Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του «Τετάρτη 04:45» παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

giota_teleia_omega2

Ως μικρού μήκους ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας συστήνεται το "Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι.Ω)", η νέα ταινία του γνωστού σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου ("Τετάρτη 04:45"), η οποία σύντομα κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & Animation της Λειψίας (17-23/10).

Το "Ι.Ω" γυρίστηκε σε super 8 φιλμ 8mm και τοποθετείται στο κοντινό μέλλον. Περιστρέφεται γύρω από μια κοπέλα η οποία δουλεύει στην πολεμική αεροπορία και βρίσκεται διαρκώς από ασφυκτική παρακολούθηση. Εν αναμονή του διακτινισμού της σε ένα μακρινό πλανήτη, η ηρωίδα καταγράφει τα θραύσματα των αναμνήσεων και των σκέψεών της σε ένα οπτικό ημερολόγιο το οποίο συνομιλεί με το δικό μας παρόν, σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τις αισθήσεις της και μαζί τη μνήμη των πραγμάτων που αξίζει να διασωθούν.

i.o_short_alexiou2

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ταινίας, το σύμπαν του "Ι.Ω." είναι απόρροια της συνεργασίας του Αλεξίου με την Ασπασία Λυκουργιώτη (θεατρολόγος, σκηνοθέτρια), η οποία υπογράφει το σενάριο. Εξίσου αναγνωρίσιμοι και οι υπόλοιποι συντελστές του φιλμ, όπως μεταξύ άλλων η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη, η επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Αφροδίτη Νικολαΐδου η οποία ανέλαβε την παραγωγή, αλλά και ο μουσικός και σκηνοθέτης Γιάννης Βεσλεμές που υπογράφει το σάουντρακ.

Το "Ι.Ω" πραγματοποιήσε ελληνική πρεμιέρα την περασμένη άνοιξη στο 24ο Διέθνες Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προτού παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό στο φεστιβάλ του Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Η επιλογή της μικρού μήκους στη διοργάνωση της Λειψίας έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς από το 1955 που ιδρύθηκε αποτελεί το μόνο το οποίο επιλέγει στο πρόγραμμά του αποκλειστικά ντοκιμαντέρ και animation. Λίγο διάστημα μετά την προβολή στη Γερμανία, το "Ι.Ω" θα παίζεται στον κινηματογράφο Άστορ, ύστερα από πρωτοβουλία της εταιρίας διανομής Weird Wave. Μια ενθαρρυντική κίνηση η οποία, ευελπιστούμε, να βρει κι άλλους υποστηρικτές, ώστε οι ελληνικές μικρού μήκους να έχουν την ευκαιρία να συναντούν το ευρύ κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος από στοά Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.