Οι νικητές και οι τελικές εντυπώσεις μας από το 45ο Φεστιβάλ Δράμας

Αυλαία για τη διοργάνωση που απένειμε τις δάφνες της στη φετινή (αδύναμη) ελληνική μικρού μήκους σοδειά.

5mm_paralia «5 μ.μ. Παραλία»

Μία από τις πιο ήσυχες διοργανώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκος Δράμας έριξε αυλαία την περασμένη Κυριακή (11/9), απονέμοντας τις δάφνες τις στους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων. Και λέμε "ήσυχες", διότι στη φετινή 45η βερσιόν του φεστιβάλ απουσίαζε χαρακτηριστικά το σούσουρο, θετικό ή όχι, γύρω από τις ταινίες που προβάλλονταν στη μεγάλη οθόνη.

Ο λόγος γίνεται πρωτίστως για τα φιλμ του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, τα οποία, ως επί το πλείστον, εκτός από περιστασιακές αναλαμπές αξιομνημόνευτης κινηματογραφικής πρότασης, περιορίστηκαν στην άρθρωση μονοδιάστατων σκηνοθετικών προθέσεων. Ταινίες, δηλαδή, οι οποίες χωρίς να είναι απαραίτητα αδύναμες, έχουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κεντρικής σεναριακής ιδέας δίχως να επενδύουν εξίσου στα υλικά που θα τις έκαναν να νοστιμίσουν. Σαν κάποιο φανταστικό μυθιστόρημα φτιαγμένο από σαφείς προτάσεις, με υποκείμενο, ρήμα αντικείμενο, αρχή, μέση, τέλος, αλλά χωρίς επίθετα. Πρόκειται, πάντως, μάλλον για ζήτημα συγκυρίας ή σοδειάς, αν θέλετε, αφού ο σωστά μειωμένος αριθμός συμμετοχών (30), δείχνει πως προηγήθηκε ένα ικανό σταχυολόγημα των συνολικά 258 τίτλων που είχαν υποβληθεί στη Δράμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χρυσός Διόνυσος της 45ης διοργάνωσης απονεμήθηκε στο τρυφερό "5 μ.μ. Παραλία" του Βαλεντίν Στέισκαλ, μια από τις ταινίες που είχαμε ξεχωρίσει από νωρίς και στο "α". Σε προηγούμενη ανταπόκριση γράφαμε σχετικά: "Η σκηνοθεσία του Στέικαλ κερδίζει το στοίχημα καδράροντας μερικά υπέροχα πλάνα, συγκινώντας χαμηλότονα και μπολιάζοντας με όσο γλυκύτητα χρειάζεται τις σκηνές του ώστε να ανεβάσουν τους σφυγμούς. Θα τα πετύχαινε ακόμα καλύτερα, βέβαια, εάν ελάττωνε τους υπαινιγμούς που αφορούν το παρελθόν που μοιράζονται οι ήρωες, καθώς έτσι προκύπτουν απορίες οι οποίες δεν προλαβαίνουν να απαντηθούν". Δικαίως, η ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το σταθερά έμπιστο υποκριτικά Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.

Διαβάστε Επίσης

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της απονομής, τα τρία βραβεία (σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, σχεδιασμού μακιγιάζ – κομμώσεων – ειδικών εφέ) που απέσπασε το "KIDDO" του Μιχάλη Κίμωνα. Μια υπερρεαλιστική κομεντί με ανήλικους πρωταγωνιστές να υποδύονται ενήλικες, κάτι σαν πειραγμένο "Bugsy Malone" (Άλαν Πάρκερ, 1976), η οποία μπορεί να μην εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δυναμική του, ωστόσο διακρίνεται για το τολμηρό όραμα του δημιουργού της. Εξίσου ενθαρρυντική η βράβευση του Θανάση Τοκάκη για το αυτοσαρκαστικά αστείο και πηγαία ειλικρινές σενάριο του "Tokakis ή What’s My Name". Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης υπογράφει μια αιχμηρή meta κωμωδία, η οποία παράλληλα εξελίσσεται αφοπλιστικά σε μια προσωπική εξομολόγηση, η οποία δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο. Από την παραγωγή διακρίθηκε, ακόμα, η πολύπειρη ενδυματολόγος Μάρλι Αλειφέρη.

tokakis_i_whats_my_name
"Tokakis ή What’s My Name"

Η κριτική επιτροπή του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος αποτελούταν από τους: Κωνσταντίνο Γιάνναρη (σκηνοθέτης, πρόεδρος), Μαρκέλλα Γιαννάτου (ηθοποιός), Μαρίνα Γιώτη (κινηματογραφίστρια, εικαστική καλλιτέχνις), Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος), Ιωακείμ Μυλωνάς (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου).

Σημειώστε πως το σύνολο των συμμετεχόντων στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα πρόκειται να παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 15-18/9, ενώ η ψηφιακή πλατφόρμα disff.cine.gr πρόκειται να είναι ενεργή έως στις 15/9.

Τα βραβεία του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:

Χρυσός Διόνυσος: "5 μ.μ. Παραλία" (Βαλεντίν Στείκαλ)
Βραβείο Σκηνοθεσίας "Τώνια Μαρκετάκη": "KIDDO" (Μιχάλης Κίμωνας)
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: "Στο Θρόνο του Ξέρξη" (Εύη Καλογηροπούλου)
Βραβείο Ντοκιμαντέρ: "Toxic Magnus" (Νάσος Γκατζούλης)
Βραβείο Σεναρίου: Θάνος Τοκάκης ("Tokakis ή What’s My Name")
Βραβείο Drama Queer: "Κάκτος" (Δημήτρης Ζούρας)
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος ("5 μ.μ. Παραλία")
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Νιόβη Χαραλάμπους ("Δάφνη")
Βραβείο Ήχου: Βασίλης Γεροδήμος ("Pendulus")
Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου: Νίκος Λιναρδόπουλος & Λέανδρος Ντούνης ("Under the Lake")
Βραβείο Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης ("Τελευταία Πνοή")
Βραβείο Φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης ("Μάγμα")
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης ("Μάγμα")
Βραβείο Ενδυματολογίας "Ιουλία Σταυρίδου": Μάρλι Αλειφέρη ("Tokakis ή What’s My Name")
Βραβείο Σκηνογραφίας: Εύα Γουλάκου ("KIDDO")
Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων & Ειδικών Εφέ: Ιωάννα Λυγίζου (μακιγιάζ) & Μιχάλης Γκιόκας (ειδικά εφέ) - "KIDDO"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.