Μπαραβέντο

3

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.

Barravento

Πριν τις ταινίες οι οποίες θα τον αναδείξουν ως τον κύριο εκπρόσωπο του λατινοαμερικανικού cinema novo, τη διλογία του "Αντόνιο ντας Μόρτες" και το "Κόσμος σε Μια Έκσταση", ο 23χρονος Γκλάουμπερ Ρόχα υπογράφει το 1962 την πρώτη μεγάλου μήκους του. Αμέσως αναγνωρίζει κανείς στην ιστορία του Φιρμίνο, ενός ευαισθητοποιημένου πολιτικά Βραζιλιάνου που επιστρέφει μετά από χρόνια εξορίας στο φτωχό ψαροχώρι του, τη διάθεση του νεαρού σκηνοθέτη να συνδυάσει την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας του με την επαναστατική διάθεση που σάρωνε τα πάντα στις αρχές των 60s.  


Ασυμβίβαστος και μαχητικός, ο Φιρμίνο προσπαθεί να απελευθερώσει τους συγχωριανούς του από το μοιρολατρικό μυστικισμό και τους προτρέπει να εξεγερθούν ενάντια στον ιδιοκτήτη των διχτυών που χρησιμοποιούν για ψάρεμα, σε μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της. Αυτές, αν και συχνά παρασύρονται από τη μαρξιστική και νεορεαλιστική φιλοδοξία για μια καινούρια "Η Γη Τρέμει", διαθέτουν μια πυρετώδη ένταση κι ένα λυρικό στιλιζάρισμα που τους χαρίζουν συγκινητική διαχρονικότητα.

Α/Μ. Βραζιλία. 1962. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαραβέντο

Barravento
3
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 78 '
  • Γκλάουμπερ Ρόχα

Πολιτικά ευαισθητοποιημένος, ο Φιρμίνο επιστρέφει στην Μπαΐα της Βραζιλίας και στο φτωχό ψαροχώρι του, προσπαθώντας να απελευθερώσει τους συγχωριανούς του από το μοιρολατρικό μυστικισμό, ενώ τους προτρέπει να εξεγερθούν ενάντια στον ιδιοκτήτη των διχτυών που χρησιμοποιούν για ψάρεμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.