Elvis

2

Βιογραφία-τζουκμπόξ σε αφηγηματική φρενίτιδα, η οποία μετά την πρώτη ώρα (έχει άλλη μιάμιση) μπουκώνει και εξαντλείται. Δεν της λείπουν οι ιδέες, σε αντίθεση με την αίσθηση του μέτρου, ενώ οι πολιτιστικές και κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις της είναι εξαιρετικά ρηχές.

Elvis «Elvis»

Πόσα κοινά συνδέουν τον "υπέροχο" Τζέι Γκάτσμπι με τον "βασιλιά" Έλβις Πρίσλεϊ; Μπορεί ο πρώτος να είναι ένας μυθοπλαστικός χαρακτήρας και ο δεύτερος ένα αληθινό πρόσωπο, αντιπροσωπεύουν όμως δύο από τα διασημότερα πολιτιστικά σύμβολα της σύγχρονης αμερικανικής μυθολογίας. Ταυτόχρονα, δύο από τις πιο λαμπρές όψεις του αμερικανικού ονείρου, το οποίο κατέκτησαν πανηγυρικά πληρώνοντας το ακριβότερο τίμημα.
Ο Αυστραλός Μπαζ Λούρμαν, ανοικονόμητος στιλίστας που από τη διασκεδαστική φαντασμαγορία ("Strictly Ballroom", "Romeo + Juliet", "Moulin Rouge!") μπορεί να… σοβαρευτεί και να ξεπέσει στο απόλυτο φιάσκο ("Australia"), μετέφερε πριν από εννιά χρόνια στην οθόνη το διάσημο μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Ο "Υπέροχος Γκάτσμπι" του έμεινε στα ρηχά και θεαματικά, αποτυγχάνοντας να αποδώσει την πικρή, τραγικών καταβολών ειρωνεία με την οποία ο κομψός συγγραφέας περιέγραψε το τέλος μιας εποχής, με τον Λούρμαν να επιστρατεύει τώρα την ίδια ακριβώς τεχνική για να βιογραφήσει την εμβληματικότερη μορφή του ροκ εν ρολ. Σπάταλη φαντασμαγορία, μουσική πλημμυρίδα, δυομισάωρη διάρκεια και αντιγραφή του λοξού τρόπου προσέγγισης του βασικού ήρωα. Εκεί την όλη ιστορία αφηγείται ο πρώην χρηματιστής και νυν τρόφιμος νευρολογικής κλινικής Νικ Κάραγουεϊ, ενώ στον "Elvis" παρακολουθούμε τη διαδρομή του Πρίσλεϊ από το Τουπέλο του Μισισίπι μέχρι την κορυφή του κόσμου μέσα από τη διήγηση του ατζέντη του. Του "Συνταγματάρχη" Τομ Πάρκερ, παμπόνηρου καταφερτζή που από Ολλανδός παράνομος μετανάστης έγινε promoteur τραγουδιστών της κάντρι, για να αντιληφθεί πρώτος απ’ όλους το ταλέντο του 19χρονου Έλβις και να αναλάβει το 1954 την καθοδήγηση της καριέρας του. Σε ελάχιστο χρόνο τον εκτόξευσε στον ουρανό της δόξας, διαμόρφωσε τη δημόσια εικόνα του και τον καθοδήγησε επαγγελματικά σε μια σειρά από επιτυχημένες όσο και διφορούμενες επαγγελματικές αποφάσεις.


Ο Λούρμαν γοητεύεται από την αστραφτερή επιφάνεια της σύγχρονης πραγματικότητας (έχει υπογράψει πολλά διαφημιστικά για οίκους μόδας) και τους ανθρώπους οι οποίοι την ορίζουν, όντες ταυτόχρονα δέσμιοί της. Ο Φιτζέραλντ περιέγραψε ανεπανάληπτα αυτό το αυτοκαταστροφικό κυνήγι της εικόνας ενός (δημόσιου, κατασκευασμένου) εαυτού πολύ πιο σαγηνευτικού από τον αληθινό, με τον Αυστραλό σεναριογράφο και σκηνοθέτη να παραμένει πεισματικά επιδερμικός, θυσιάζοντας διαρκώς την ουσία χάριν ενός φτηνού εντυπωσιασμού. Τον αποσπά με μια αφηγηματικά φρενίτιδα που όμως γρήγορα στομώνει και κουράζει, καθώς διατρέχει τη μεταπολεμική Αμερική θίγοντας απλώς τον πολιτιστικό (κυρίως μουσικό) οργασμό της, τις κοινωνικές αντιθέσεις της και τη σύγκρουση αξιών που τη διαμόρφωσαν κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Έτσι, οι όποιες ευρηματικές κινηματογραφικές ιδέες (οι χιπ χοπ διασκευές, η τελευταία σκηνή με το συγκινητικό live) μένουν μετέωρες και η δραματικά σκοτεινή πλευρά, ενός ειδώλου και μιας εποχής, δεν φωτίζονται ποτέ.

ΗΠΑ, Αυστραλία. 2022. Διάρκεια: 159΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Elvis

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 159 '
  • Μπαζ Λούρμαν

Η μετεωρική διαδρομή του νεαρού Έλβις Πρίσλεϊ από το Τουπέλο του Μισισίπι μέχρι το θρόνο του βασιλιά του ροκ μέσα από τα μάτια τού ατζέντη του Τομ Πάρκερ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Η επιστροφή του Οικονομίδη, Λόρενς - Πάτινσον σε ρήξη και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/11/2025

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 27/11

Η επιστροφή του Οικονομίδη, Λόρενς - Πάτινσον σε ρήξη και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

Αυτά είναι τα highlights του 16ου Ethnofest

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και η ομάδα του με τον διευθυντή του Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη επιλέγουν τις καλύτερες στιγμές.

Οι "ψαγμένες" ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Οι σινεφίλ και arthouse παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 26/11.

Το Ethnofest είναι και πάλι εδώ!

Η 16η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με αφιέρωμα στην εκτός σχεδίου Ελλάδα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com