Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα: διήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη

Δυο από τις καλύτερες ταινίες του αντισυμβατικού Έλληνα σκηνοθέτη και δυο αγαπημένες επιλογές του θα προβληθούν στη Ριβιέρα, παρουσία φίλων και συνεργατών του.

Glykia_symoria1

Εγκαινιάζοντας τη θεματική σειρά προβολών "The Director Series", το freecinema.gr, με την επιμέλεια του κριτικού Ηλία Φραγκούλη, διοργανώνει ένα διήμερο προβολών στο εξαρχειώτικο σινέ Ριβιέρα αφιερωμένο στον Νίκο Νικολαΐδη (1997-2007). Τον πλέον δεξιοτέχνη των Ελλήνων κινηματογραφιστών (πέντε βραβεία σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), ο οποίος χάραξε το δικό του δρόμο, κόντρα στο μεταπολιτευτικό ρεύμα, στον ελληνικό κινηματογράφο. Γι’ αυτό και οι γεμάτο ροκ και νουάρ αναφορές ταινίες του παραμένουν τόσο αγαπητές σε παλιές και νέες γενιές σινεφίλ.

Ta_kourelia_trgoudane_akoma2
"Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα..."

Μέσα σε μια φιλμογραφία οκτώ μεγάλου μήκους ταινιών, η οποία ξεκινάει με την "Ευρυδίκη Β.Α.2037" (1975) και ολοκληρώνεται με το "The Zero Years" (2006), η διαχρονική γοητεία του "Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα..." (1979) και της "Γλυκιάς Συμμορίας" (1983) παραμένει ακαταμάχητη. Για την πρώτη, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Τζούμας ("άκου πτώμα να μαθαίνεις"), Άλκης Παναγιωτίδης, Χρήστος Βαλαβανίδης και Ρίτα Μπενσουσάν στους ρόλους των μελών μιας παρέας σαραντάρηδων οι οποίοι συναντιούνται μετά από χρόνια, ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει πως "πρέπει να διαβαστεί σαν ένα κεφάλαιο απ’ το μυθιστόρημα μιας γενιάς που ακόμα δεν άρχισε να γράφεται. Μιας γενιάς που κάτω από ιδιαίτερες πολιτικές πιέσεις καταδικάστηκε στη σιωπή γιατί αρνήθηκε να μαζικοποιηθεί, να καταναλώσει κουλτούρα, να περάσει από πολιτικά λούκια και διεκδίκησε το δικαίωμα να διαφωνεί ακόμα, ακόμα να φαντάζεται και να ερωτεύεται".

Glykia_symoria2
"Γλυκιά Συμμορία"

Η θρυλική "Γλυκιά Συμμορία" (1983), με τους Τάκη Σπυριδάκη, Τάκη Μόσχο, Δέσποινα Τομαζάνη και Δώρα Μασκλαβάνου, δεν χρειάζεται συστάσεις. Το 2016 ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του "α" ως η πέμπτη καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων 40 χρόνων και ο Νικολαΐδης μας την συστήνει ως "μια μελέτη πάνω στο νέο πρόσωπο του παγκόσμιου φασισμού. Είναι μια ιστορία χαράς και τρυφερής αγάπης. Μια μουσική θανάτου, μια αποθέωση χρωμάτων, γλυκιάς βίας και ονείρου. Είναι η ιστορία τεσσάρων φίλων που επέλεξαν συνειδητά να πεθάνουν πίσω από τις κλεμμένες καραμπίνες τους, φτύνοντας ένα σαρκαστικό χαμόγελο πάνω στο πρόσωπό σας".

Little_murders
"Μικροί Δολοφόνοι"

Τα "Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα..." θα προβληθούν την Δευτέρα 5/9 (επέτειος των 15 χρόνων από το θάνατό του) στις 20.00 και η "Γλυκιά Συμμορία" την Τρίτη 6/9 την ίδια ώρα, παρουσία της συζύγου του σκηνοθέτη, βραβευμένης ενδυματολόγου Μαρί – Λουίζ Βαρθολομαίου, πρωταγωνιστών και συντελεστών των δυο ταινιών. Κάθε φορά, όμως, θα ακολουθήσει και η προβολή μιας ταινίας της προσωπικής αρεσκείας του Νίκου Νικολαΐδη. Πρόκειται για τη μαύρη κωμωδία του Άλαν Άρκιν "Μικροί Δολοφόνοι" ("Little Murders", 1971), με σεναριογράφο τον καρτουνίστα Ζιλ Φάιφερ και πρωταγωνιστή τον Έλιοτ Γκουλντ (5/9 στις 23.00), και το οσκαρικό γουέστερν "Οι Δυο Ληστές" ("Butch Cassidy And The Sundance Kid", 1969) του Τζορτζ Ρόι Χιλ, με τους Πολ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ (6/9 στις 23.00). Δυο πρωτότυποι συνδυασμοί για απολαυστικό καλοκαιρινό double feature.  

Oi_dyo_listes
"Οι Δυο Ληστές"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/04/2024

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.