Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής

2,5

Οι «Χίλιες και μια νύχτες» εμπνέουν μία απενοχοποιημένα διασκεδαστική σπονδυλωτή φαντασία, η οποία σε κερδίζει με την παραμυθένια διάστασή της, χάνοντας όμως κάθε γοητεία με τις διδακτικά σύγχρονες παραπομπές της.

Tris_xiliades_xronia_prosmonis1

Βρετανίδα αφηγηματολόγος με το όνομα Αλήθεια Μπίνι. Μόνο η Τίλντα Σουίντον θα μπορούσε να υποδυθεί έναν τέτοιο χαρακτήρα χωρίς να ξεπέσει στη φτηνή καρικατούρα, αποτελώντας ένα από τα ατού της τελευταίας ταινίας του δημιουργού του "Mad Max" Τζορτζ Μίλερ. Βασισμένος σε ένα διήγημα της βραβευμένης με Μπούκερ Αντόνια Σούζαν Μπάιατ, ο Αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος δανείζεται κάτι από τη φαντασία της Σεχραζάτ και στέλνει τη μοναχική ηρωίδα του σε ένα επιστημονικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στο παζάρι της οποίας θα βρει ένα παλιό γυάλινο λυχνάρι. Προσπαθώντας να το καθαρίσει, θα ελευθερώσει από μέσα του ένα τζίνι, πρόθυμο να πραγματοποιήσει τρεις ευχές της. Εκείνη όμως παραμένει σκεπτική, γνωρίζοντας πως σε όλες τις παρόμοιες ιστορίες κάθε ευχή κρύβει και μια παγίδα. Προσπαθώντας να την πείσει για το αντίθετο, το τζίνι αρχίζει να της διηγείται τις περιπέτειές του…

Οι "Χίλιες και μια νύχτες" εμπνέουν μια απενοχοποιημένα διασκεδαστική σπονδυλωτή φαντασία η οποία σε κερδίζει με την παραμυθένια διάστασή της. Από την αυλή της βασίλισσας του Σαβά ως το παλάτι του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, ανθρώπινες επιθυμίες και παιχνίδια της τύχης διασταυρώνονται χαριτωμένα, αναδεικνύοντας με –συχνά μαύρο– χιούμορ προβλέψιμες διαχρονικές αλήθειες. Πρόκειται για ένα θρίαμβο της μυθοπλαστικής αφήγησης πάνω στην αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα, η οποία γίνεται πολύ πιο ανεκτή όταν αντιμετωπίζεται ως μύθος παρά ως ορθολογική, ιστορική αναγκαιότητα. Προς επίρρωση της ιδέας του, ο Μίλερ προσγειώνει στο τελευταίο μισάωρο την ταινία του σ’ ένα γεμάτο επιδερμικές αλληγορίες σήμερα, πληγώνοντας την παιχνιδιάρικη γοητεία της με διδακτικά σύγχρονες, ακόμα και στο Brexit(!), παραπομπές. Ευτυχώς που η φιλότιμη Τίλντα δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα…

Αυστραλία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Τρεις Χιλιάδες Χρόνια Προσμονής

Three Thousand Years of Longing
2,5
  • Φαντασίας
  • 2022
  • Διάρκεια: 108 '
  • Τζορτζ Μίλερ

Μια μοναχική Βρετανίδα ακαδημαϊκός αγοράζει στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης ένα λυχνάρι. Προσπαθώντας να το καθαρίσει, ελευθερώνει από μέσα του ένα τζίνι το οποίο της προσφέρει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τρεις ευχές της. Οι «Χίλιες και μια νύχτες» εμπνέουν μία απενοχοποιημένα διασκεδαστική σπονδυλωτή φαντασία, η οποία σε κερδίζει με την παραμυθένια διάστασή της, χάνοντας όμως κάθε γοητεία με τις διδακτικά σύγχρονες παραπομπές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.