Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

1

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Mhn_anhsyxeis_agaph_mou

Οι "Γυναίκες του Στέπφορντ" είναι ένα διάσημο μυθιστόρημα "φεμινιστικού τρόμου" γραμμένο το 1972 από τον Άιρα Λεβάιν ("Το μωρό της Ρόζμαρι", "Τα παιδιά από τη Βραζιλία"). Μεταφέρθηκε δυο φορές στη μεγάλη οθόνη, πρώτα από τον Μπράιαν Φορμπς το 1975 και κατόπιν από τον Φρανκ Οζ το 2004, αποτελώντας τη βασική πηγή έμπνευσης του πρωτότυπου σεναρίου της Κέιτι Σίλμπερμαν (των κομεντί "Set it up" και "Booksmart"): στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ‘50 η Άλις και ο Τζακ ζουν σε μια ονειρική κλειστή κοινότητα, η οποία φιλοξενεί τις οικογένειες όσων εργάζονται για ένα πειραματικό, άκρως απόρρητο εγχείρημα. Απομονωμένοι στην έρημο, οι κοστουμαρισμένοι άντρες απασχολούνται με το μυστικό σχέδιο "ανάπτυξης προοδευτικών υλικών" και οι γυναίκες φροντίζουν τα του σπιτιού, απολαμβάνοντας μια πολυτελή ζωή χωρίς έγνοιες. Η Άλις, όμως, αρχίζει σταδιακά να υποπτεύεται πως κάτι νοσηρό υπάρχει πίσω από αυτή την υπερβολικά λαμπερή και τακτοποιημένη καθημερινότητα. Μετά το "ατύχημα" μιας γειτόνισσάς της προσπαθεί να μάθει περισσότερα και να υποψιάσει το σύζυγό της, αλλά αισθάνεται πως είναι "μόνη εναντίον όλων".

Έχοντας δει πάμπολλες παραλλαγές της ιδέας "αστραφτερό περιτύλιγμα / εφιαλτικό περιεχόμενο" η οποία να αφορά την αμερικανική πραγματικότητα, ειδικά εκείνη των μεταπολεμικών κουκλίστικων προαστίων, το "Μην Ανησυχείς…" κάνει εξ αρχής υπερβολικά σαφείς τις προθέσεις του. Και τις αλληγορικές και τις αγωνιώδεις. Αρχικά, η σπιντάτη αφήγηση και η δυναμική Φλόρενς Πιού ("Μικρές Κυρίες", "Μεσοκαλόκαιρο", "Black Widow") κρατούν το εισαγωγικό ενδιαφέρον, αλλά σκηνή τη σκηνή όλο το weird στήσιμο της γραφικά χαρωπής κοινότητας ξεφεύγει πηλαλώντας από κάθε στιλιζαρισμένο ρεαλισμό. Ευρήματα άλλων ταινιών συσσωρεύονται σε μια πλοκή γεμάτη τρύπες, γραφικότητες (όλοι ανεξαιρέτως οι περιφερειακοί χαρακτήρες) και κοινοτοπίες, με την σταρ/σκηνοθέτιδα Ολίβια Ουάιλντ ("Booksmart") να μην μπορεί να συγκρατήσει την ξεχειλωμένη από ένα σημείο και μετά υπερβολή. Η οποία οδηγεί αυτή την κοινωνική σάτιρα – ψυχολογικό θρίλερ σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση με "σοκαριστικό" (σοκαριστικά ανόητο, σωστότερα) plot twist.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 122΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Μην Ανησυχείς Αγάπη μου

Don't Worry Darling
1
  • Θρίλερ
  • 2022
  • Διάρκεια: 122 '
  • Ολίβια Γουάιλντ

Στην Καλιφόρνια των 50s η Άλις και ο Τζακ ζουν σε μια ονειρική κλειστή κοινότητα, η οποία φιλοξενεί τις οικογένειες όσων εργάζονται για ένα πειραματικό, άκρως απόρρητο εγχείρημα. Η Άλις, όμως, αρχίζει σταδιακά να υποπτεύεται πως κάτι νοσηρό υπάρχει πίσω από αυτή την υπερβολικά λαμπερή και τακτοποιημένη καθημερινότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.