Οι θησαυροί του τσέχικου κινηματογράφου στο "Studio"

Όλες οι ταινίες προβάλλονται σε αποκατεστημένη έκδοση, 4 από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τσέχικος κινηματογράφος

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης "Studio" new star art cinema από τις 8 έως 14 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν 10 σπουδαίες ταινίες, θησαυροί του Τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου. Όλες οι ταινίες προβάλλονται σε αποκατεστημένη έκδοση, 4 από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχουν βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και οι 2 βραβεύτηκαν με Όσκαρ.Τις ταινίες, υπογράφουν 6 σπουδαίοι δημιουργοί που καθιερώθηκαν διεθνώς για το σπουδαίο τους έργο. 

Το αφιέρωμα συναπαρτίζουν 5 ταινίες του Φράντισεκ Βλάτσιλ και ταινίες άλλων σπουδαίων δημιουργών όπως οι : Μίλος Φόρμαν, Όλντριχ Λίπσκι, Γίρι Μένζελ, Γιαν Κανταρ – Ελμαρ Κλος, Γιουράι Χερτς. Για μια χώρα με μόλις 10 εκατομμύρια κατοίκους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σταθερή εκπροσώπησή του Τσεχοσλοβάκικου κύματος στα κινηματογραφικά φεστιβάλ και η διεθνής κινηματογραφική  του επιρροή που βασίζεται σε μια μεγάλη κινηματογραφική παράδοση. Ο τσέχικος κινηματογράφος έχει μακρά παράδοση και ιστορία, και μπορεί να υπερηφανεύεται για ορισμένες από τις πιο ελκυστικές και επιδραστικές ευρωπαϊκές ταινίες της δεκαετίας του ’60, με το Τσέχικο Νέο Κύμα να αποτελεί τη "χρυσή εποχή" στην ιστορία του. Αν και το κίνημα δε μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το γαλλικό νέο κύμα, συγκλίνουν ωστόσο στην αναζήτηση ενός "καθαρού" κινηματογράφου, μακριά από την παραγωγή των στούντιο. Το Τσέχικο Νέο Κύμα εμπνέεται πρωτίστως από τη λογοτεχνία κι ακολουθεί ένα πιο ραφιναρισμένο ύφος με πολλούς πειραματισμούς.

Η πρωτοτυπία του, είναι μια έννοια που γενικότερα δεν είναι και πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, με τις ίδιες ιδέες και προσεγγίσεις να ανακυκλώνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, το παρελθόν του είδους έχει να επιδείξει την εκπληκτική σχολή της Τσεχοσλοβακίας, που για έξι δεκαετίες κατάφερε να αναγάγει ένα απλό εργαλείο προώθησης σε μορφή Τέχνης και να χαρίσει στο κοινό μοναδικά δημιουργήματα που εντυπωσιάζουν με την εφευρετικότητα τους. Οι περισσότερες από τις ταινίες του Τσεχοσλοβάκικου κύματος που θα προβληθούν είχαν παιχτεί παλαιότερα στο "Studio". Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 55 χρόνια από την ίδρυσή του. Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών θα ακολουθήσουν παρόμοια αφιερώματα σε κινηματογραφικά αριστουργήματα άλλων 12 χωρών, μερικά εκ των οποίων προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο "Studio" new star art cinema.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.