Οι Χρυσές Νύχτες 2022 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Η Académie des César και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζουν 35 συνολικά ταινίες από 30 διαφορετικές χώρες.

Χρυσές Nύχτες 2022

Για 9η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου υποδέχεται στην Αθήνα τις Χρυσές Νύχτες, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Ακαδημίας των César για την ανάδειξη των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, παρουσιάζονται 36 σκηνοθέτες, 35 ταινίες, 30 χώρες.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου παγκοσμίως ξεχωρίζουν μία ταινία μικρού μήκους ανάμεσα στις παραγωγές της χώρας τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα βραβευμένων ταινιών που ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από την Ισλανδία ως τη Νότια Κορέα, από τη Βραζιλία ως τη Νότια Αφρική, από τα César στα Oscar, τα Bafta, τα Goya και τα Ίρις, οι Χρυσές Νύχτες προσκαλούν τους θεατές σε  ένα μικρού μήκους ταξίδι στο σινεμά και τον κόσμο.

Στην Αθήνα, οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions και TopCut-Modiano. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην πρωτότυπη εκδοχή τους με ελληνικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

17:00 – Μέρος 1
Good Day, Ζανγκ Ζι-Τενγκ (Ταϊβάν – 19’)
Meat, ASher Rosen (Αφρική – 16’)
Vacation Event, Τσόι Μιν-γιουνγκ(Νότια Κορέα – 39’)
What Is A Woman?, Marin Håskjold (Νορβηγία – 14’)
Yes-People, Γκίσλι Ντάρι Χάλντορσον(Ισλανδία – 9’)
Do Not Feed The Pigeons, Αντονίν Νίκλας (Ηνωμένο Βασίλειο – 9’)
Bullmastiff, Anastasiya Bukovska (Ουκρανία – 25’)

19:30 – Μέρος 2
In Between, Άνα Παστί (Ρουμανία – 21’)
Wild Minds, Hannah Elbke (Δανία – 29’)
Moço, Μπερνάρντο Λόπες (Πορτογαλία – 14’)
Maestrale, Νίκο Μπονόμολο (Ιταλία – 10’)
Gör, Άννα Ρόλερ (Γερμανία – 10’)
Address Unknown, Ναντίν Κλούτε (Νότια Αφρική – 27’)

22:00 – Μέρος 3
Από το Μπαλκόνι, Άρης Καπλανίδης (Ελλάδα – 12’)
Sprötch,Ξαβιέ Σερόν(Βέλγιο – 21’)
The Windshield Wiper, Αλμπέρτο Μιέλγο (ΗΠΑ – 15’)
Pantser, Jan Verdijk (Ολλανδία – 21’)
Bisho, Πάμπλο Ζιλ(Μεξικό – 25’)

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

17:00 – Μέρος 4
Folie Douce, Folie Dure, Marine Laclotte (Γαλλία – 18’)
Die Waschmaschine, Ντόμινικ Χαρτλ (Αυστρία – 24’)
Binge Loving, Thomas Deknop (Βέλγιο – 22’)
Man With Doves, Λίνα Μαρία Μανχάιμερ (Σουηδία – 14’)
Les Mauvais Garçons, Ελί Χιράρντ (Γαλλία – 40’)

19:30 – Μέρος 5
Über Wasser, Τζέλα Χάσλερ (Ελβετία – 12’)
The Accident, Όμρι Ντεκέλ-Κάντος (Ισραήλ – 31’)
La Saison des Hibiscus, Έλενορ Γκόλντμπεργκ (Κεμπέκ, Καναδάς – 10’)
Maalbeek, Ismaël Joffroy Chandoutis (Γαλλία – 16’)
The Bouncer, Aleksi Salmenperä (Φινλανδία – 11’)
Filhas de Lavadeiras, Εντιλέζα Πένια ντι Σόουζα (Βραζιλία – 22’)

21:30 – Μέρος 6
Seed of Hope, Κλόντ Κονγκς(Λουξεμβούργο – 12’)
Mama, Πάμπλο ντι λα Σίκα (Ισπανία – 30’)
Love, Dad, Ντιάνα Καμ βαν Νγκουιέν (Τσεχία – 13’)
Το Βανκούβερ, Άρτεμις Αναστασιάδου (Ελλάδα – 23’)
Rough, Άνταμ Πάτερσον & Declan Lawn (Ιρλανδία – 14’)
Hot Flash, Θία Χόλατζ (Καναδάς – 10’)

Πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | 14-15/10 | Είσοδος ελεύθερη |  Κράτηση θέσεων στο ifg.eventbrite.com από τις 13/10

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μαύρη Φάλαινα

Ο άνθρωπος και η φύση, το παρελθόν και το παρόν, αλλά και ένας πραγματικός κι ένας αόρατος κόσμος αντιπαρατίθενται σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ τυλιγμένο σε βαθύ υπαρξιακό μυστήριο. | Powered by Uber.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/09/2025

Ο Μεσολαβητής

Θρίλερ με στιβαρό αφηγηματικό ρυθμό και καλοστημένη ίντριγκα, το οποίο χάνει τη συγκέντρωσή του όταν επιστρατεύει φλασάτες ανατροπές και κοινότοπες καταδιώξεις. | Powered by Uber.

Έρωτας στη Βαρκελώνη

Τα κλισέ της ρομαντικής δραμεντί λειτουργούν αποτελεσματικά και αβίαστα, φιλτραρισμένα μέσα από ένα προσεγμένο σενάριο, τρυφερά συναισθήματα και έναν γήινο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. | Powered by Uber.

Μολυβένιος Στρατιώτης

Ετοιματζίδικη, δευτεροκλασάτη περιπέτεια, η οποία γυρίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα και θυμίζει εποχές βιντεοκασέτας. | Powered by Uber.

Ο Γελωτοποιός 2

Κακοφτιαγμένο και φτηνό, σε κάθε επίπεδο, slasher, το οποίο χαραμίζει με τον ερασιτεχνισμό του κάθε υποψία ενδιαφέρουσας ιδέας. | Powered by Uber.

Το Παιδί-Αστραπή και ο Τιγρούλης

Ένα προσχηματικό στόρι και ένα ασύνταχτο σενάριο προσπαθούν να στηρίξουν μια κοινότοπη, ανώδυνη οικολογική καταγγελία. | Powered by Uber.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στην Αθήνα και τις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Επιστρέφει στην πόλη ο οσκαρικός ηθοποιός με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.