Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει

Για πέμπτη χρονιά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το ετήσιο ραντεβού των λιλιπούτειων σινεφίλ.

pos_ematha_na_petao «Πώς Έμαθα Να Πετάω»

Το δυναμικά ανερχόμενο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για 5η διαδοχική χρονιά (14-20/11) και παρουσιάζει 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τους κινηματογράφους Κηφισιά Cinemax και Δαναός.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, φέτος η διοργάνωση παρουσιάζει "ένα μωσαϊκό ηρώων κάθε μεγέθους, χρώματος, είδους και προέλευσης, από τους δρόμους της Αθήνας μέχρι το διάστημα. [...] Οι ήρωες των ταινιών, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται, όπως και να μοιάζουν, όποια ζωή και να ζουν, μπορούν να εμπνεύσουν τα παιδιά και τους εφήβους οι οποίοι αναζητούν τη δική τους ταυτότητα".

Ακολουθούν τα σημεία κλειδιά του προγράμματος:

- το αφιέρωμα "Η Γειτονιά μας" με ταινίες που ανοίγουν ένα παράθυρο στην καθημερινότητα, τις χαρές, τις περιπέτειες και τις προκλήσεις των παιδιών και των νέων στις κοντινές στην Ελλάδα χώρες της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσιάζοντας τον αφηγηματικό πλούτο και τις απρόσμενες ομοιότητες που συνδέουν όλα αυτά τα μέρη, σβήνοντας προσωρινά από τον χάρτη γραμμές και σύνορα.

- Kids' Picks & Teens' Picks: Για πρώτη φορά φέτος, μια ομάδα σινεφίλ μαθητών και μαθητριών της Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου ανέλαβε ρόλο επιμελητή προγράμματος. Οι μαθητικές επιτροπές είδαν, συζήτησαν και επέλεξαν ταινίες που αγγίζουν μια ευρεία θεματολογία από το σκέιτ ως την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και την οικολογία του μέλλοντος.

- Περιβάλλον: Για άλλη μια χρονιά, το φεστιβάλ πραγματοποιεί τη δέσμευσή του να φέρει την επόμενη γενιά πιο κοντά στη ζωτική σημασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του, μέσα από τη δύναμη του σινεμά. Οι ταινίες που διατρέχουν το σύνολο του προγράμματος και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, συμβάλλουν με αισιοδοξία και πάθος στην αποστολή μας για τη διατήρηση του φυσικού κόσμου, ανοίγοντας τα μάτια των παιδιών και των νέων στις ολοένα και μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και φιλοδοξώντας να μετατρέψουν αυτούς τους θεατές σε αυριανούς υπεύθυνους πολίτες και ενεργούς υπερασπιστές του μέλλοντος όλων μας.

- Ζωντανή απόδοση: Μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την κινηματογραφική προβολή με ζωντανή performance ηθοποιού επί σκηνής.

- Καθολικά προσβάσιμες προβολές για όλους: Με τη συνεργασία των TheHappyAct, Liminal και HandsUp, το κοινό του φεστιβάλ θα παρακολουθήσει ταινίες προσαρμοσμένες για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα και με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

- Εκπαιδευτικό εργαστήριο για γονείς: Φέτος, εκτός από τα κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά όλων των ηλικιών που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το φεστιβάλ οργανώνει ένα ειδικό εργαστήριο για γονείς, ανοίγοντας τη συζήτηση για το πότε αρχίζουμε να βάζουμε όρια, πώς τα επικοινωνούμε, πώς επηρεάζουν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Φυσικά συνεχίζουν οι σταθερές ενότητες της διοργάνωσης: Μικρά για τα Μικρά, Digital Etiquette, Night Fright, Ζωηροί Φίλοι, Ζωντανή μεταγλώττιση, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Λεπτά κ.ά. Για τους πολύ μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, το Baby & Me επιστρέφει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου, ενώ το playroom στο φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα πλημμυρίσει με χρώματα και μουσικές.

Περισσότερες πληροφορίες στο σάιτ του φεστιβάλ www.athicff.com. Η προπώληση ξεκινά στις 19/10 και οι τιμές των εισιτηρίων είναι €6 και €4 (σχολεία). Για κρατήσεις σχολικών προβολών μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα του φεστιβάλ στο education@athicff.com και στο 210-7256579.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.