Καταθέστε την ταινία σας για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης περιμένει τις δημιουργίες σας.

Έτοιμοι για το υβριδικό και υπαίθριο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης;

Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου 2023 με σταθερό στόχο τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο πρόγραμμα, όσο και στην Αγορά του Φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο, δεκάδες ελληνικές παραγωγές φιλοξενούνται στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής και παρουσιάζοντας το έργο τόσο καθιερωμένων όσο και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως 3 ελληνικά ντοκιμαντέρ, διάρκειας άνω των 70 λεπτών. Επίσης, έως 3 ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers για πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών. Παράλληλα, έως 2 ελληνικά ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών μπορούν να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Film Forward, το οποίο δοκιμάζει τα όρια της φόρμας του είδους, βλέποντας το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρίσμα.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί "εισιτήριο" για τα 'Όσκαρ, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για τη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσουν το 'Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, οι ταινίες που κερδίζουν το πρώτο βραβείο στα συγκεκριμένα φεστιβάλ μπαίνουν αυτόματα στη λίστα προ-επιλογής, από την οποία θα προκύψει η τελική πεντάδα των υπoψήφιων ταινιών που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις ταινίες τους στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έως την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023. Η αίτηση για την υποβολή ελληνικών ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμη στο filmfestival.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
04/12/2025

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Δεκεμβρίου.

"Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων" ήχησαν νωρίτερα στην μεγάλη οθόνη

Επίσημη πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη Χριστουγεννιάτικη ταινία του Χρήστου Κανάκη.

Πέντε Νύχτες στου Φρέντι 2

Η δεύτερη ταινία του δημοφιλούς franchise κλείνει το μάτι στους θαυμαστές του τρόμου, αλλά δυστυχώς η πίτσα του Freddy Fazbear έχει ήδη κρυώσει.

Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ

Αργυρό Λιοντάρι στη Βενετία για μια συγκινητική αντιπολεμική καταγγελία με συναρπαστική εξέλιξη και καταιγιστικό ρυθμό. Υποδειγματική μείξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η οποία αποφεύγει την παγίδα του εκβιαστικού μελοδράματος –σχεδόν– ολοκληρωτικά. | Powered by Uber.

Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων

Η διδακτική ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς μιλάει ελληνικά σε μια αρκετά πιστή διασκευή, η οποία διατηρεί την παραμυθένια απλοϊκότητά της, απευθυνόμενη στο ανήλικο κοινό. | Powered by Uber.