Μάθετε την ιστορία του σινεμά με τον Χρήστο Μήτση

Για τέταρτη χρονιά ο πολύπειρος σινε-κριτικός του «α» παραδίδει μαθήματα γύρω από το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης.

Δείτε την επετειακή προβολή του «Pulp Fiction» «Pulp Fiction»

Πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς την ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και κάθε τέχνης, χωρίς να είναι ακαδημαϊκά δύσκαμπτος (και βαρετός) ή συναισθηματικά αυθαίρετος; Ο κριτικός του "α" Χρήστος Μήτσης επιχειρεί να "συνομιλήσει" με την κινηματογραφική ιστορία χωρίς ακαδημαϊκές αγκυλώσεις, συνδυάζοντας την οπτική του κριτικού με εκείνες του ιστορικού, του κοινωνιολόγου, των ακαδημαϊκών βραβείων, αλλά και του απλού σινεφίλ.

Αυτά σε δυο διαφορετικούς κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων 12 εισηγήσεων έκαστος, οι οποίοι ξεκινούν κάθε Πέμπτη από τις αρχές Νοεμβρίου στον πολιτιστικό οργανισμό "Ανοιχτή Τέχνη" στο Σύνταγμα. O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. αφορά την ιστορία του σινεμά από τη γέννησή της έως και την ταραγμένη δεκαετία του ’60, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη σοβιετική πρωτοπορία ως το κλασικό Χόλιγουντ, το φρι σίνεμα και την νουβέλ βαγκ. Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο) φτάνει ως τον 21ο αιώνα, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, τα σάουντρακς ή τη σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διασήμων σκηνοθετών, κλασικών, αλλά και σύγχρονων, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ανάμεσά τους οι Σεργκέι Αϊζενστάιν, Λουίς Μπουνιουέλ, Τζον Φορντ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρομπέρ Μπρεσόν, αδελφοί Κοέν, Φεντερίκο Φελίνι, Όρσον Γουέλς, Κένζι Μιζογκούτσι, Κουέντιν Ταραντίνο, Λουκίνο Βισκόντι και Μίκαελ Χάνεκε.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της "Ανοιχτής Τέχνης", με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης. Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες:

"Ανοιχτή Τέχνη", Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.