Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

TIFF Θανάσης Νεοφώτιστος

Με νέες επιτυχίες, στους διάφορους προορισμούς που προσγειώνεται το Boeing-737 της, συνεχίζεται η πορεία της νέας μικρού μήκους ταινίας, "AirHostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου. Συγκεκριμένα, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, επισκέφθηκε το  σημαντικότερο Φεστιβάλ της Αμερικής, το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF). Εκεί, ανάμεσα σε 39 ταινίες, διαγωνίστηκε και κέρδισε Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ταινίας.

Η επιτροπή ανέφερε: "Για το εξαιρετικά διασκεδαστικό και απίστευτα εκτελεσμένο πορτρέτο της προσωπικής κρίσης μιας αεροσυνοδού, η κριτική επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει τιμητική διάκριση στο τμήμα IMDbPro Short Cuts για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους στο "Airhostess-737" του σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου. Με επίκεντρο την εντυπωσιακή ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα, η ταινία είναι μια ασύλληπτη, συναρπαστική και αξέχαστη τραγικωμωδία!"

TIFF Θανάσης Νεοφώτιστος

Ταυτόχρονα, πολλά χιλιόμετρα μακριά, η "AirHostess-737" κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το 28ο L’Etrange Festival. Το βραβείο υποστηρίζεται από το Γαλλικό κανάλι CANAL+.

Οι παραπάνω διακρίσεις συμπληρώνουν έναν εξαιρετικό μήνα για τον σκηνοθέτη, καθώς και το μεγάλου μήκους σχέδιο-ντεμπούτο του, "Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια", σε παραγωγή της εταιρείας Αργοναύτες Α.Ε. με παραγωγό την Ιωάννα Μπολομύτη, συμμετείχε στην "Αγορά" του Φεστιβάλ του Σεράγεβο (CineLink Co-Production Market) όπου και έλαβε τη σημαντικότερη διάκριση, καθώς κέρδισε το Eurimages Co-Production Development Award.

Δείτε το τρέιλερ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πλέον στο Cinobo Όπερα οι προβολές ξεκινούν απ' το πρωί

Σε μια τολμηρή κίνηση προχωρά ο κινηματογράφος της Ακαδημίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει ολοήμερη στέγη των σινεφίλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
10/10/2025

To Thessaloniki Animation Festival επιστρέφει ακόμα μεγαλύτερο

Όλα όσα δεν θα χάσουμε στην τετραήμερη διοργάνωση που φιλοξενείται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Σμαραγδής παρουσιάζει δωρεάν δύο ταινίες του στο Studio

Ο διάσημος σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στον ιστορικό κινηματογράφο για να παρουσιάσει δύο σπουδαίες ταινίες του και να συνομιλήσει με το κοινό.

Δείτε πώς γυρίστηκε το εκθαμβωτικό "Harvest" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

Μια χορταστική ματιά στα παρασκήνια μιας από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (09-15/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η πρωτοπόρος Νίνα Μένκες στη διημερίδα του WIFT GR

Η Νίνα Μένκες μιλά για το γυναικείο βλέμμα στον κινηματογράφο και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της στην Αθήνα.

Ο Λάσλο Κρασναχορκάι στο σινεμά

Ο Ούγγρος νικητής του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας είναι και ο μόνιμος σεναριογράφος του σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ, με τον οποίο συνυπέγραψαν αριστουργήματα σαν τις "Αρμονίες του Βερκμάιστερ" και το "Τανγκό του Σατανά".