Τρεις γαλλικές ταινίες στις "Νύχτες Πρεμιέρας"

Both_Sides_of_the_Blade

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, οι 28ες "Νύχτες Πρεμιέρας" ετοιμάζονται να ανακοινώσουν το πλήρες πρόγραμμά τους την Τετάρτη 21/9. Η πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης, η οποία θα φιλοξενηθεί αποκλειστικά σε κινηματογραφικές αίθουσες 12μηνης λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 28/9, ενώ το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9/10. Ανάμεσα στις ταινίες οι οποίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας στο αθηναϊκό σινε-event είναι και τρεις γαλλικές παραγωγές που διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου. 

Με την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας έρχονται από την τελευταία Μπερλινάλε οι "Δυο Όψεις του Ξυραφιού" ("Avec Amour et Acharnement") της Κλερ Ντενί με πρωταγωνιστές τους Ζιλιέτ Μπινός και Βενσάν Λιντόν. Οι δυο σταρ υποδύονται ένα ζευγάρι που βλέπει τον ισχυρό δεσμό του να κλονίζεται από την επιστροφή ενός παλιού εραστή της συζύγου, με την Ντενί να εξερευνά θαρραλέα, με αισθησιασμό και ψυχολογική ακρίβεια, τις απρόσμενες διαδρομές του έρωτα και τις ευαίσθητες ισορροπίες των σύγχρονων σχέσεων. Για άλλη μια φορά, το σάουντρακ υπογράφουν οι αγαπημένοι της σκηνοθέτιδας Tindersticks.

The_Night_of_the_12th
"Η Νύχτα της 12ης"

Μετά το πετυχημένο θρίλερ του "Μόνο Αυτοί Είδαν το Δολοφόνο" (2019), ο Ντομινίκ Μολ συνεχίζει να βρίσκεται σε αγωνιώδη φόρμα, επιστρέφοντας εκτός συναγωνισμού στις Κάννες (στο τμήμα "Cannes Premiere") με το εξαιρετικά καλοστημένο αστυνομικό μυστήριο "Η Νύχτα της 12ης" ("La Nuit du 12"): μια κρύα νύχτα του χειμώνα, σε μια μέχρι πρότινος φιλήσυχη κωμόπολη,  ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται φρικτά δολοφονημένο. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, αυτό το γαλλικό "Zodiac" αφηγείται πως δυο αστυνομικοί (Μπαστιέν Μπουιγιόν, Μπουλί Λανέρ) μετατρέπουν σε εμμονή τους την επίλυση του απεχθούς εγκλήματος, αγνοώντας το προσωπικό κόστος που αναμένεται να επιφέρει η έρευνά τους.

L'envol
"Τα Πορφυρά Πανιά"

Από τα ανερχόμενα ονόματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο 46χρονος Ιταλός Πιέτρο Μαρτσέλο εντυπωσιάσε πριν μια τριετία τους πάντες με το ευρηματικό και στιβαρό δράμα εποχής "Μάρτιν Ίντεν". Διασκευάζοντας τώρα ένα μυθιστόρημα του Ρώσου Αλεξάντερ Γκριν, μας μεταφέρει στη Γαλλία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου, όταν ένας μεγαλόσωμος ξυλουργός (Ραφαέλ Τιερί) επιστρέφει από το μέτωπο και μαθαίνει πως έχει γίνει πατέρας της Ζιλιέτ. Παράλληλα, μυστικά που δεν θέλουν και πολύ για να βγουν στην επιφάνεια γεννούν εντάσεις που βάζουν τον ίδιο και την οικογένειά του στο στόχαστρο της τοπικής κοινωνίας. Τα "Πορφυρά Πανιά" διαθέτουν μια ισχυρή κοινωνική ματιά που αντανακλά άμεσα στην εποχή μας και ταυτόχρονα μια αιθέρια, σχεδόν παραμυθένια αύρα που ταιριάζει απόλυτα στην ροαμντική, "πίσω όψη". Το καστ της ταινίς, η οποία συμμετείχε στο "Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών" του φεστιβάλ Καννών, συμπληρώνουν οι Ζιλιέτ Ζουάν, Λουί Γκαρέλ, Νοεμί Λβοβσκί και Γιολάντ Μορό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.