Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σηκώνει αυλαία

Το επετειακό κρητικό φεστιβάλ (19-29/10) ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα πλήρες πρόγραμμα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αλλά και online.

Magnitika_pedia

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ξεκινάει το 10ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Χανίων, μιας από τις ομορφότερες, αλλά και πλέον κινηματογραφόφιλες ελληνικές πόλεις. Συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει πρεμιέρα με μια ιστορική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, το εμβληματικό "1922" (1978) του Νίκου Κούνδουρου, τιμώντας έτσι τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην προβολή θα παραστεί ο διευθυντής φωτογραφίας του Νίκος Καβουκίδης, ειδικός καλεσμένος της διοργάνωσης μαζί με τον Θόδωρο – Τεό Καλομοιράκη, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές κινηματογραφικών αιθουσών και home theaters στον κόσμο.

Ακολουθεί ως και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου ένα πολυσυλλεκτικό πανόραμα ταινιών και εκδηλώσεων, με δυο διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα: μικρού μήκους και animation. Γύρω απ’ αυτά υπάρχουν βραβευμένες ελληνικές και ξενόγλωσσες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, όπως τα "Μαγνητικά Πεδία" του Γιώργου Γούση, το τσέχικο βιογραφικό δράμα του Νταβίντ Όντριτσεκ "Zátopek", το οικολογικό θρίλερ "Κόκκινη Λάσπη" ("Rouge") του Φαρίντ Μπεντουμί, αλλά και γνωστά ντοκιμαντέρ σαν τον "Αποχαιρετισμό" του Σταύρου Ψυλλάκη, την "Προκυμαία" του Άγγελου Κοβότσου, το "Αρκαδία, "Καμπανία” της Ανατολής" του Κώστα Σπυρόπουλου, το "Τελευταίο Ταξίδι" του Άρη Χατζηστεφάνου, το "Ενθύμιον" του Νίκου Ζιώγα και το σινεφίλ "Θ. Αγγελόπουλος - Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Καθένας με την Μουσική του" των Γιάννη Σολδάτου και Αντώνη Κόκκινου.

Amen
"Αμήν" του Κώστα Γαβρά

Υπάρχουν επίσης τα τμήματα "Μουσικοί και μουσική", "Ταινίες για παιδιά και νέους" και "Προβολές σε συνεργασία…", όπως οι βραβευμένες ταινίες του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Αλεξάνδρειας, η ενότητα "Ιστορική Μνήμη" και φυσικά ειδικές προβολές όπως τα "Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων μας" της Ανζελίκ Κουρούνης και "Το Κανόνι και το Αηδόνι" του Ιάκωβου Καμπανέλη. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 22/10 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Σκορέτζου "Μάρκος", πάνω στη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ την Κυριακή 23/10 θα γίνει ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Γαβρά και θα ακολουθήσει η προβολή του "Αμήν" (2002), παρουσία του ιδίου.

Οι προβολές της Παρασκευής, Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης ξεκινούν στις 9.00 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με κοινό από σχολεία της περιοχής, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, με παράλληλη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και masterclasses, εικαστικών εκθέσεων, στρογγυλών τραπεζιών και παρουσιάσεων βιβλίων. Τέλος, 69 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες θα είναι διαθέσιμες για διαδικτυακή προβολή (www.chaniafilmfestival.com), συμπληρώνοντας μια πολυδιάστατη κινηματογραφική εμπειρία η οποία θα μετατρέψει για 11 μέρες τα Χανιά σε πραγματική ελληνική σινε-πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 24 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/09/2026

Το Κουτί της Πανδώρας

Ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του βωβού σινεμά, βασισμένο σε δυο θεατρικά του Φρανκ Βέντεκιντ, με την Λουίζ Μπρουκς να αφήνει ιστορία ως σέξι Λούλου.

Ο Μεγάλος Παράγων

Γκανγκστερικό δράμα με έντονη νουάρ ατμόσφαιρα. Βασισμένο σε ξεπερασμένα πλέον σεναριακά κλισέ, επιβάλλεται με τη σκηνοθετική δυναμική και αφηγηματική ακρίβειά του.

Εκδικητές. Η Τελευταία Πράξη Encore

Η μητέρα των κόμικς μαχών κορυφώνεται λιγότερο θεαματικά του αναμενομένου, αλλά με μερικούς συγκινητικούς αποχαιρετισμούς.Μια έξτρα σκηνή ρίχνει γέφυρα με το επερχόμενο "Εκδικητές: Η Άνοδος του Doctor Doom".

Το Άλογο του Τορίνο

Απόλυτα μινιμαλιστικό και βαθιά αλληγορικό σινεμά (πάνω στη νιτσεϊκή σκέψη και το τέλος του κόσμου) μεγάλης διάρκειας πλάνων, εσωτερικών ρυθμών και υπνωτιστικής δύναμης. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και κριτικών στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Κομμένη Κλωστή

Κωμικό θρίλερ που προσπαθεί αδέξια να μιμηθεί το "Τρέξε Λόλα Τρέξε". Είναι γεμάτο σκόρπιες ιδέες, άλλες διασκεδαστικές και πολύ περισσότερες εξωφρενικά εξυπνακίστικες.

Uchronia

Ο Γκοντάρ συναντά τους Τζάρμαν και Μαντικό σε ένα φλύαρο, μα τολμηρά πληθωρικό και αβάν-γκαρντ σινε-δοκίμιο πάνω στην έννοια της επαναστατικής στάσης, από την πολιτική ως την τέχνη, τον 20ο αιώνα.