Οι Χρυσές Νύχτες 2022 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Η Académie des César και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζουν 35 συνολικά ταινίες από 30 διαφορετικές χώρες.

Χρυσές Nύχτες 2022

Για 9η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου υποδέχεται στην Αθήνα τις Χρυσές Νύχτες, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Ακαδημίας των César για την ανάδειξη των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, παρουσιάζονται 36 σκηνοθέτες, 35 ταινίες, 30 χώρες.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου παγκοσμίως ξεχωρίζουν μία ταινία μικρού μήκους ανάμεσα στις παραγωγές της χώρας τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα βραβευμένων ταινιών που ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από την Ισλανδία ως τη Νότια Κορέα, από τη Βραζιλία ως τη Νότια Αφρική, από τα César στα Oscar, τα Bafta, τα Goya και τα Ίρις, οι Χρυσές Νύχτες προσκαλούν τους θεατές σε  ένα μικρού μήκους ταξίδι στο σινεμά και τον κόσμο.

Στην Αθήνα, οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions και TopCut-Modiano. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην πρωτότυπη εκδοχή τους με ελληνικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

17:00 – Μέρος 1
Good Day, Ζανγκ Ζι-Τενγκ (Ταϊβάν – 19’)
Meat, ASher Rosen (Αφρική – 16’)
Vacation Event, Τσόι Μιν-γιουνγκ(Νότια Κορέα – 39’)
What Is A Woman?, Marin Håskjold (Νορβηγία – 14’)
Yes-People, Γκίσλι Ντάρι Χάλντορσον(Ισλανδία – 9’)
Do Not Feed The Pigeons, Αντονίν Νίκλας (Ηνωμένο Βασίλειο – 9’)
Bullmastiff, Anastasiya Bukovska (Ουκρανία – 25’)

19:30 – Μέρος 2
In Between, Άνα Παστί (Ρουμανία – 21’)
Wild Minds, Hannah Elbke (Δανία – 29’)
Moço, Μπερνάρντο Λόπες (Πορτογαλία – 14’)
Maestrale, Νίκο Μπονόμολο (Ιταλία – 10’)
Gör, Άννα Ρόλερ (Γερμανία – 10’)
Address Unknown, Ναντίν Κλούτε (Νότια Αφρική – 27’)

22:00 – Μέρος 3
Από το Μπαλκόνι, Άρης Καπλανίδης (Ελλάδα – 12’)
Sprötch,Ξαβιέ Σερόν(Βέλγιο – 21’)
The Windshield Wiper, Αλμπέρτο Μιέλγο (ΗΠΑ – 15’)
Pantser, Jan Verdijk (Ολλανδία – 21’)
Bisho, Πάμπλο Ζιλ(Μεξικό – 25’)

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

17:00 – Μέρος 4
Folie Douce, Folie Dure, Marine Laclotte (Γαλλία – 18’)
Die Waschmaschine, Ντόμινικ Χαρτλ (Αυστρία – 24’)
Binge Loving, Thomas Deknop (Βέλγιο – 22’)
Man With Doves, Λίνα Μαρία Μανχάιμερ (Σουηδία – 14’)
Les Mauvais Garçons, Ελί Χιράρντ (Γαλλία – 40’)

19:30 – Μέρος 5
Über Wasser, Τζέλα Χάσλερ (Ελβετία – 12’)
The Accident, Όμρι Ντεκέλ-Κάντος (Ισραήλ – 31’)
La Saison des Hibiscus, Έλενορ Γκόλντμπεργκ (Κεμπέκ, Καναδάς – 10’)
Maalbeek, Ismaël Joffroy Chandoutis (Γαλλία – 16’)
The Bouncer, Aleksi Salmenperä (Φινλανδία – 11’)
Filhas de Lavadeiras, Εντιλέζα Πένια ντι Σόουζα (Βραζιλία – 22’)

21:30 – Μέρος 6
Seed of Hope, Κλόντ Κονγκς(Λουξεμβούργο – 12’)
Mama, Πάμπλο ντι λα Σίκα (Ισπανία – 30’)
Love, Dad, Ντιάνα Καμ βαν Νγκουιέν (Τσεχία – 13’)
Το Βανκούβερ, Άρτεμις Αναστασιάδου (Ελλάδα – 23’)
Rough, Άνταμ Πάτερσον & Declan Lawn (Ιρλανδία – 14’)
Hot Flash, Θία Χόλατζ (Καναδάς – 10’)

Πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | 14-15/10 | Είσοδος ελεύθερη |  Κράτηση θέσεων στο ifg.eventbrite.com από τις 13/10

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Μυστηριώδες Βλέμμα του Ροζ Φλαμίνγκο

Μετα-αλμοδοβαρική αλληγορία πάνω στην ενηλικίωση, την έμφυλη ταυτότητα και την απώλεια, με βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα" του Φεστιβάλ Καννών. | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
08/01/2026

Greenland 2

Ωριμότερο δραματικά σίκουελ μιας τυπικής ταινίας καταστροφής, το οποίο δεν πρωτοτυπεί, αλλά διαχειρίζεται τα κλισέ του είδους με επάρκεια και σοβαρότητα. | Powered by Uber.

Γερτρούδη

Βαθιά φεμινιστικό, το κύκνειο άσμα του Ντράγιερ είναι ένα υπόδειγμα κινηματογραφικής αφαίρεσης και μια πικρή ματιά στην αντιπαράθεση ανθρώπινων επιθυμιών και κοινωνικών επιταγών. | Powered by Uber.

Ο Σούπερ Τσάρλι

Δίδυμο ανήλικων ηρώων που θα κάνει γκελ στο αντίστοιχο κοινό, το οποίο χωρίς να ενοχληθεί από τις ευκολίες ενός ναΐφ σεναρίου, θα διασκεδάσει με τις προβλέψιμες, αστείες και διδακτικές περιπέτειές του. | Powered by Uber.

Hold Οnto Me: Η Μυρσίνη Αριστείδου και η πρώτη ελληνόφωνη ταινία στο Sundance

Η ταινία μιλά για τη σχέση γονέα-παιδιού με φόντο την ιστορία της 11χρονης Ίριδας, που μαθαίνει ότι ο αποξενωμένος πατέρας της επιστρέφει για την κηδεία του παππού της.

"Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή αυτήν τη Δευτέρα

Η αμερικανική κωμωδία του 1967 θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".

Οι X-Men πρωταγωνιστούν στο νέο trailer του 'Avengers: Doomsday'

Το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel καταφθάνει στις 18 Δεκεμβρίου 2026.