Κορσές

3,5

Η βελούδινα ψυχρή ερμηνεία της Βίκι Κριπς προσθέτει «προοπτική» στο αντισυμβατικό πορτραίτο μιας διασημότητας η οποία εξεγέρθηκε ενάντια στην κατασκευασμένη εικόνα της και τα κοινωνικώς επιβεβλημένα στερεότυπα.

Korses

Άκουγε η αυτοκράτειρα Σίσι Rolling Stones; Αν ζούσε σήμερα, σίγουρα ναι, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η Μαρί Κρόιτσερ βάζει τη διάσημη Αυστριακή πριγκίπισσα να απολαμβάνει, εν έτει 1878, το "As tears go by" συνοδεία άρπας! Υπάρχουν κι άλλες, περισσότερο ή λιγότερο διακριτικές, εσκεμμένες ιστορικές και πραγματολογικές ανακρίβειες στην ταινία της (η κινηματογραφική κάμερα, το σύγχρονο πλοίο από Ανκόνα, το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο, η χρήση της αγγλικής γλώσσας…), οι οποίες από τη μια δοκιμάζουν την αντοχή των κλισέ ενός τυπικού biopic και από την άλλη προσθέτουν διαχρονικότητα στην ιστορία της πιο δημοφιλούς προσωπικότητας της δυναστείας των Αψβούργων.

Κλείνοντας τα 40 της χρόνια την παραμονή των Χριστουγέννων του 1877, η αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ θα είχε μπροστά της μια δύσκολη χρονιά. Είναι πλέον μεσήλικη για τα δεδομένα της εποχής και καθώς η εικόνα της είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή μιας όμορφης, λεπτής και ευτυχισμένης αριστοκράτισσας, ο αγώνας της να τη διατηρήσει γίνεται ολοένα και δυσκολότερος. Ο σύζυγός της Φραγκίσκος Ιωσήφ την περιορίζει σε απλή διακοσμητική παρουσία, η προσπάθειά της να επανασυνδεθεί με φίλους και παλιούς εραστές μοιάζει αναποτελεσματική, τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα επάνω της και η δίψα της για γνώση συναντά κομφορμιστικά στεγανά και προκαταλήψεις. Έτσι, η επιθυμία της να σφίξει τον κορσέ της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Όσο λαοφιλής ήταν η αληθινή Σίσι, άλλο τόσο γνωστή είναι και η γερμανόφωνη κινηματογραφική περσόνα της, ενσαρκωμένη από την Ρόμι Σνάιντερ στην τριλογία "Sissi" (1955-7). Η Μαρί Κρόιτσερ ("Gruber Is Leaving", "The Ground Beneath my Feet"), όμως, επιχειρεί εδώ μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του ρομαντικού μύθου της, με ένα αντισυμβατικό δράμα εποχής που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε "Μαρία Αντουανέτα" της Σοφία Κόπολα, "Ευνοούμενη" του Γιώργου Λάνθιμου και "Spencer" του Πάμπλο Λαραΐν. Όπως όλες αυτές οι ταινίες, ο "Κορσές" αξιοποιεί το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο για να εγκλωβίσει την ηρωίδα του σε ένα αναπόδραστο χρυσό κλουβί, δανειζόμενη αποδομητικές ιδέες απέναντι στον καλλιγραφικό ακαδημαϊσμό των ιστορικών σινε-βιογραφιών. Οι ηθελημένες ανακρίβειες, οι αναχρονισμοί και η αντιπαράθεση των εμβατηρίων με το ποπ σάουντρακ υπονομεύουν ευρηματικά το κινηματογραφικό εθιμοτυπικό, το χιούμορ διαβρώνει βαθιά τη σοβαροφανή φεμινιστική ατζέντα και η Ελισάβετ της φεστιβαλικά πολυβραβευμένης Βίκι Κριπς είναι την ίδια στιγμή ένα ισχυρό σύμβολο και μια ολοζώντανη κινηματογραφική ηρωίδα. Η Κρόιτσερ δεν την αγιογραφεί και δεν επιτίθεται με φτηνά τρικ στους "καταπιεστές" της, κρατώντας το δράμα της ανθρώπινο, συγκινητικό και αληθινό (γεμάτο ψυχολογικές αντιφάσεις), παρουσιάζοντας θύτες και θύματα εξίσου εγκλωβισμένους στους ίδιους εξουσιαστικούς – πατριαρχικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς – μηχανισμούς.

Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Κορσές

Corsage
3,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 113 '
  • Μαρί Κρόιτσερ

Κλείνοντας τα 40 της χρόνια, η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον δημόσιο ρόλο της και τις καταπιεσμένες προσωπικές ανάγκες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.