Ο Σπόρος Μιας Αγάπης

3

Νεορεαλιστικός ύμνος στην ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας και μια απαγορευμένη ματιά στην αόρατη κινέζικη επαρχία των βίαιων εκσυγχρονιστικών αλλαγών.

O_sporos_mias_agapis

Μετά από συμμετοχές σε παράλληλα τμήματα των φεστιβάλ Βενετίας ("Fly with the Crane", 2012) και Καννών ("Walking Past the Future", 2017), ο 39χρονος Λι Ρουιτζούν διαγωνίστηκε φέτος για την Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου με ένα τολμηρό αγροτικό δράμα. Το θέμα του δεν έχει τίποτα το προκλητικό μεν, αλλά η μετωπική, ντοκιμαντερίστικα ειλικρινής περιγραφή της μεθοδικά απωθημένης από την οθόνη κινέζικης επαρχίας της φτώχιας, της εκμετάλλευσης και των βίαιων εκσυγχρονιστικών αλλαγών σόκαρε τις αρχές της χώρας του. Έτσι, η ταινία του "εξαφανίστηκε" εν μία νυκτί από τις εγχώριες streaming πλατφόρμες και απαγορεύτηκε κάθε αναφορά σ’ αυτήν στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Λι Ρουιτζούν δεν έχει άμεσα καταγγελτική διάθεση. Ενσωματώνει τη διακριτική κριτική του στην ιστορία της ιδιότυπης συμβίωσης δυο απόλυτα περιθωριακών χαρακτήρων: του σιωπηλού και καλοκάγαθου αγρότη Μα και της νεώτερής του και ανάπηρης, λόγω της κακομεταχείρισης των συγγενών της, Γκουιγίνγκ. Οι δυο τους συναινούν σε έναν κανονισμένο γάμο και προσπαθούν, με λίγα λόγια και μεγάλη υπομονή, να συζήσουν. Γιατί για να επιβιώσουν πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να σπείρουν το χωράφι τους, να έχουν καλή σοδειά, να ξοφλήσουν τα χρωστούμενα και να χτίσουν ένα δικό τους σπίτι.

Αργά και υπομονετικά, ο Ρουιτζούν συνθέτει έναν νεορεαλιστικό ύμνο στην αδήριτη ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, ρίχνοντας ταυτόχρονα μια κλεφτή ματιά σε έναν αόρατο κόσμο κατακλυσμιαίων αλλαγών. Έναν κόσμο που απορρυθμίζει βίαια τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση και τους ρυθμούς της, τους οποίους ο ίδιος ενσωματώνει συγκινητικά στην αφήγησή του, σκηνοθετώντας το γεωγραφικό ντεκόρ σαν ζωντανό πρωταγωνιστή και καδράροντας τα πρόσωπα των ηρώων του σαν χαρακωμένο, αφιλόξενο φυσικό τοπίο.

Κίνα. 2022. Διάρκεια: 131΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Σπόρος Μιας Αγάπης

Yin Ru Chen Yan / Return to Dust
3
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 131 '
  • Λι Ριουτζούν

Ο σιωπηλός, μοναχικός αγρότης Μα και η ανάπηρη Γκουιγίνγκ έχουν αναγκαστεί σε έναν κανονισμένο γάμο. Για να επιβιώσουν θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να σπείρουν το χωράφι τους και να χτίσουν ένα δικό τους σπίτι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.