Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σηκώνει αυλαία

Το επετειακό κρητικό φεστιβάλ (19-29/10) ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα πλήρες πρόγραμμα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αλλά και online.

Magnitika_pedia

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ξεκινάει το 10ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Χανίων, μιας από τις ομορφότερες, αλλά και πλέον κινηματογραφόφιλες ελληνικές πόλεις. Συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει πρεμιέρα με μια ιστορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, το εμβληματικό "1922" (1978) του Νίκου Κούνδουρου, τιμώντας έτσι τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην προβολή θα παραστεί ο διευθυντής φωτογραφίας του Νίκος Καβουκίδης, ειδικός καλεσμένος της διοργάνωσης μαζί με τον Θόδωρο – Τεό Καλομοιράκη, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές κινηματογραφικών αιθουσών και home theaters στον κόσμο.

Ακολουθεί ως και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου ένα πολυσυλλεκτικό πανόραμα ταινιών και εκδηλώσεων, με δυο διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα: μικρού μήκους και animation. Γύρω απ’ αυτά υπάρχουν βραβευμένες ελληνικές και ξενόγλωσσες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, όπως τα "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση, το τσέχικο βιογραφικό δράμα του Νταβίντ Όντριτσεκ "Zátopek", το οικολογικό θρίλερ "Κόκκινη Λάσπη" ("Rouge") του Φαρίντ Μπεντουμί, αλλά και γνωστά ντοκιμαντέρ σαν τον "Αποχαιρετισμό" του Σταύρου Ψυλλάκη, την "Προκυμαία" του Άγγελου Κοβότσου, το "Αρκαδία, "Καμπανία” της Ανατολής" του Κώστα Σπυρόπουλου, το "Τελευταίο Ταξίδι" του Άρη Χατζηστεφάνου, το "Ενθύμιον" του Νίκου Ζιώγα και το σινεφίλ "Θ. Αγγελόπουλος - Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Καθένας με την Μουσική του" των Γιάννη Σολδάτου και Αντώνη Κόκκινου.

Amen
"Αμήν" του Κώστα Γαβρά

Υπάρχουν επίσης τα τμήματα "Μουσικοί και μουσική", "Ταινίες για παιδιά και νέους" και "Προβολές σε συνεργασία…", όπως οι βραβευμένες ταινίες του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Αλεξάνδρειας, η ενότητα "Ιστορική Μνήμη" και φυσικά ειδικές προβολές όπως τα "Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων μας" της Ανζελίκ Κουρούνης και "Το Κανόνι και το Αηδόνι" του Ιάκωβου Καμπανέλη. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 22/10 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Σκορέτζου "Μάρκος", πάνω στη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ την Κυριακή 23/10 θα γίνει ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Γαβρά και θα ακολουθήσει η προβολή του "Αμήν" (2002), παρουσία του ιδίου.

Οι προβολές της Παρασκευής, Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης ξεκινούν στις 9.00 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με κοινό από σχολεία της περιοχής, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, με παράλληλη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και masterclasses, εικαστικών εκθέσεων, στρογγυλών τραπεζιών και παρουσιάσεων βιβλίων. Τέλος, 69 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες θα είναι διαθέσιμες για διαδικτυακή προβολή (www.chaniafilmfestival.com), συμπληρώνοντας μια πολυδιάστατη κινηματογραφική εμπειρία η οποία θα μετατρέψει για 11 μέρες τα Χανιά σε πραγματική ελληνική σινε-πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.