Ανατολικά της Εδέμ

4

Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ εκμοντερνίζεται αριστοτεχνικά με έναν υπερηχητικό Τζέιμς Ντιν.

anatolika_tis_edem_kritiki

Στα αμερικανικά 50s, έκανε δειλά την εμφάνισή του ένας καινοφανής τύπος νέου άντρα: εκείνου που ένιωθε παρεξηγημένος, ευέξαπτος, απόκληρος και σε σεξουαλική φόρτιση, με τη βία να αποτελεί συχνή εναλλακτική εκτόνωσης. Το σινεμά της εποχής πρόσφερε με τη μορφή του Τζέιμς Ντιν τον ιδανικό αντιστάρ για να ταυτιστεί μια μεταπολεμική γενιά που έβραζε. Ο τραγικός θάνατος του ηθοποιού, μάλιστα, πολλαπλασίασε την επίδραση των εμποτισμένων στην οδύνη ερμηνειών του.

Στα χέρια του Ελία Καζάν, ο Ντιν απέσπασε τον πρώτο από τους συνολικά τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους του, ενσαρκώνοντας το ένα από τα δύο αντίζηλα αδέρφια που μοχθούν για να κερδίσουν την εύνοια του αυταρχικού πατέρα τους στην Καλιφόρνια του 1917. Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ εκμοντερνίζεται αριστοτεχνικά, καθώς η έμφαση δίνεται στις δηλητηριώδεις συνέπειες της πατρικής καταπίεσης, με έναν υπερηχητικό Ντιν να σωματοποιεί το άλγος με κάθε ίντσα του κορμιού του. Ο Καζάν ανάγει τις βιβλικές καταβολές της πλοκής σε μια σύγκρουση γενεών, παλαιού και νέου κόσμου, η οποία δεν έχει νικητές και αφήνει ως επίγευση μια βαθιά ριζωμένη πικρία.

ΗΠΑ. 1955. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανατολικά της Εδέμ

East of Eden
4
  • Δραματική
  • 1955
  • Διάρκεια: 118 '
  • Ελία Καζάν

Στην Καλιφόρνια του 1917, δύο αντίζηλα αδέρφια θα έρθουν σε σφοδρή σύγκρουση στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πάση θυσία την εύνοια του αυταρχικού πατέρα τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.