Ο Κώστας Γαβράς στο 10ο Φεστιβάλ Χανίων

Η επίσκεψη του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη στην Κρήτη είναι το highlight του φετινού, εξαιρετικά πετυχημένου σινε-θεσμού.

Gavras

Χωρίς να αναβάλλει διοργάνωση ή να αναγκαστεί να περιοριστεί στο on line, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έφτασε αισίως στη δέκατη χρονιά του, εγκαινιάζοντας την Τετάρτη 19/10 το πλούσιο πρόγραμμά του με μια λιτή τελετή και την προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου "1922", παρουσία του διευθυντή φωτογραφίας της Νίκου Καβουκίδη. Από την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί εκατοντάδες παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου κατέκλυσαν τις δυο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της πόλης για να παρακολουθήσουν προβολές, εκθέσεις, masterclasses και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του φεστιβάλ. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε μαθητές που μπαινόβγαιναν στις αίθουσες, συζητήσαμε μαζί τους  και παρακολουθήσαμε παρέα την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας "Το βλέμμα της αιωνιότητας" του Ηλία Μπουργιώτη, συνεργάτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η επίμονη προσπάθεια της διοργάνωσης να συνδέσει σινεμά κι εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους αυριανούς σινεφίλ με διασκεδαστικό, άμεσο τρόπο, ο οποίος αντανακλά στις ενθουσιώδεις αντιδράσεις τους.

Sxoleia
Πρωινή προβολή αποκλειστικά για μαθητές σχολείων.

Το απόγευμα ξεκινούν οι προβολές του επισήμου προγράμματος, γεμίζοντας μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα – όπως έγινε με το ντοκιμαντέρ "Μάρκος" του Νίκου Σκαρέντζου, πάνω στη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη – τις αίθουσες, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις οι οποίες ακολουθούν με τους παρόντες δημιουργούς. Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες, αλλά και συγκινητικές, ήταν αυτή με τους Γιάννη Σολδάτο και Αντώνη Κόκκινο που συνυπογράφουν το σινεφίλ "Θ. Αγγελόπουλος – Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο Καθένας με τη Μουσική του", πολύτιμο ντοκουμέντο διαλόγου ανάμεσα στους δυο κορυφαίους σκηνοθέτες μας, το οποίο προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος. Η ΟΚΛΕ πραγματοποίησε από τις 21-23/10 στα Χανιά το 35ο συνέδριό της, στο οποίο έγιναν τοποθετήσεις πάνω στο θέμα "Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση" (τομέας στον οποίο εστιάζει μόνιμα το φεστιβάλ).

Το αδιαχώρητο έγινε  φυσικά και στην κυριακάτικη προβολή του "Αμήν" του Κώστα Γαβρά, τιμώμενου προσκαλεσμένου της διοργάνωσης, ο οποίος συνομίλησε κατόπιν με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη, ενώ δεκάδες θεατές που δεν χώρεσαν στην αίθουσα παρακολούθησαν τη συνέντευξη-εξομολόγηση-masterclass (μέσω γιγαντοοθόνης) καθισμένοι σε καρέκλες στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου! Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης του "Ζ" μάγεψε το κοινό με το χιούμορ, τη γλυκύτητα και την απλότητά του, μιλώντας για το ξεκίνημά του από την ορεινή Αρκαδία, για το πάθος του να ακούει και να διηγείται ιστορίες, σχολιάζοντας την κατάσταση του σύγχρονου σινεμά, αλλά και μιας Ευρώπης μπροστά σε ολοένα και αυξανόμενες απειλές – από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς. Την προηγούμενη μέρα ο Κώστας Γαβράς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου η οποία επίσης κάλυψε κινηματογραφικά, καλλιτεχνικά, πολιτικά, αλλά και προσωπικά θέματα, με τον ίδιο να τονίζει πως για να προχωρήσεις σε μια ταινία είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης μιας συναρπαστικής ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή θα μεταφέρει και θα ενσωματώσει τις ιδέες σου για κάποιο επείγον κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που σε απασχολεί, μιας και ο κινηματογράφος δεν είναι επαναστατικό μανιφέστο, μα τέχνη για να αφηγείσαι ιστορίες που πρώτα θα συγκινήσουν τους θεατές και κατόπιν θα τους κάνει να σκεφτούν.

Gavras1
Ο Κώστας Γαβράς συνομιλεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη αμέσως μετά την προβολή του "Αμήν".

Οι προβολές συνεχίζονται μέχρι και το Σάββατο 29/10, οπότε θα απονεμηθούν τα βραβεία και θα προβληθούν οι μαθητικές ταινίες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ 2021-22. Γιατί το φεστιβάλ δεν σταματάει να δουλεύει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν όχι μόνο να βλέπουν, αλλά και να κάνουν σινεμά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.