DocFest Χαλκίδας: Βραβείο καλύτερης ταινίας στους "Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο"

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, αλλά και να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

oi_mathites_tou_umberto_primo2

Tην Κυριακή 27 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest Χαλκίδας με την τελετή λήξης να λαμβάνει χώρα στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας παρουσία κοινού.

Η Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους, την οποία αποτελούσαν ο Βασίλης Κεσίσογλου (Σκηνοθέτης & Πρόεδρος της Επιτροπής), η Δέσποινα Μουζάκη (Παραγωγός), ο Βαγγέλης Φάμπας (Μουσικός), η Τίνα Πισχιτζή (Τεως Διευθύντρια Κινηματογραφίας ΥΠΠΟ) και ο Στάθης Βαλούκος (Σεναριογράφος), επέλεξε να απονείμει το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο", σε σκηνοθεσία Alessandra Maioletti.

Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο - Βραβευση

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, αλλά και να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

oi_mathites_tou_umberto_primo1

Την περίοδο της Κατοχής, το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι μεθοδεύσεις των ναζιστικών δυνάμεων ώστε να τους αφανίσουν, είχαν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες Εβραίοι που φοιτούσαν στο ιταλικό σχολείο "Ουμπέρτο Πρίμο" να το εγκαταλείψουν την περίοδο 1941-1942.

Περισσότερα από 60 χρόνια μετά, το 2003, στο ίδιο κτήριο οπού πλέον βρισκόταν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, ο καθηγητής Antonio Crescenzi ανακάλυψε ένα πολύτιμο "θησαυρό". Ο λόγος για ένα παλιό αρχείο του "Ουμπέρτο Πρίμο", όπου βρίσκονταν σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες, φωτογραφίες και απολυτήρια των μαθητών. Τότε ο Crescenzi, μαζί με τη σκηνοθέτρια Alessandra Maioletti, αποφάσισαν να δώσουν πνοή στο πλούσιο υλικό που είχαν στα χέρια τους και παράλληλα, να μιλήσουν με έναν κινηματογραφικά πρωτότυπο τρόπο γύρω από τον εφιάλτη του Ολοκαυτώματος.

oi_mathites_tou_umberto_primo3

Αποτέλεσμα ήταν το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο", όπου με οδηγό τον Κρεσκέντσι παίρνουν σάρκα και οστά οι προσωπικές περιπέτειες 9 μαθητών του σχολείου, από την εποχή που εφαρμόστηκαν τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα το 1941 μέχρι την Απελευθέρωση. Πρόκειται για ιστορίες καθημερινές, ενίοτε οικείες, οι οποίες προσδίδουν μια νέα διάσταση στη καθημερινότητα της εβραϊκής κοινότητας του τότε, αλλά και στην αγριότητα που ξαφνικά εισέβαλλε στις ζωές τους. Η αναπαράσταση των βιωμάτων αυτών γίνεται ακόμα πιο έντονη καθώς στις αφηγήσεις συμμετέχουν οι επιζώντες Αλμπέρτο Μοντιάνο και Ντρίτα Τζιόμο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.