Ελκάνο και Μαγγελάνος: Ο Πρώτος Περίπλους της Γης

2

Κινούμενο σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην ανώδυνη, περιπετειώδη και χιουμοριστική διασκέδαση, προσαρμόζοντας προβλέψιμα για το ανήλικο κοινό ένα ιστορικό κατόρθωμα.

Elcano_kai_Maggelanos1

Με τη συμπλήρωση πέντε αιώνων από την αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης, οι Ισπανοί, που είχαν χρηματοδοτήσει τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο, μας θυμίζουν το ιστορικό επίτευγμα με ένα χαριτωμένα αφελές καρτούν. Σ’ αυτό πρωταγωνιστεί ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο, ένας νεαρός και απερίσκεπτος Σεβιλιάνος ναυτικός, ο οποίος το 1519 αναγκάζεται λόγω χρεών να συμμετάσχει στο ταξίδι του Μαγγελάνου μέχρι τα νησιά Μαλούκου, γνωστά ως νησιά των μπαχαρικών, του ινδονησιακού αρχιπελάγους.


Το κινούμενο σχέδιο του Άνχελ Αλόνσο (πολύ καλή δουλειά στο ντεκόρ, λιγότερο προσεγμένη στους χαρακτήρες) δίνει προτεραιότητα στην ανώδυνη, περιπετειώδη και χιουμοριστική διασκέδαση, προσαρμόζοντας προβλέψιμα για το ανήλικο κοινό τα αληθινά γεγονότα της παράτολμης αποστολής. Έτσι, οι καλοί Ισπανοί κατατροπώνουν τους κακούς και ραδιούργους Πορτογάλους, οι οποίοι θέλουν να σαμποτάρουν το εγχείρημα, ο έρωτας βάζει το χεράκι του, οι βίαιες συμπεριφορές της εποχής (αποκεφαλισμός 40 στασιαστών) αποσιωπούνται και οι συμπτώσεις βοηθούν πάντα τους τολμηρούς.

Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ισπανία. 2019. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Ελκάνο και Μαγγελάνος: Ο Πρώτος Περίπλους της Γης

Elcano & Magellan: The First Voyage Around the World
2
  • Animation
  • 2019
  • Διάρκεια: 85 '
  • Άνχελ Αλόνσο Γκαρσία

Ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο είναι ένας νεαρός και απερίσκεπτος Ισπανός ναυτικός, ο οποίος το 1519 αναγκάζεται λόγω χρεών να συμμετάσχει στην αποστολή του θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου στα νησιά Μαλούκου του ινδονησιακού αρχιπελάγους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.