Πρωτιά για το ελληνικό animation

Στο υψηλότερο σημείο του παγκόσμιου φεστιβαλικού χάρτη του animation, στο Ανεσί στις γαλλικές Άλπεις, ένα «χάρτινο» ζευγάρι υπερηρώων πέτυχε πριν από λίγες μέρες μια πρωτιά για το ελληνικό κινούμενο σχέδιο.

My Super Hero

Ένα "χάρτινο" ζευγάρι υπερηρώων απέσπασε το βραβείο Disney Plus της Αγοράς (MIFA) του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διεξάγεται στο Ανεσί στις γαλλικές Άλπεις. Οι δύο σούπερ ήρωες από την Ελλάδα, σχεδιασμένοι και εμψυχωμένοι από την Αλεξάνδρα Ταγκαλή και τη Μικαέλα Δεληγιάννη, είναι οι βασικοί χαρακτήρες του animation "Ο υπερήρωας σύζυγός μου", πανέτοιμοι για νέες περιπέτειες που αναδεικνύουν μια πτυχή της καθημερινότητάς τους κάπως αλλιώτικη από τα στερεότυπα τωνmainstreamκόμικς.

Oι δύο Ελληνίδες δημιουργοί άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις κατά την παρουσίαση του εν λόγω σχεδίου τους στους επαγγελματίες της MIFA. Η βράβευσή του με το Disney Plus τις φέρνει πολύ κοντά στο όνειρό τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να υλοποιήσουν την αρχική ιδέα τους για μια τηλεοπτική σειρά 12 επεισοδίων με ορίζοντα τη διεθνή διανομή. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συγχαίρει και τις δύο για την επιτυχία τους, αλλά και την AsifaHellas που οργάνωσε και φέτος την ελληνική αποστολή animation στο Ανεσί. Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του γιατί το πρώτο βήμα των δύο Ελληνίδων δημιουργών προς το Ανεσί και τη MIFA ήταν τοομότιτλο μικρού μήκους animationπου χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, μέσω του ΕΚΚ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid -19-χάρη στο Πρόγραμμα αυτό παρήχθησαν 25 μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Η Αλεξάνδρα Ταγκαλή και η Μικαέλα Δεληγιάννη δηλώνουν ευτυχισμένες για τη σημαντική αυτή βράβευσή τους και αισιόδοξες για την προοπτική που ανοίγεται μπροστά τους. "Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά συνέβη. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός κι όρεξη για δουλειά. Μετά τη θετική ανταπόκριση που βρήκαμε στο Ανεσί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα η υπό ανάπτυξη σειρά με το ζευγάρι των υπερηρώων μας. Η χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα Covid -19 ήταν καθοριστική για το βήμα που μας έφερε μέχρι εδώ. Ήταν το έναυσμα για ν’ αναπτύξουμε την αρχική ιδέα μας και να φτιάξουμε τον πιλότο για τη σειρά, που παρουσιάσαμε στη MIFA. Τώρα έχουμε μπροστά μας πάρα πολλές συναντήσεις και πολύ όμορφες συνεργασίες". Η επιτυχία τους έχει κάποιο μυστικό; "Το μόνο σίγουρο είναι πως το animationθέλει πολλή αγάπη και πολύ κυνηγητό. Είναι μια τέχνη  που απαιτεί να βρίσκεσαι σε εγρήγορση και διασύνδεση με τον διεθνή χώρο. Βγαίνουν διαρκώς καινούργια πράγματα". 

Η παραγωγή των 25 ταινιών μικρού μήκους animation μέσω του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 έγινε αφορμή για να γίνουν σε μεγάλη κλίμακα ορατοί οι δημιουργοί του ελληνικού κινουμένου σχεδίου. Για πρώτη φορά το ΕΚΚ στο πλαίσιο των προωθητικών καταλόγων της Hellas Film κυκλοφόρησε ξεχωριστό κατάλογο για το animation για να τις συμπεριλάβει. Το Πρόγραμμα αυτό του ΥΠΠΟΑ, που υλοποίησε το ΕΚΚ, έδωσε μια ανάσα δημιουργίας αλλά μια προοπτική για το είδος ανέδειξε δε τον δυναμισμό της ελληνικής κοινότητας των animators, το ταλέντο και τις δυνατότητές τους.

Αλεξάνδρα Ταγκαλή και Μικαέλα Δεληγιάννη

Η επιτυχία του Ειδικού Προγράμματος Covid -19 ισχυροποίησε τους δεσμούς ΕΚΚ με τους Έλληνες δημιουργούς κινουμένου σχεδίου, αλλά και με θεσμούς όπως η Asifa Hellas που εδώ και χρόνια τους συσπειρώνει. Το ΕΚΚ, αντιλαμβανόμενο τον ρόλο του animation στην ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας και ευρύτερα του οπτικοακουστικού στην Ελλάδα, στον νέο χρηματοδοτικό κανονισμό του (2021) ενισχύει το είδος αυτό σε όλες τις φάσεις του θέλοντας να το καταστήσειισότιμο με τα άλλα κινηματογραφικά είδη. 

TV Series, 12 επεισόδια X 22 λεπτά | Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ταγκαλή, Μικαέλα Δεληγιάννη 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/11/2025

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com

Ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μπαίνοντας δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία του, το πετυχημένο σινε-event της Καλαμάτας σηκώνει αυλαία και από τις 21 έως τις 30/11 παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα 108 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πλούσιο καλειδοσκόπιο παράλληλων δράσεων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χλίνουρ Πάλμασον έκανε μια ταινία για την "Αγάπη που Απομένει"

Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο Ισλανδό δημιουργό που σκηνοθετεί ένα βραδυφλεγές οικογενειακό δράμα με φόντο τα επιβλητικά τοπία του απομακρυσμένου νησιού.

Pt-shorts: Οι βραβευμένες ταινίες του 2025 στην Αθήνα

Tο pt-shorts: Potidania Film Festival επιστρέφει στην Αθήνα με μια ειδική προβολή των 6 βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του 2025.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 20 Νοεμβρίου.