Το ελληνικό παρασκήνιο της "Χαμένης Κόρης"

Μέλη του συνεργείου στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της διάσημης ηθοποιού Μάγκι Τζίλενχαλ που γυρίστηκε στις Σπέτσες, μοιράζονται με το «α» τις εντυπώσεις τους.

i_xameni_kori4

Τον Σεπτέμβριο του 2020, αστέρες του Χόλιγουντ άρχισαν να εγκαθίστανται ο ένας μετά τον άλλο στο νησί των Σπετσών. Αφορμή των πρωτοκλασάτων αφίξεων το σκηνοθετικό ντεμπούτο της διάσημης ηθοποιού Μάγκι Τζίλενχαλ, ήτοι η κινηματογραφική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Ιταλίδας Έλενα Φεράντε, με τίτλο "Η Χαμένη Κόρη". Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκουμε αρκετά γνωστά ονόματα: η οσκαρική Ολίβια Κόλμαν ("Η Ευνοούμενη"), η εξαιρετικά ταλαντούχα Τζέσι Μπάκλεϊ ("Men"), ο σταρ της σπουδαίας σειράς "Normal People" Πολ Μεσκάλ, η δραστήρια Ντακότα Τζόνσον και ο βετεράνος Εντ Χάρις. Όλοι τους κομμάτι του οράματος της Τζίλενχαλ, η οποία θέλησε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δράμα μιας μοναχικής γυναίκας που προσπαθεί να απαλύνει μια αξεπέραστη πληγή. Το τραύμα της ενεργοποιείται όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο νησί Κυόπελι, όπως μετονομάζονται στην ταινία οι Σπέτσες, γνωρίζεται με μια νεαρή μητέρα που της θυμίζει έντονα τον εαυτό της.

i_xameni_kori6

Αργοσαρωνικός όπως Νότια Ιταλία

Ωστόσο, το ελληνικό νησί δεν ήταν η πρώτη επιλογή γυρισμάτων για τη σκηνοθέτρια. Το βιβλίο της Φεράντε διαδραματίζεται σε μια παραθαλάσσια περιοχή της νότιας Ιταλίας, με την Τζίλενχαλ αρχικά να έχει υπόψη της το Νιου Τζέρσι για τη μεταφορά του μυθιστορήματος. Η επέλαση της πανδημίας, όμως, την ανάγκασε ν’ αλλάξει προτεραιότητες και κάπως έτσι οι Σπέτσες εμφανίστηκαν ως η ιδανική επιλογή. Σε συνέντευξή της, η υπεύθυνη παραγωγής Ίνμπαλ Βάινμπεργκ ανέφερε ότι το νησί αποδείχθηκε τόσο ταιριαστό ως τοποθεσία, ώστε η Τζίλενχαλ δεν χρειάστηκε να αλλάξει παρά ελάχιστα το σενάριό της. Έπειτα, οι Σπέτσες βοήθησαν στην προσαρμογή των γυρισμάτων στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, καθώς λειτούργησε ως "φούσκα". Δηλαδή όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωσή της, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού στα μέλη της παραγωγής.

i_xameni_kori5

Μια νησιώτικη σινε-οικογένεια

Ίσως στους εξωτερικούς παρατηρητές η παραπάνω λύση ανάγκης να μοιάζει αποπνικτική, ωστόσο στην πράξη αποδείχθηκε τρομερά ωφέλιμη. Όπως λέει στο "α" η Εμανουέλα Φραγκιαδάκη, τρίτη βοηθός σκηνοθέτη, τα γυρίσματα της "Χαμένης Κόρης" παρέπεμπαν περισσότερο σε ταινία του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, παρά του Χόλιγουντ. "Το συνεργείο ήταν μικρό, κάτι που προσέδιδε δημιουργικό και ευέλικτο χαρακτήρα στη διαδικασία, ενώ το κλίμα που επικρατούσε ήταν οικογενειακό. Παρόλο που είχαμε κληθεί να δουλέψουμε με μεγάλα ονόματα, δεν υπήρχε ο φόβος της ιεραρχίας. Διατηρούσαμε τον επαγγελματισμό μας, αλλά παράλληλα είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε μια πιο προσωπική σχέση με τους ηθοποιούς και το υπόλοιπο συνεργείο, κάτι που πιστεύω ότι φαίνεται στην ταινία". Πώς ήταν όμως να δουλεύει με τη Μάγκι Τζίλενχαλ; "Ήταν πάντα πρόθυμη όσα προβλήματα προέκυπταν να λύνονται από κοινού. Άκουγε τον καθένα στην παραγωγή και δεν υποτίμησε ποτέ τη σκέψη κανενός".

i_xameni_kori7

Την άρτια συνεργασία και το ζεστό κλίμα επιβεβαιώνει ο Χρήστος Χουλιάρας, επίσης μέλος του σκηνοθετικού τμήματος – υπεύθυνος για τη διαχείριση των βοηθητικών ηθοποιών. "Η Μάγκι ήταν εξαιρετικά προσβάσιμη και φρόντισε να δημιουργηθεί ένα οικογενειακό κλίμα. Σε αυτό βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι θέλησε σημαντικό κομμάτι του συνεργείου να είναι Έλληνες. Αλλά, συνολικά, ήταν μία από τις ομορφότερες συνεργασίες που είχα ποτέ". Υπάρχει, άραγε, κάποιο στιγμιότυπο των παρασκηνίων που του έκανε εντύπωση; "Συνέβη κάτι αστείο όταν γυρίζαμε τη σκηνή που τσακώνονται κάποια παιδιά μεταξύ τους. Ένα από αυτά ήταν από τις Σπέτσες και μου εκμυστηρεύτηκε ότι "μια κυρία” του είπε να κάνει στη λήψη μια συγκεκριμένη κίνηση. Όταν το ρώτησα ποια εννοεί, μου απάντησε "η κυρία που πεθαίνει στο Batman!”". Σύντομα ο μικρός θα μάθει την Τζίλενχαλ και ως σκηνοθέτρια…

Η Χαμένη Κόρη

Οι Σπέτσες σε πρώτο πλάνο

Το γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού αναπόφευκτα κλέβει τις εντυπώσεις στην ταινία, παρά το γεγονός ότι η σκηνοθέτρια αποφεύγει τα εύκολα καρτποσταλικά κάδρα των Σπετσών. Όσοι έχουν βρεθεί έστω και μία φορά εκεί, θα μπορέσουν εύκολα να αναγνωρίσουν μερικές από τις εμβληματικές τοποθεσίες που απεικονίζονται στη "Χαμένη Κόρη". Η κυρίως πλοκή διαδραματίζεται στα ανατολικά, στον οικισμό Κουνουπίτσα, όπου και μένει η Κόλμαν, ενώ την τιμητική του έχει το γραφικό Παλιό Λιμάνι. Έπειτα, μία από τις πιο έντονες σκηνές συμβαίνει στο ιστορικό θερινό σινεμά Τιτάνια στην καρδιά των Σπετσών. Ακόμη, η Κοργιαλένιος Σχολή χρησιμοποιήθηκε για τις ενότητες όπου η κεντρική ηρωίδα αναπολεί το παρελθόν, με τα δωμάτιά της να μεταμορφώνονται στην ταινία σε νεοϋορκέζικα διαμερίσματα. Τέλος, θυμίζουμε ότι στις Σπέτσες γυρίστηκε και το σίκουελ "Στα Μαχαίρια 2", έτσι σύντομα το νησί θα βρεθεί ξανά στη μεγάλη οθόνη…

Περισσότερες πληροφορίες

Η Χαμένη Κόρη

The Lost Daughter
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 121 '
  • Μάγκι Τζίλενχαλ

Μια χωρισμένη Αγγλίδα καθηγήτρια έρχεται στις Σπέτσες για ολιγοήμερες διακοπές. Σύντομα, όμως, μικρές συμπτώσεις ξυπνούν σκοτεινές μνήμες από το παρελθόν της ως νεαρής μητέρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.