Τα Ίχνη της Βίας

2,5

Αληθινή ιστορία και ψύχραιμη αναπαράστασή της. Στέρεη η κινηματογραφική της προσέγγιση, υπερβολικά εστιασμένη στην περιγραφική λεπτομέρεια.

Ta_ixni_tis_vias1

Μπορεί στην τηλεόραση να σκηνοθετεί κάθε είδους σειρά (γκανγκστερική, δραματική, κατασκοπική), όταν περνά πίσω από την κινηματογραφική κάμερα, όμως, ο 38χρονος Γιαν Ματουζίνσκι επιλέγει πάντα αληθινές ιστορίες. Είτε με τη μορφή ντοκιμαντέρ ("Deep Love") είτε ως αντισυμβατική βιογραφία ("Η Τελευταία Οικογένεια") είτε ως ιστορικό δράμα πολιτικής καταγγελίας σαν "Τα Ίχνη της Βίας". Η τελευταία ταινία του, η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας, περιγράφει τα γεγονότα της δολοφονίας του νεαρού Γκζέγκος Πσέμικ, μαθητή ο οποίος τον Μάιο του 1983, αρνούμενος να δείξει την ταυτότητά του σε δυο πολιτιφύλακες, ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου. Η μητέρα του είναι διάσημη ποιήτρια και αντιφρονούσα, ενώ αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, ο φίλος του Γιούρεκ Πόπιελ θέλει διακαώς να καταθέσει την αλήθεια. Το καθεστώς θορυβείται, η υπόθεση παίρνει επείγουσα πολιτική διάσταση και οι μηχανισμοί εξουσίας επιστρατεύουν κάθε μέσο για να αναγκάσουν τον Πόπιελ να μην καταθέσει ή να τον βγάλουν αναξιόπιστο.

Ο Ματουζίνσκι ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα και τα αναπαριστά με ψυχραιμία, αποφεύγοντας τις περισσότερες παγίδες της διδακτικής κατακραυγής. Η στέρεη κινηματογραφική προσέγγισή του (της σχολής "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου" και "Spotlight") θυμίζει στιλιζαρισμένο ρεπορτάζ, περιγράφοντας διεξοδικά τις μεθόδους εκφοβισμού, εκβιασμού και δολοφονίας χαρακτήρα ενός σύγχρονου ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η ματιά του παραμένει υπερβολικά εστιασμένη στην περιγραφική λεπτομέρεια, εξ ου και η μεγάλη διάρκεια του φιλμ (160 λεπτά), καθώς επιχειρεί ταυτόχρονα να αναρωτηθει πάνω στα ηθικά και αξιακά διλήμματα των χαρακτήρων του. Κάποιων απ' αυτους τα αδιέξοδα είναι ζωντανά, αλλά είναι τελικά η αξία του ντοκουμέντου εκείνη που επιβάλλεται στη δραματική και ψυχολογική διάσταση της ταινίας.

Πολωνία, Τσεχία. 2021. Διάρκεια: 160΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Ίχνη της Βίας

Zeby Nie Bylo Sladów / Leave No Traces
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 160 '
  • Γιάν Ματουζίνσκι

Στην Πολωνία του 1983, ένας μαθητής ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από την πολιτοφυλακή. Η χώρα αναστατώνεται και ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας μπαίνει στο στόχαστρο των αρχών, που θα κάνουν τα πάντα για να τον βγάλουν αναξιόπιστο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".