Μάθετε τα πάντα για την κριτική κινηματογράφου με τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Εμβαθύνετε στη γραφή γύρω από το σινεμά με τον κριτικό του «α» στο εργαστήριό του «Λέξεις από Σελιλόιντ» που φιλοξενείται στο Fårö.

workshop_poster

Ο κριτικός κινηματογράφου του "α" Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το εργαστήριο κριτικής κινηματογράφου με τίτλο "Λέξεις από Σελιλόιντ", το οποίο διεξάγεται στο χώρο του Fårö Creative Learning (Έβρου 14, 2107717544).

Στις συναντήσεις του εργαστηρίου, οι οποίες ξεκινούν στις 20 Ιανουαρίου, πέρα από τη λογική της αξιολόγησης ενός φιλμ, θα δοθεί έμφαση στην κατανόηση και την ερμηνεία μιας ταινίας, αλλά και στους τρόπους που τα συναισθήματα και οι σκέψεις που γεννιούνται κατά τη διάρκεια της θέασης μπορούν να μεταφραστούν στο χαρτί. Ακόμη, θα εξετασθούν οι διαφορετικές μορφές κινηματογραφικής κριτικής, ο τρόπος με τον οποίο η στάση της επηρεάζει άμεσα το δημόσιο διάλογο, αλλά και πώς οφείλει να παίρνει μέρος σε αυτόν.

Στο πέρας των συναντήσεων συζητούνται οι πολλαπλοί ρόλοι μίας ή ενός σύγχρονου κριτικού κινηματογράφου, που μέσω των κειμένων για το σινεμά κάνει πράξη την "αρμονική συνύπαρξη πάθους και διαύγειας" (Ζαν Ντουσέ), όντας ταυτόχρονα ο άνθρωπος "που δρα ανάμεσα στο θεατή και το διαφημιστή" (Πολίν Καέλ). Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι του εργαστηρίου θα αφορά τους τρόπους που μια ταινία αποκαλύπτει πράγματα που ενυπάρχουν αδιόρατα γύρω μας ή στην ανθρώπινη ψυχολογία, μελετώντας συγγραφείς όπως οι Μαρκ Φίσερ, Σούζαν Σόνταγκ, Λόρα Μάλβι και Τζέιμς Μπόλντουιν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριες/αρχάριους αλλά και έμπειρες και έμπειρους ενδιαφερόμενους, με μοναδική προϋπόθεση την αγάπη για το γράψιμο και το σινεμά.

Πληροφορίες:

Επικοινωνήστε στο info@faro.gr για να λάβετε την πιο αναλυτική περιγραφή των συναντήσεων.
Διάρκεια: 12 συναντήσεις
Ημερομηνία διεξαγωγής: Παρακευή 20 Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου 2023
Ώρες Διεξαγωγής: 19:00 - 21:00
Κόστος Διδάκτρων (24 ώρες):
220€ (+24% Φ.Π.Α.)
200€ (+24% Φ.Π.Α.) για φοιτήτριες/φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας
*Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.