Ο μεγάλος ερωτικός (70’, αγγλικοί υπότιτλοι) 

Ο μεγάλος ερωτικός

Ένα οπτικό ταξίδι στην Αθήνα, μέσα από μια σειρά δέκα ερωτικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Ελύτη, Σαπφούς, Καβάφη κ.ά. με τις φωνές της Φλέρυς Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού. Ένα αριστουργηματικό κινηματογραφικό πείραμα, σε συνεργασία δύο αγαπημένων δημιουργών –του Βούλγαρη και του Χατζιδάκι–, εξαιρετικά φωτογραφημένο από τους Γιώργο Αρβανίτη και Γιώργο Πανουσόπουλο.
Προλογίζει ο δημοσιογράφος, Χρήστος Παρίδης.

9.30 μ.μ. | Νύφες (128’) 

Νύφες

Καλοκαίρι 1922. Ο φωτογράφος Νόρμαν Χάρις και η Νίκη ταξιδεύουν στο ίδιο καράβι για την Αμερική. Ο Νόρμαν στην πρώτη θέση, η Νίκη στην τρίτη μαζί με άλλες 700 νύφες. Όλες κουβαλούν τη φωτογραφία ενός άγνωστου γαμπρού και το νυφικό τους στο βαλιτσάκι τους. Ο Νόρμαν συγκινείται βλέποντας τις νύφες της τρίτης θέσης. Η Νίκη είναι αυτή που τον εντυπωσιάζει περισσότερο. Σιγά σιγά γνωρίζονται και ερωτεύονται. Το υπερωκεάνιο "King Alexander" φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Στο κατάστρωμα γράφεται ο επίλογος της σχέσης Νίκης-Νόρμαν.
Προλογίζει η ηθοποιός, Εύη Σαουλίδου.

Τετάρτη 14/12

7 μ.μ. | Χάππυ Νταίη  (105’, γαλλικοί υπότιτλοι) 

Happy day

Σε ένα νησί, που το καίει ο ήλιος και το δέρνουν οι άνεμοι, ένα στρατόπεδο πολιτικών κρατούμενων περιμένει την επίσκεψη της "μεγάλης μητέρας", ετοιμάζοντας προς τιμή της μια γιορτή. Ένας κρατούμενος, που αρνιέται επίμονα να δηλώσει μεταμέλεια, εξαφανίζεται και οι αρχές του στρατοπέδου τον δηλώνουν νεκρό, ως αυτόχειρα. Όμως, τη μέρα την επίσημης επίσκεψης και κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο "νεκρός" εμφανίζεται.
Προλογίζουν οι Διονύσης Σαββόπουλος και η Πρόεδρος ΔΣ Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

9 μ.μ. | Μικρά Αγγλία (132’)

Μικρά Αγγλία

Η 20χρονη Όρσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας, δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Η μητέρα τους, Μίνα, παρακάμπτει τα αισθήματα των κοριτσιών της και αξιοποιεί γνωριμίες για να τις παντρέψει με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο, και έτσι, άθελά της, ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό.
Προλογίζουν ο σκηνογράφος, Αντώνης Δαγκλίδης και οι ηθοποιοί Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πηνελόπη Τσιλίκα. Ερμηνεύει στο πιάνο η Κατερίνα Πολέμη. 

Πέμπτη 15/12

7 μ.μ. Πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών

Ο κλέφτης (20’)

Ένας αστυνομικός πιάνει έναν πορτοφολά ύστερα από παράνομη δράση σε ένα λεωφορείο, αλλά δείχνει προθυμία να ακούσει τι τον οδήγησε στην παρανομία.

Τζίμης ο τίγρης (15’)

Τζίμης ο Τίγρης

Ο "Τζίμης ο Τίγρης" είναι ένας οικογενειάρχης αθλητής, που ζει επιδεικνύοντας τις ικανότητές του σε αυτοσχέδιες "παραστάσεις" στους δρόμους της Αθήνας. Μια μέρα τον πλησιάζει μια νεαρή Γερμανίδα και του ζητάει την άδεια να τον βγάλει μια σειρά φωτογραφίες για ένα ρεπορτάζ. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια τρυφερότητα και θα περάσουν ένα βράδυ μαζί στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Το άλλο πρωί, ο Τζίμης θα βρεθεί κατηγορούμενος ότι παρέσυρε τη νεαρή ξένη για να τη ληστέψει.

Ce n' est pas que le debut (12’)

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που γύρισε παράνομα ο Παντελής Βούλγαρης τα χρόνια της Δικτατορίας. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει εικόνες από την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου που εξελίχθηκε στην πρώτη μεγάλη λαϊκή αντιδικτατορική εκδήλωση. Η ταινία ολοκληρώθηκε στο Παρίσι με τη βοήθεια του Κώστα Γαβρά. Οι Έλληνες του εξωτερικού την πρόβαλαν σε πολιτικές συγκεντρώσεις κατά της Χούντας.

Ο χορός των τράγων (22’)

Το καρναβάλι είναι τρελό σε όλη την Ελλάδα, αλλά πουθενά δεν είναι πιο αχαλίνωτο και αυθεντικό όπως στη Σκύρο. Όλα τα στοιχεία -οι μορφές που είναι μισές άνθρωπος μισές ζώο, οι αλλόκοτες μάσκες, οι παντομίμες, οι παρωδίες και τα αισχρόλογα- ταυτίζουν το καρναβάλι της Σκύρου με τα αρχαία Διονύσια. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει τον χορό των τράγων ή "γέρων", καθώς και μια παράλληλη γιορτή που οργανώνουν οι ψαράδες του νησιού.
Προλογίζουν ο διευθυντής φωτογραφίας, Νίκος Καβουκίδης και η σκηνοθέτις Εύα Στεφανή.

9 μ.μ. | Όλα είναι δρόμος (Ε)

Όλα είναι δρόμος

Σπονδυλωτή ταινία για τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μια οριακή στιγμή στη ζωή τους. Xαρώνειο νόμισμα: ένας αρχαιολόγος, που ο γιος του αυτοκτόνησε στο στρατό, ανακαλύπτει σε μια ανασκαφή έναν τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. H τελευταία νανόχηνα: μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει εκεί. Bιετνάμ: ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, σκασμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο.

Παρασκευή 16/12

8 μ.μ. | Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (175’)

Βενιζέλος

O Ελευθέριος Βενιζέλος είναι μία βιογραφική ταινία για τον μεγάλο έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο για την περίοδο μεταξύ 1910-1927. Η ταινία αναφέρεται σε σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας όπως τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Βενιζέλο μετά το Κίνημα στο Γουδί, τη διαμάχη του με τον Βασιλιά σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την προσωρινή απόσυρσή του από την πολιτική έπειτα από την ήττα του στις εκλογές του 1920 και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.