Νίτραμ

3

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

nitram_kritiki

Το Νίτραμ, παρατσούκλι του βασικού ήρωα της νέας ταινίας του Τζάστιν Κερζέλ ("Snowtown", "Macbeth", "Assassin Creed", "Νεντ Κέλι, ο Νο 1 Καταζητούμενος"), είναι αναγραμματισμός του ονόματος Μάρτιν. Ενός "ανάποδου" νέου σ’ έναν ανάποδο κόσμο, ή αλλιώς στη σύγχρονη αυστραλιανή πραγματικότητα. Ο Κερζέλ την περιγράφει διεισδυτικά, μέσα από μια σειρά δραματικών βιογραφιών, όπως αυτή των Μπάντινγκ, Γουάγκνερ και Βλασσάκη (οι δολοφόνοι του Σνόουταουν), του Νεντ Κέλι και τώρα του Μάρτιν Μπράιαντ, συνδεδεμένων με την κοινωνική αναρχία, την ψυχολογική καταπίεση και την ανεξέλεγκτα βίαιη εξέγερση.

Ακολουθώντας τον Νίτραμ, ο 48χρονος Αυστραλός σκηνοθέτης ανιχνεύει αιτίες κι αφορμές που οδήγησαν στα αιματηρά γεγονότα του 1996 στη νοτιοανατολική Τασμανία, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 35 ανθρώπους. Ξέρει ότι δεν πρόκειται να βρει ξεκάθαρες απαντήσεις, δηλώνοντας εξαρχής την παντοδύναμη γοητεία της αυτοκαταστροφικής παράβασης των ορίων που όλοι κρύβουμε μέσα μας: ενώ στα πρώτα πλάνα η τηλεόραση μεταδίδει ρεπορτάζ για τα ατυχήματα από πυροτεχνήματα, από ένα κρεβάτι νοσοκομείου ένα μικρό αγόρι ερωτάται αν ο τραυματισμός του θα το αποτρέψει από τα ξαναπαίξει με πυροτεχνήματα. Χαμογελώντας, απαντάει όχι. Είναι ο μικρός Νίτραμ, ο οποίος ζει με τη μητέρα και τον πατέρα του μια ζωή απομόνωσης και απογοήτευσης στα προάστια μιας παραθαλάσσιας πόλης της Τασμανίας. Μέχρι που γίνεται φίλος με μια ηλικιωμένη, απομονωμένη κληρονόμο, το τραγικό τέλος της οποίας θα τον γεμίσει θυμό, σπρώχνοντάς τον στα άκρα.

Ο Τζάστιν Κερζέλ σκηνοθετεί ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς, γραμμένο από τον μόνιμο σεναριογράφο του Σον Γκραντ, το οποίο εκρήγνυται κατά την περιγραφή της αιματηρότερης μαζικής δολοφονίας στα αυστραλιανά χρονικά. Σε απόλυτο συγχρονισμό με την πυρετώδη αφήγηση, η ισοπεδωτική ερμηνεία του Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς (βραβείο ερμηνείας στις Κάνες) πυρακτώνει όλη την καταπιεσμένη οργή και φέρνει με ορμή στο προσκήνιο ένα απομονωμένο, μοναχικό κι αλλοτριωμένο σύμπαν. Τόσο ψυχολογικά όσο και κοινωνικά – ένα χρόνο πριν από τη σφαγή, η Τασμανία διαφώνησε με το ομοσπονδιακό σχέδιο νόμου για περιορισμό της οπλοκατοχής.

Αυστραλία. 2021. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Νίτραμ

Nitram
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 112 '
  • Τζάστιν Κερζέλ

Στα προάστια μιας παραθαλάσσιας πόλης της Τασμανίας, ο νεαρός Νίτραμ ζει με τη μητέρα και τον πατέρα του μια ζωή απομόνωσης και απογοήτευσης. Μέχρι που γίνεται φίλος με μια ηλικιωμένη, απομονωμένη κληρονόμο, το τραγικό τέλος της οποίας θα τον γεμίσει θυμό και θα τον σπρώξει στα άκρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.