Οι νικητές του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τους τίτλους των ταινιών στις οποίες απένειμε τις δάφνες της η διοργάνωση.

i_makra_poreia «Η Μακριά Πορεία»

Έπεσε η αυλαία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (26/5-16/6) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη διοργάνωση να απονέμει τις δάφνες τις στις ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Η τελετή, την οποία ανέλαβε ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, διεξήχθη παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα πολιτισμού, Νικόλα Γιατραμωνλάκη, τον οποίο υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Μαρία Κομνηνού.

Η κριτική επιτροπή που επέλεξε τους φετινούς νικητές αποτελούταν από τους: Σεσίλια Mπαριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Mar del Plata), Πέτρο Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ). Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία "Η Μακρά Πορεία" του Κίρο Ρούσο, ο οποίος ήταν παρών στην Ταινιοθήκη και παρέλαβε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Το φιλμ αφορά την ιστορία μιας ομάδας βολιβιανών ανθρακωρύχων που προσπαθούν να επιβιώσουν αφού έχασαν τη δουλειά τους στη Λα Παζ. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ταινία "για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους ανθρακωρύχους και επανασυνδέεται με τις παλιές παραδόσεις της χώρας μέσα από ένα οραματικό και ποιητικό ύφος".

pedro_aaff
"Πέδρο"

Έπειτα, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία "Ξερή Γη που Φλέγεται" των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός για "την πολιτική της οπτική στην πραγματικότητα της Βραζιλίας και τον τρόπο που απεικονίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες που παρουσιάζει, χωρίς να τις θυματοποιεί ούτε στιγμή -γιατί στην Ξερή γη που φλέγεται, αυτές είναι οι πιθανές πρωταγωνίστριες της αλλαγής: ο αγώνας συνεχίζεται!".  Η υβριδική αυτή ταινία, ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, γουέστερν και queer μανιφέστο,  γυρισμένη από μια μαχητική γυναικεία οπτική, αφηγείται τις παράνομες δραστηριότητες μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα. Το βραβείο παρέλαβε η Ζοάνα Πιμέντα.

Ακολούθως, ειδική μνεία απέσπασε η ταινία "Πέδρο" του Νατές Χεντζέ που γυρίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ινδίας. Η ταινία υπογραμμίζει το διπλό δεσμό της φτώχειας και της προκατάληψης με τον (αντι)ήρωα να  έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή των συγχωριανών του. Η επιτροπή εξήρε "την μοναδική ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή και το απαράμιλλο και ακριβές οπτικό κινηματογραφικό του στυλ που υποστηρίζει και προωθεί την αφήγηση". To βραβείο παρέλαβε η Ανίτα Νάγκμπαλ, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας.

Σημειώστε πως το Πρωτοποριακό συνεχίζεται με επιλεγμένες προβολές έως τις 18/6. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα:
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι είδαν οι Έλληνες στο σινεμά το 2025;

Με μια ελληνική ταινία στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά έκλεισε η κινηματογραφική χρονιά, η οποία πρόσφερε τις δικές της εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/01/2026

Το όνομά του είναι Τέρνερ, Κάλουμ Τέρνερ: Το φαβορί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Αρραβωνιασμένος με την Ντούα Λίπα, υποστηρικτής της Τσέλσι και πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζόρτζ Κλούνει. Τι ξέρουμε για τη νέα εκδοχή του πράκτορα 007;

Ο Καποδίστριας, ο Άγιος Παΐσιος και πώς οι πιστοί βρίσκουν το δρόμο για τις αίθουσες

Η "επιστροφή της θρησκείας" δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την πολιτιστική βιομηχανία ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ενός νέου ειδικού κοινού.

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πώς ήταν να συμπρωταγωνιστείς με ένα κοράκι;

Συναντήσαμε το διάσημο ηθοποιό στο Βερολίνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία του Ντίλαν Σάουθερν, όπου υποδύεται έναν πατέρα που καταρρέει από το πένθος.

"Και ΕΛ και ΑΛ": To βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα έρχεται στη Στέγη

Το "Και ΕΛ και ΑΛ" θα προβληθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Μικρή Σκηνή, παρουσία του σκηνοθέτη, Ιλίρ Τσούκο, και συντελεστών της ταινίας.

Μην περιμένεις στην ουρά: Οι πιο δυνατές ταινίες της πόλης σε περιμένουν στο More.com

Οι πιο δημοφιλείς ταινίες σε περιμένουν στο More.com και More.com App, οπότε εξασφάλισε την θέση σου, η οποία είναι μόλις λίγα κλικ μακριά.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, σήμερα Πέμπτη 08/01.