Φεστιβάλ Βενετίας 2022: Γυναίκες στα πρόθυρα και "Πνεύματα" για βραβείο

Άφθονοι θηλυκοί μπελάδες κατέκλυσαν τις οθόνες της φετινής Μόστρα, η οποία μας αποκάλυψε επιτέλους και την πρώτη πραγματικά σπουδαία ταινία της.

Ta-pnevmata_tou_Inisherin

Αποξενωμένες, μοναχικές, αντισυμβατικές, μα θαρραλέες γυναίκες είναι οι πρωταγωνίστριες των περισσοτέρων ταινιών του φετινού διαγωνιστικού τμήματος, αρχής γενομένης με την διευθύντρια ορχήστρας του "TÁR", ερμηνευμένη ανεπανάληπτα από την Κέιτ Μπλάνσετ. Την ακολούθησαν η – πάντα φιλότιμη - Βιρζινί Εφιρά, ως ερωτευμένη 40άρα που θέλει παιδί με έναν άντρα (Ροσντί Ζεμ) ο οποίος έχει ήδη το δικό του, στα μπανάλ "Παιδιά των Άλλων" της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, η ανεκμετάλλευτη από τη σκηνοθέτιδα Ολίβια Γουάιλντ Φλόρενς Πιου στο παταγωδώς ασυνάρτητο και ασύνταχτο θρίλερ φαντασίας "Don't Worry Darling", και η σαρωτική Πενέλοπε Κρουζ στο αγιογραφικό "L'Immensita" του Εμανουέλε Κριαλέζε. Ένα καρτποσταλικής αισθητικής χρονικό ενηλικίωσης μιας έφηβης που επιθυμεί διακαώς να "γίνει" αγόρι στα ιταλικά 60s και το οποίο, όπως αποκάλυψε θαρραλέα ο σκηνοθέτης, είναι στην πραγματικότητα η δική του νεανική ηλικία(!).

Dont_worry_darling1
"Don't Worry Darling"

Σε αντίθεση με τη ρηχότητα κι απλοϊκότητα με τις οποίες περιγράφουν τις περιπέτειες των ηρωίδων τους οι Ζλοτόφσκι, Γουάιλντ και Κριαλέζε, ο Ιάπωνας Κότζι Φουκάντα ισορροπεί δεξιοτεχνικά τους τόνους του δράματος χαρακτήρων και της σάτιρας των σχέσεων των δύο φύλλων στο χαμηλότονο και απολαυστικής επίγευσης "Love Life" του. Ο απροσδόκητος χαμός ενός μικρού αγοριού γίνεται εδώ η αφορμή για μια απόλυτα απρόβλεπτη, μα συναισθηματικά καλοζυγισμένη και δραματικά καίρια ανάλυση της κρίσης "ταυτότητας" μιας μητέρας, παράλληλα με μιας ανατολίτικης σοφίας ενδοσκόπηση στη σύγχρονη ιαπωνική οικογενειακή πραγματικότητα (Χαμαγκούτσι και Κόρε-έντα έρχονται αμέσως στο νου).

Love_life
"Love Life"

Η θερμή υποδοχή των κριτικών στην ταινία την έφερε προσωρινά στην τρίτη θέση της λίστας την οποία δημοσιεύει καθημερινά το ιταλικό περιοδικό Ciak, με την πρώτη θέση να μοιράζονται το "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο και τα "Πνεύματα του Ινίσεριν" του Μάρτιν Μακντόνα. Ο οσκαρικός Βρετανός δημιουργός τού "Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι" επανασυνδέει το ντουέτο Κόλιν Φάρελ - Μπρένταν Γκλίζον της (δικής του) "Αποστολής στην Μπριζ" και αφηγείται την κωμικοτραγική ιστορία της απότομης κι αδικαιολόγητης(;) διακοπής μιας μακροχρόνιας αντρικής φιλίας στην Ιρλανδία του 1923. Ταυτόχρονα, σχολιάζει πολυεπίπεδα την ιλαροτραγωδία της ανθρώπινης (συν)ύπαρξης, έχοντας ως φόντο ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο κι ένα μαγευτικής αγριότητας φυσικό τοπίο. Η συγκινητικότερη και διασκεδαστικότερη συνάμα κινηματογραφική στιγμή της φετινής Μόστρα, έτοιμη για ένα μεγάλο βραβείο και πολλές οσκαρικές υποψηφιότητες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.