Όσα θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο

Το σπουδαιότερο κινηματογραφικό event της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού είναι έτοιμο να σηκώσει αυλαία για 48η φορά, με ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προβολών – πανόραμα της φετινής κινηματογραφικής σεζόν.

Knives_out2

Χτυπημένο κι αυτό από τον κορωνοϊό, το φεστιβάλ του Τορόντο περιορίστηκε τα δυο τελευταία χρόνια σε μια λογική συντήρησης, μειώνοντας τον αριθμό των επιλεγμένων ταινιών, προβάλλοντας πολλές απ’ αυτές σε streaming πλατφόρμα και αναβάλλοντας τις gala πρεμιέρες του. Αυτή τη χρονιά επιστρέφει δυναμικά με ένα πρόγραμμα 200 περίπου μεγάλου και 40 μικρού μήκους ταινιών, κόκκινο χαλί και τη διάθεση να επιβεβαιώσει πως παραμένει ένα πρωτοκλασάτο φεστιβάλ, το μεγαλύτερο της αμερικανικής ηπείρου και εφάμιλλο των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών (Κάνες, Βενετία, Βερολίνο). Από τα δυο πρώτα, άλλωστε, επιλέγει κάθε χρόνο να λανσάρει στην αρχή της προ-οσκαρικής περιόδου στις ΗΠΑ όσα φιλμ διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν, περιλαμβάνοντας, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στο φετινό πρόγραμμά του τον "Γιο" του Φλοριάν Ζελέρ, το "The Whale" του Ντάρεν Αρονόφσκι και το "The Banshees of Inisherin" του Μάρτιν ΜακΝτόνα από την Μόστρα, ενώ από τις Κάνες τα "ΕΟ" του Γέρζι Σκολιμόφσκι, "Broker" του Χιροκάζου Κόρε-έντα, "Decision to Leave" του Παρκ Τσαν-γουκ και το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Τρίγωνο της Θλίψης" του Ρούμπεν Έστλουντ.

Daliland
"Dalíland"

Δυο βιογραφικά δράματα βασισμένα σε αληθινά γεγονότα θα ανοίξουν - το "The Swimmers" της Σάλι Ελ Χοσάινι στις 8/9 – και θα κλείσουν - το "Dalíland" της Μέρι Χάρον με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ και Μπάρμπαρα Σούκοβα στις 18/9 – το φεστιβάλ, το οποίο για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει σε παγκόσμια πρεμιέρα μια ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το οσκαρικό φαβορί "The Fabelmans". Ανάλογες φιλοδοξίες έχουν το επικό "The Woman King" με την Βαϊόλα Ντέιβις, το σινεφίλ ρομάντζο εποχής "Empire of Light" του Σαμ Μέντες με την Ολίβια Κόλμαν, το αγγλόφωνο "The Wonder" του οσκαρικού Σεμπάστιαν Λέλιο ("Μια Φανταστική Γυναίκα") και το all female star cast "Women Talking" της Σάρα Πόλεϊ με τις Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζέσι Μπάκλι, Ρούνι Μάρα και Κλερ Φόι.

Women_Talking
"Women Talking"

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η πρεμιέρα του "Glass Onion: A Knives Out Mystery" του Ράιαν Τζόνσον, στην οποία ο Ντάνιελ Κρέγκ επιστρέφει ως ντετέκτιβ Μπενουά Μπλαν. Στο σίκουελ του "Στα Μαχαίρια" η καινούρια υπόθεση που αναλαμβάνει τον φέρνει ως τις Σπέτσες, πλαισιωμένο από τους Έντουαρντ Νόρτον, Κέιτ Χάντσον, Τζανέλ Μονέ και Ντέιβ Μπαουτίστα. Στο Τορόντο θα λανσαριστούν επίσης οι κωμωδίες "Moving on" του Πολ Γουέιτζ, το οποίο ποντάρει στη δοκιμασμένη χημεία των Τζέιν Φόντα – Λίλι Τόμλιν, και "The Greatest Beer Run Ever" του Πίτερ Φαρέλι με τους Ζακ Έφρον και Μπιλ Μάρεϊ, όπως και τα θρίλερ "The Good Nurse" του Δανού Τομπίας Λίντχολμ, βασισμένο στην ιστορία του serial killer Τσαρλς Κάλεν (ο Έντι Ρεντμάιν δίπλα στην Τζέσικα Τσαστέιν) και "Venus" του Ισπανού Χάουμε Μπαλαγουέρο, βασισμένο σε διήγημα του Χ.Φ. Λάβκραφτ. Τέλος, στο πρόγραμμα των μικρού μήκους θα προβληθεί το "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου ("Λεωφόρος Πατησίων") με την Λένα Παπαληγούρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.