Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022 στην ταινία "Animal"

Το ντοκιμαντέρ του Σιρίλ Ντιόν με focus στην κλιματική αλλαγή ξεχώρισε φέτος η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Animal

Η νικήτρια ταινία "Animals" του Σιρίλ Ντιόν με τους Μπέλα Λακ και Βιπουλάν Πουβανσουαράν αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online και δια ζώσης στα σινεμά, ψηφοφορία, διεθνούς κριτικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 νέοι και νέες, ηλικίας 12-14 ετών, από 42 χώρες του κόσμου. 

Animal

Το "Animal" είναι ένα ντοκιμαντέρ καθώς και ένα πορτρέτο δύο ανθρώπων, που εκπροσωπούν ένα ολόκληρο κίνημα νέων ατόμων, πρόθυμων να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την προέλευση και τις συνέπειές της, που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Ο σκηνοθέτης, Σιρίλ Ντιόν, τους στέλνει σε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να ανακαλύψουν τι έκαναν και τι συνεχίζουν να κάνουν λάθος οι άνθρωποι. Το διαρκώς επίκαιρο ερώτημα γιατί να υπάρχει ολοένα και περισσότερη ρύπανση αφού όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μας υποφέρουν από αυτήν. Η Μπέλα και ο Βιπουλάν επικεντρώνονται στο άνοιγμα ενός διαλόγου με άτομα που συναντούν στην πορεία. Κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη σχέση μας με τα ζώα. Η ταινία δεν θέλει να δώσει απλές απαντήσεις σε περίπλοκα ερωτήματα. Μάλλον στοχεύει στο να παρουσιάσει πιθανές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως οικογένεια των ανθρώπων. Η Μπέλακαι ο Βιπουλάν ασχολούνται πολύ με την προστασία του κλίματος και τα δικαιώματα των ζώων. Έχουν συμμετάσχει σε παρελάσεις, απεργίες, δράσειςς πολιτικής ανυπακοής, και συνεργάστηκαν με ΜΚΟ. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και ακτιβιστή Σιρίλ Ντιόν, αποφάσισαν να εντοπίσουν τις αιτίες δύο τεράστιων προβλημάτων: Κλιματική Αλλαγή και Εξαφάνιση Ειδών. Πρόκειται για το πορτρέτο δύο ανθρώπων, που εκπροσωπούν ένα ολόκληρο κίνημα νέων ατόμων, πρόθυμων να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την προέλευση και τις συνέπειές της, που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το "Comedy Queen" της Σάνα Λένκεν και το "Dreams are like wild tigers" του Λαρς Μόνταγκ. 

Animal

Η δράση πανευρωπαϊκά, έλαβε χώρα μέσω διαδικτύου αλλά και δια ζώσης, σε κινηματογράφους. Στην Ελλάδα, η δράση πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου από τις 7 έως τις 13 Νοεμβρίου και δια ζώσης στον Πύργο Ηλείας, με την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, στις 12 και 13 Νοεμβρίου.

Τον συντονισμό όλης της διοργάνωσης είχε για έκτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Γραφείου Media Δημιουργική Ευρώπη και των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions και TopCut-Modiano. Περισσότεροι από εκατό έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας  παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους, κατάλληλους και για κωφά και βαρήκοα άτομα. Στη συνέχεια, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με τις: Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγό, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιό, Άρτεμις Αναστασιάδου, σκηνοθέτη και την κινηματογραφίστρια Διονυσία Κοπανά διά ζώσης στον Πύργο, οι οποίες άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Οι κριτές από την Ελλάδα είχαν επίσης την ευκαιρία να συνδεθούν  διαδικτυακά με την Ερφούρτη της Γερμανίας, όπου διεξήχθησαν συζητήσεις ζωντανά, και να θέσουν ερωτήματα στους συντελεστές των τριών ταινιών, καθώς και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπη. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στην τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στις νέες και στους νέους που συμμετέχουν, να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τις / τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών του κινηματογράφου,  συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις κι εμπειρίες και επικοινωνούν με συνομηλίκους / ες τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους / τις δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

11ο Film Factory: Δωρεάν masterclasses από τους Έλληνες κινηματογραφιστές

Ανακαλύψτε τους συμμετέχοντες της δράσης που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
09/12/2022

Καταθέστε την ταινία σας για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης περιμένει τις δημιουργίες σας.

Από το θέατρο σκιών στο σινεμά: Πώς ο Καραγκιόζης έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων

Η παραγωγός του "Καραγκιόζης the Movie" Αναστασία Μάνου μιλά στο "α" για την κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του διάσημου ήρωα.

National Board of Review: Το "Top Gun: Maverick" είναι η καλύτερη ταινία του 2022

Κριτικοί, κινηματογραφιστές και ακαδημαϊκοί ανέδειξαν το νέο περιπετειώδες σίκουελ ως την πλέον σπουδαιότερη της χρονιάς βάζοντας την πρώτη "φωτιά" στα προσεχή οσκαρικά φαβορί.

Χρήστο Πασσαλή, τι συμβαίνει στο "Ησυχία 6-9";

Ο πρωταγωνιστής και πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης μάς μιλά για τη weird ιστορία αγάπης που αναπτύσσεται στο ιδιοσυγκρασιακό ντεμπούτο του.

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.