O πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος έρχεται στην Ελλάδα

Το Solar Cinema Greece διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο και τονίζει τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

O πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος έρχεται στην Ελλάδα

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, πρωτοπορεί ξανά, φέρνοντας για πρώτη φορά στη χώρα μας, κινητό κινηματογραφικό εξοπλισμό που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Σε μία εποχή που η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την εξοικονόμηση ενέργειας εν γένει, έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, οι καλλιτεχνικές κοινότητες δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή την προσπάθεια.

Το Solar Cinema Greece, έχει ως αποστολή να διευρύνει  την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Στο πλαίσιο των διαρκών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τα εγκαίνια του πρώτου Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, θα γίνουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον Κεντρικό Λιμένα Καλαμάτας, με την προβολή της ταινίας "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Η προβολή θα σημάνει παράλληλα την έναρξη μιας σειράς προβολών σε πόλεις της Πελοποννήσου, που θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου. (αναλυτικό πρόγραμμα προβολών στο τέλος του κειμένου). 

Το Solar Cinema Greece αποτελεί μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.  Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων. 

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών μας.

Πολύτιμος υποστηρικτής  στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Solar Cinema Greece

Πρόγραμμα προβολών

Κεντρικός Λιμένας Καλαμάτας 

10/9 - 8:30 μ.μ.
Εγκαίνια του Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου.
Προβολή της  ταινίας  "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και τον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος.


Πλατεία Εκκλησίας Ανάληψης

12/9 - 8:30 μ.μ.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Παιδιά Είμαστε Τότε... οι Μικρασιάτες Θυμούνται" του Πλούταρχου Καϊτατζή  (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

Πλατεία – Καρδαμύλη

14/9 - 8:30 μ.μ.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας" της Κλεώνης Φλέσσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

Πλατεία Φραγκόλιμνας - Καλαμάτα 

16/9 - 8:30 μ.μ.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Γυναίκες του 1915" του Μπαρέντ Μαρονιάν, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα.

Κοινότητα Λέϊκων - Καλαμάτα 

17/9 - 8:30 μ.μ.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Μου Λένε να μη Σ' αγαπώ: Το Σμυρναίικο-Πολίτικο Τραγούδι"  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

Τρίπολη - Πλατεία προσφύγων Μικράς Ασίας Γιώργος Καραγιάννης

18/9 - 8:30 μ.μ.
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Μου Λένε να μη Σ' αγαπώ: Το Σμυρναίικο-Πολίτικο Τραγούδι"  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πανπροσφυγική Ένωση Αρκαδίας. 

Πλατεία Αγ. Τριάδας - Καλαμάτα

19/9 - 8:30 μ.μ.  
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Η Ανατολή Έδυσε" του Αλέξανδρου Παπαηλιού (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

Πλατεία Δημαρχείου - Γύθειο

21/9 - 8:30 μ.μ.  
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Παιδιά Είμαστε Τότε... οι Μικρασιάτες Θυμούνται" του Πλούταρχου Καϊτατζή  (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή), σε συνεργασία με τον Δήμο Γυθείου.

Ανοιχτό Θέατρο "Βασίλης Γεωργιάδης” - Ξυλόκαστρο

25/9 - 8:30 μ.μ.  
Προβολή  βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τον Δήμο Ευρωστίνης –Ξυλοκάστρου. 

Πνευματική Εστία Σπάρτης

28/9 - 8:30 μ.μ.  
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Μου Λένε να μη Σ' αγαπώ: Το Σμυρναίικο-Πολίτικο Τραγούδι"  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

Κυπαρισσία - Τρενοτεχνείο

30/9 - 8:30 μ.μ.  
Προβολή της ταινίας  "Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ"  του Δημήτρη Μπαβέλλα.

Πλατεία Όθωνος - Καλαμάτα

1/10 - 8:30 μ.μ.  
Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.