Φεστιβάλ Βενετίας 2022: Γυναίκες στα πρόθυρα και "Πνεύματα" για βραβείο

Άφθονοι θηλυκοί μπελάδες κατέκλυσαν τις οθόνες της φετινής Μόστρα, η οποία μας αποκάλυψε επιτέλους και την πρώτη πραγματικά σπουδαία ταινία της.

Ta-pnevmata_tou_Inisherin

Αποξενωμένες, μοναχικές, αντισυμβατικές, μα θαρραλέες γυναίκες είναι οι πρωταγωνίστριες των περισσοτέρων ταινιών του φετινού διαγωνιστικού τμήματος, αρχής γενομένης με την διευθύντρια ορχήστρας του "TÁR", ερμηνευμένη ανεπανάληπτα από την Κέιτ Μπλάνσετ. Την ακολούθησαν η – πάντα φιλότιμη - Βιρζινί Εφιρά, ως ερωτευμένη 40άρα που θέλει παιδί με έναν άντρα (Ροσντί Ζεμ) ο οποίος έχει ήδη το δικό του, στα μπανάλ "Παιδιά των Άλλων" της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, η ανεκμετάλλευτη από τη σκηνοθέτιδα Ολίβια Γουάιλντ Φλόρενς Πιου στο παταγωδώς ασυνάρτητο και ασύνταχτο θρίλερ φαντασίας "Don't Worry Darling", και η σαρωτική Πενέλοπε Κρουζ στο αγιογραφικό "L'Immensita" του Εμανουέλε Κριαλέζε. Ένα καρτποσταλικής αισθητικής χρονικό ενηλικίωσης μιας έφηβης που επιθυμεί διακαώς να "γίνει" αγόρι στα ιταλικά 60s και το οποίο, όπως αποκάλυψε θαρραλέα ο σκηνοθέτης, είναι στην πραγματικότητα η δική του νεανική ηλικία(!).

Dont_worry_darling1
"Don't Worry Darling"

Σε αντίθεση με τη ρηχότητα κι απλοϊκότητα με τις οποίες περιγράφουν τις περιπέτειες των ηρωίδων τους οι Ζλοτόφσκι, Γουάιλντ και Κριαλέζε, ο Ιάπωνας Κότζι Φουκάντα ισορροπεί δεξιοτεχνικά τους τόνους του δράματος χαρακτήρων και της σάτιρας των σχέσεων των δύο φύλλων στο χαμηλότονο και απολαυστικής επίγευσης "Love Life" του. Ο απροσδόκητος χαμός ενός μικρού αγοριού γίνεται εδώ η αφορμή για μια απόλυτα απρόβλεπτη, μα συναισθηματικά καλοζυγισμένη και δραματικά καίρια ανάλυση της κρίσης "ταυτότητας" μιας μητέρας, παράλληλα με μιας ανατολίτικης σοφίας ενδοσκόπηση στη σύγχρονη ιαπωνική οικογενειακή πραγματικότητα (Χαμαγκούτσι και Κόρε-έντα έρχονται αμέσως στο νου).

Love_life
"Love Life"

Η θερμή υποδοχή των κριτικών στην ταινία την έφερε προσωρινά στην τρίτη θέση της λίστας την οποία δημοσιεύει καθημερινά το ιταλικό περιοδικό Ciak, με την πρώτη θέση να μοιράζονται το "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο και τα "Πνεύματα του Ινίσεριν" του Μάρτιν Μακντόνα. Ο οσκαρικός Βρετανός δημιουργός τού "Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι" επανασυνδέει το ντουέτο Κόλιν Φάρελ - Μπρένταν Γκλίζον της (δικής του) "Αποστολής στην Μπριζ" και αφηγείται την κωμικοτραγική ιστορία της απότομης κι αδικαιολόγητης(;) διακοπής μιας μακροχρόνιας αντρικής φιλίας στην Ιρλανδία του 1923. Ταυτόχρονα, σχολιάζει πολυεπίπεδα την ιλαροτραγωδία της ανθρώπινης (συν)ύπαρξης, έχοντας ως φόντο ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο κι ένα μαγευτικής αγριότητας φυσικό τοπίο. Η συγκινητικότερη και διασκεδαστικότερη συνάμα κινηματογραφική στιγμή της φετινής Μόστρα, έτοιμη για ένα μεγάλο βραβείο και πολλές οσκαρικές υποψηφιότητες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.