Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του «Τετάρτη 04:45» παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

giota_teleia_omega2

Ως μικρού μήκους ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας συστήνεται το "Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι.Ω)", η νέα ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου ("Τετάρτη 04:45"), η οποία σύντομα κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Animation της Λειψίας (17-23/10).

Το "Ι.Ω" γυρίστηκε σε super 8 φιλμ 8mm και τοποθετείται στο κοντινό μέλλον. Περιστρέφεται γύρω από μια κοπέλα η οποία δουλεύει στην πολεμική αεροπορία και βρίσκεται διαρκώς από ασφυκτική παρακολούθηση. Εν αναμονή του διακτινισμού της σε ένα μακρινό πλανήτη, η ηρωίδα καταγράφει τα θραύσματα των αναμνήσεων και των σκέψεών της σε ένα οπτικό ημερολόγιο το οποίο συνομιλεί με το δικό μας παρόν, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τις αισθήσεις της και μαζί τη μνήμη των πραγμάτων που αξίζει να διασωθούν.

i.o_short_alexiou2

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ταινίας, το σύμπαν του "Ι.Ω." είναι απόρροια της συνεργασίας του Αλεξίου με την Ασπασία Λυκουργιώτη (θεατρολόγος, σκηνοθέτρια), η οποία υπογράφει το σενάριο. Εξίσου αναγνωρίσιμοι και οι υπόλοιποι συντελστές του φιλμ, όπως μεταξύ άλλων η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη, η επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Αφροδίτη Νικολαΐδου η οποία ανέλαβε την παραγωγή, αλλά και ο μουσικός και σκηνοθέτης Γιάννης Βεσλεμές που υπογράφει το σάουντρακ.

Το "Ι.Ω" πραγματοποιήσε ελληνική πρεμιέρα την περασμένη άνοιξη στο 24ο Διέθνες Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προτού παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό στο φεστιβάλ του Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Η επιλογή της μικρού μήκους στη διοργάνωση της Λειψίας έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς από το 1955 που ιδρύθηκε αποτελεί το μόνο το οποίο επιλέγει στο πρόγραμμά του αποκλειστικά ντοκιμαντέρ και animation. Λίγο διάστημα μετά την προβολή στη Γερμανία, το "Ι.Ω" θα παίζεται στον κινηματογράφο Άστορ, ύστερα από πρωτοβουλία της εταιρίας διανομής Weird Wave. Μια ενθαρρυντική κίνηση η οποία, ευελπιστούμε, να βρει κι άλλους υποστηρικτές, ώστε οι ελληνικές μικρού μήκους να έχουν την ευκαιρία να συναντούν το ευρύ κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.