Οι ελληνικές μικρού μήκους του 45ου Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους όλων των ταινιών που διεκδικούν φέτος τα βραβεία της διοργάνωσης.

disff_poster2022_1

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία των Νικόλα Γιατρομανωλάκη (Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού), Γιάννη Σακαρίδη (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας) και Γιώργου Δεμερτζή (πρόεδρος Φεστιβάλ Δράμας), παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του προσεχούς 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (5-11/9), καθώς επίσης και η οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο "την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου". Επιπλέον, ο κ. Γιατρομανωλάκης ανακοίνωσε επίσης πως "στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί δύο έργα: ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου 'Ολύμπια'", ενώ πρόσθεσε πως στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας θα παιχτούν ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος COVID-19.

Στη συνέχεια, ο κ. Δεμερτζής υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. "Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών  Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών". Έπειτα δήλωσε πως "με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ουσιαστική συμβολή του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη πόλη μας θα εξελιχθεί σε συστάδα οπτικοακουστικής επιχειρηματικότητας καθώς και νέων εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν οι δύο κύριοι χώροι πολιτισμού της Δράμας αλλά και προβολής των προγραμμάτων του Φεστιβάλ".

disff_poster2022_2

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σακαρίδης ο οποίος, μιλώντας για τη σύσταστη του φετινού εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, στάθηκε στα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τριάντα (30) ταινίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Συνεπώς, προσεγγίζουμε την ισότητα 50-50 γυναικών-ανδρών, σεβόμενοι απόλυτα την ζητούμενη αναγνώριση των ελληνίδων δημιουργών. Το σώμα του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBTQ+, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς".

Ακολούθησε η παρουσίαση των τίτλων στα περισσότερα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Εθνικό διαγωνιστικό

Κριτική επιτροπή: Ιωακείμ Μυλωνάς (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής International Short Film Festival of Cyprus), Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος), Μαρκέλλα Γιαννάτου, (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Γιάνναρης (σκηνοθέτης), Μαρίνα Γιώτη (κινηματογραφίστρια, εικαστική καλλιτέχνις).

 "Γιάμα", Ανδρέας Βακαλιός
"ENOMENA", Φαίδρα Βόκαλη
"Παπαρούνες και Πάπιες", Χριστίνα – Καλλιρρόη Γαρμπή
"Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας", Σοφία Γεωργοβασίλη
"Toxic Magnus", Νάσος Γκατζούλης
"Pendulus", Δημήτρης Γκότσης
"Χυμός πορτοκάλι", Δημήτρης Ζάχος
"Kάκτος", Δημήτρης Ζούρας
"Στο Θρόνο του Ξέρξη", Εύη Καλογηροπούλου
"Σήμερα Ήθελα", Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου
"Τσίχλα- τσιγάρο", Αντζελίκα Κατσά
"KIDDO", Μιχάλης Κίµωνας
"Καναρίνι", Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης
"The Last Journey", Στηβ Κρικρής
"Η Κούρσα", Γιώργος Λεοντακιανάκος
"Nothing Holier Than A Dolphin", Ισαβέλλα Μαργάρα
"Δάφνη", Τώνια Μισιαλή
"Όχι αύριο", Αμέρισσα Μπάστα
"11.20 π.μ.", Δημήτρης Νάκος
"Λίλα", Μάκης Παπαδημητρίου
"FAULT", Kατερίνα Παπαναστασάτου
"Homo Perfectus", Άλκη Πολίτη
"Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο", Στέλιος Πολυχρονάκης
"Τελευταία Πνοή", Χάρης Ραφτογιάννης
"Το πέταγμα του πιγκουίνου", Στέλλα Σερέφογλου
"tokakis ή What’s My Name", Θάνος Τοκάκης
"Under the Lake", Θανάσης Τρουμπούκης
"Μάγμα", Λία Τσάλτα
"Χλώριο", Θάνος Ψυχογυιός
"5p.m. Seaside", Valentin Stejskal

disff_poster2022_3

Εθνικό Σπουδαστικό

Κριτική επιτροπή: Θέμις Μπαζάκα (ηθοποιός), Λένα Διβάνη (συγγραφέας), Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (σκηνοθέτης).

"Αστόρια", Γαβριήλ Αθανασίου 
"ΤΡΙΧΕΣ", Ιωάννα Διγενάκη
"Love you more than Peanut Butter", Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου 
"Ποδήλατο", Στάθης Καλούδης 
"Σταυροδρόμι", Τζον Κονίνι 
"Σαν Βασιλιάς", Ευαγγελία Κουμαντσιώτη
"Drama during the Pandemic", Γιώργος Κωνσταντίνου
"Μία ευχή πέρα από τον θάνατο", Άννα-Μαρία Λεβέντη
"Το Συμβόλαιο", Στέλιος Λέρης
"Φωτοευαισθησία", Μελίνα Λουκανίδου 
"Τσουλάκια", Δέσποινα Μαυρίδου
"Νύχτες Αυγούστου", Άλκηστη Μιχαλοπούλου 
"REVOLLUSION", Χρήστος Μπόσμος
"Η Αρχή", Γιώργος Νικολόπουλος 
"Looking for Joy", Άννα Οικονόμου 
"Ό,τι απομένει", Σεμέλη Σαφού
"Salted Lake", Αλέξανδρος Σολτς 
"Ο Καμβάς", Κώστας Σπανουδάκης 
"DO NOTHING", Μαρία Φουράκη 
"Σάμμερ", Στέλιος Χριστοφόρου

Short & Green

Κριτική επιτροπή: Dejan Dabic (animator, κριτικός κινηματογράφου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μartovski Documentary & Short Film Festival - Σερβία), Νάντια Κοντογεώργη (ηθοποιός), Γιάννης Οικονομίδης (σκηνοθέτης).

"Gardens Petrified”, Turkey,  Ali Cabbar
"Aralkum”, Uzbekistan, Daniel Asadi Faezi, Mila Zhluktenko
"In Vain”, Greece,  Anastasia Melia Eleftheriou
"Autosaurus Rex”, Switzerland, Marcel Barelli
"Sirens”, Germany, Ilaria Di Carlo
"Under the Lake”, Greece,  Thanasis Trouboukis
"Toxic Neighbour”, Canada, Colin Scheyen
"Magma”, Austria, Manuel Wetscher
"Turbulent waters”, Finland, Elena Näsänen
"Summer of Bees”, Finland,  Ida-Maria Olva
"Myosotis”, Switzerland, Michael Schwendinger
"Berry Pickers”, Sweden, Agnes Skonare Karlsson

Να σημειώσουμε εδώ πως εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία του Θανάση Νοεφώτιστου "Airhostess-737", η οποία θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο. Επίσης εκτός συναγωνισμού παρουσιάζεται σε ειδική προβολή η τρίτη μικρού μήκους του Νίκου Παναγιωτόπουλου "Shooting".

Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος για το Cinematherapy. Η εμπνεύστρια του τμήματος Ντενίς Νικολάκου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως το μενού του φετινού προγράμματος περιλαμάνει αφιέρωμα στον οσκαρικό σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι ("Ida"), ο οποίος θα παρευρεθεί στη Δράμα, τη συζήτηση γύρω από την παιδική ταινία "Η Εχθρόπιτα" (Ντέρεκ Μάνσον, 2019) αλλά και την ανάλυση της δημοφιλούς σειράς "Άγριες Μέλισσες".

Όπως και πέρσι, το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 45ου φεστιβάλ ανέλαβε  ο βραβευμένος με Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής Δημήτρης Παπάζογλου (DpS Athens).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.