Οι 5 καλύτερες σκηνές με μουσική του Ντέιβιντ Μπόουι

Εμβληματικές σεκάνς και αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές που «ντύθηκαν» από τη μουσική του αγαπημένου καλλιτέχνη.

Η Δική μας Νύχτα «Η Δική μας Νύχτα»

Δεν αποτελεί είδηση εάν πούμε πως η μουσική του Ντέιβιντ Μπόουι έχει διαχρονικά στιγματίσει αμέτρητους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Έτσι, αναπόφευκτα, έχουν υπάρξει πάρα πολλές φορές που τραγούδια του χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες ανεξαρτήτου είδους. Από τα πιο ψαγμένα arthouse φιλμ μέχρι τους "Φύλακες του Γαλαξία" (Τζέιμς Γκαν, 2014), ο Μπόουι έχει εμπνέυσει κινηματογραφικές στιγμές οι οποίες ξεχώρισαν χάρη στα κομμάτια του. Παρακάτω, ακολουθούν οι 5 καλύτερες από αυτές.

"Κριστιάνε Φ." (1981)

Σκανδαλώδης στην εποχή της, καθώς απεικόνιζε την αληθινή ιστορία μιας κοπέλας η οποία σε ηλικία μόλις 13 χρόνων εθίζεται στα ναρκωτικά και εξαναγκάζεται στη σεξεργασία, η ταινία του Γερμανού Ούλιρχ Έντελ είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη μουσική του Μπόουι. Σε μία από τις ελάχιστες τρυφερές σεκάνς, καθώς ακούγεται το "Heroes", οι νεαροί πρωταγωνιστές διαπράττουν εν είδει σκανταλιάς μικροπαρανομίες, μια ελάχιστη στιγμή ελευθερίας. Κι ύστερα, κατά τη διάρκειας μιας συναυλίας του Μπόουι στο Βερολίνο, υπό τους ήχους του "Station to Station" το έρεβος έρχεται πια να καλύψει τους έκπτωτους ήρωες της ταινίας.

"Άγριο Θηλυκό" (1986)

Η αντισυμβατική ταινία του Τζόναθαν Ντέμι που συνδυάζει το ρομαντισμό και την κωμωδία με το θρίλερ, θέλει ένα συντηρητικό νεαρό άντρα (Τζεφ Ντάνιελς) να γνωρίζει τη γυναίκα που θα του απενεργοποιήσει τα συμπλέγματα (Μέλανι Γκρίφιθ). Όταν οι δυο τους μοιραστούν ένα road trip που καταλήγει σε ένα λυκειακό reunion, στη σκηνή θα βρίσκονται οι σπουδαίοι indie rockers Feelies να εκτελούν τη δική τους εκδοχή του "Fame", την ώρα που το ζευγάρι μοιράζεται έναν απολαυστικά ειρωνικό χορό.

"Η Δική μας Νύχτα" (1986)

Με διαφορά η καλύτερη χρήση μουσικής του Μπόουι στο σινεμά. Αέρας νουβέλ βαγκ, ο σκηνοθέτης Λεός Καράξ σε μεγάλα κέφια και οι πρωταγωνιστές Ζιλιέτ Μπινός και Ντενί Λαβάν σε σκηνή ανθολογίας. Το υποκριτικό δίδυμο υποδύεται δύο νέους που μοιράζονται έναν ανέφικτο έρωτα, ο οποίος μετουσιώνεται ένα βράδυ σε χορευτικό ξέσπασμα. Μόνοι σε ένα δωμάτιο, τη νύχτα, ανοίγουν το ραδιόφωνο που παίζει το "Modern Love". Ο Γάλλος ηθοποιός ανοίγει την πόρτα και καθώς το κομμάτι παίζει εκκωφαντικά, ξεχύνεται στους δρόμους του Παρισιού με τέτοια φόρα που λες ότι θα διαπεράσει την οθόνη. Έρωτας, όνομα και πράγμα.

"Το Τελευταίο Συμβόλαιο Θανάτου" (1997)

Στο υπέροχο μα εν πολλοίς υποτιμημένο νεονουάρ του Τζον Άρμιτατζ, ο Τζον Κιούζακ υποδύεται έναν κυνικό πληρωμένο δολοφόνο που αναλαμβάνει μια ακόμα, την τελευταία, δουλειά του. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε και έτσι, καταλήγει να αναστοχάζεται τους έρωτες, τα ψέματα, τα λάθη και τις σχέσεις που έχει άφησει να πάνε στράφι. Την ώρα που το υπαρξιακό άγχος αυξάνεται, στα ηχεία παίζει με απόλυτη ευστοχία το "Under Pressure".

"Η Χαμένη Λεωφόρος" (1997)

"Funny how secrets travel…" Η φωνή του Ντέιβιντ Μπόουι από το κομμάτι "I’m Deranged" καλωσορίζει το κοινό στο σκοτεινό σύμπαν της "Χαμένης Λεωφόρου". Το μόνο που φαίνεται στην εναρκτήρια σκηνή είναι τα φώτα ενός αυτοκινήτου, σε μια κατάμαυρη νύχτα, να "καταπίνουν" με ιλιγγιώδη ταχύτητα το ένα χιλιόμετρο μετά το άλλο. Είναι η εισαγωγή, αλλά και ο επίλογος όπως θα φανεί αργότερα, στον κόσμο του ονείρου και του εφιάλτη που κατοικεί στην ταινία, στην οποία το τραγούδι που επέλεξε ο Ντέιβιντ Λιντς ταιριάζει τόσο πολύ, ώστε θα μπορούσε να έχει γραφτεί αποκλειστικά για εκείνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Moonage Daydream

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 135 '
  • Μπρετ Μόργκεν

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες, η φιλοσοφία ζωής και η διαδρομή του Ντέιβιντ Μπόουι, ενός από τους κορυφαίους σταρ της ροκ, προς τον μουσικό κολοφώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.