"Το Γεγονός": Η πολυβραβευμένη μεταφορά του βιβλίου της Ανί Ερνό προβάλλεται ξανά

Με αφορμή το Νόμπελ που απέσπασε η Γαλλίδα συγγραφέας διοργανώνεται μια ξεχωριστή προβολή της εξαιρετικής ταινίας της Οντρέ Ντιγουάν.

to_gegonos2

Η πρόσφατη βράβευση της Γαλλίδας συγγραφέως Ανί Ερνό με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, προσφέρει την ιδανική αφορμή για μία ακόμα προβολή της ταινίας "Το Γεγονός" της Οντρέ Ντιγουάν.

Το βραβευμένο με Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ενό το οποίο τοποθετείται στην επαρχιακή Γαλλία του 1963. Τότε η φοιτήτρια φιλολογίας Αν μένει απροσδόκητα έγκυος και παίρνει την απόφαση να κάνει έκτρωση. Μια επέμβαση, όμως, η οποία είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση.

Το Γεγονός

Όπως γράφτηκε στην κριτική του "α": "Αυτό λοιπόν που ξεκινάει σαν ψυχολογικό δράμα με κοινωνικές αναφορές εξελίσσεται σ’ ένα εξαντλητικά αγωνιώδες θρίλερ, με την Αν να καταλαμβάνεται από άγχος, κατόπιν από φόβο και τελικά από πανικό. Τα συναισθήματα αποκτούν θαρρείς σωματική διάσταση, και οι σκηνές σοκ, χωρίς ίχνος εντυπωσιασμού ή διδακτισμού, κάνουν το θεατή συμμέτοχο σ’ ένα συλλογικό έγκλημα. Όχι αυτό της "αφαίρεσης μιας (αθώας) ζωής", αλλά της απαγόρευσης σε μια γυναίκα να έχει τον έλεγχο του σώματός της. Κάτι το οποίο οι Ερνό και Ντιουάν θίγουν επιτακτικά και άμεσα, όσο και με έμμεση, βαθιά πολιτική ωριμότητα, επισημαίνοντας τις πολλαπλές απαγορεύσεις της επιθυμίας στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική πραγματικότητα".

Το "Γεγονός" προβάλλεται πιθανώς για τελευταία φορά στη μεγάλη οθόνη, στον κινηματογράφο Γαλαξία την Κυριακή 16/10 στις 19.45 και με ειδική τιμή στα €5.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Γεγονός

L'Événement / Happening
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 100 '
  • Οντρέ Ντιγουάν

Στην επαρχιακή Γαλλία του 1963 η Αν, φοιτήτρια φιλολογίας, μένει έγκυος. Αποφασίζει να κάνει έκτρωση, κάτι το οποίο όμως είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση.

Γαλαξίας Cinema

Μεσογείων 6 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.