Οι διακρίσεις του animation ''Nine Lives Left'' και του Ζαχαρία Μαυροειδή

To πρωτότυπο σενάριο του Ζαχαρία Μαυροειδή προκρίθηκε στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνα' και το Cinekid Festival.

Ζαχαρίας Μαυροειδής

O Ζαχαρίας Μαυροειδής κατάφερε να διακριθεί με το σχέδιο σεναρίου του. Η πρώτη του βραύβευση ήρθε από το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα (στο πλαίσιο του διαγωνισμού ανάπτυξης σεναρίου). Έναν θεσμό που δημιιουργήθηκε το 2018, σκοπός του ήταν η προώθηση της παγκόσμιας δημιουργικής κινηματογραφικής παραγωγής για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους. Ταινίες μικρoύ και μεγάλου μήκους, animation και live action προβάλλονται και καλούν τους μικρούς φίλους για να τις ανακαλύψουν. Ενώ κατάφερε να ξεχωρίσει στον ίδιο τομέα και στο Cinekid Festival (συγκεκριμένα στο Cinekid Script LAB), ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου, με έδρα του το Άμεστερνταμ, ενώ παραρτήματα υπάρχουν σε πάνω από σαράντα χώρες στον κόσμο. Σκοπός του είναι τα παιδιά ηλικία από 3 - 14 να παρακολουθήσουν πρωτότυπες ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα τους προσφέρεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς τους αφού το φεστιβάλ διοργανώνει εκπαιδευτικά, σεμιναριακά προγράμματα. 

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος έχει ως έδρα του την Αθήνα. Οι σπουδές του ξεκινούν από την αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνεχίζουν με μια σειρά προγραμμάτων με αντικείμενο τις παραστατικές τέχνες, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από την στιγμή της εμφάνισης του δεν σταματά να μετρά διακρίσεις στα πρότζεκτ με τα οποία καταπιάνεται. Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο "Απόστρατος"  (2019) που απέσπασε πολλαπλά βραβεία ( στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  βραβείο Κοινού και Νεότητας της επιτροπής φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ KineΝova 2020 και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στα βραβεία ΙΡΙΣ 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου). Αυτή την φορά αλλάζει κοινό και απευθύνεται σε παιδιά 8 - 12 ετών με μια ταινία ενηλικίωσης. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι μια γάτα η Σανδάλω και η μικρή της παρέα. Όλες μαζί ξεκινούν μια οδύσσεια από ένα ερειπωμένο πλέον τουριστικό οικισμό, εν όψει του χειμώνα, στην ενδοχώρα του νησιού. Σκοπός της κεντρικής ηρωίδας είναι να βρει κάποιον να την υιοθετήσει, πεπεισμένη για την κατοικίδια φύση της. Στον δρόμο, εκείνη και η παρέα της θα έρθουν αντιμέτωπες με στοιχεία της φύσης και άλλα ζώα μετατρέποντας το ταξίδι τους, σε μια περιπέτεια ενηλικίωσης. 

Ο Διαγωνισμός Ανάπτυξης Σεναρίου από το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας & το Cinekid Festival προκηρύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, και κατά τη διάρκειά του υποβλήθηκαν 25 σχέδια σεναρίου τα οποία αξιολόγησε 5μελής Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τις και τους: Κέλλυ Αλχανάτη-Παπούλη, Σκηνοθέτις, Συγγραφέας, Επικεφαλής Μυθοπλασίας και Ψυχαγωγίας - ΕΡΤ, Ναταλύ Δούκα, Head of Content - Tanweer Productions, Σπήλιος Λαμπρόπουλος, Consultant, Curator, Co-founder- The Page Turners, Νίκος Νταγιαντάς, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Συγγραφέας.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής μαζί με την παραγωγό του Μαρία Κοντογιάννη (WILD AT HEART), ως μεγάλοι νικητές, θα παρακολουθήσουν το εντατικό εξάμηνο πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίου Cinekid Script LAB, με πλήρη υποτροφία την οποία έχει εξασφαλίσει το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Tanweer Productions. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 δια ζώσης συναντήσεις σε Άμστερνταμ και Βερολίνο και ενδιάμεσα διαδικτυακά σεμινάρια με εκπαιδευτές αναγνωρισμένης αξίας και με πολυετή εμπειρία στον οπτικοακουστικό χώρο και το παιδικό περιεχόμενο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.