Οδηγός Cinema

Θερινοί Κινηματογράφοι Κριτικές Ταινίων Ειδικές Προβολές Αρχείο Ταινιών Ανά Εβδομάδα Πρεμιέρας Αθηνόραμα club

Το ελληνικό animation στο φεστιβάλ του Ανεσί

Η ελληνική αποστολή ταξιδεύει στη Γαλλία για έκτη συνεχή χρονιά και με σύνθημα "Greece Animated" προσγειώνεται στο κορυφαίο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Ανεσί.

Elevator Alone (Αναστασία Παπαδοπούλου, 2021)

 Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινηματογράφου του Ανεσί, που αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεγονός κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 18 Ιουνίου. Με συνολικά 37 συμμετοχές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική αποστολή στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, χάρη και στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΚΚ 25 μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων στη διάρκεια της πανδημίας. Μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να παρουσιάσει το πιο δημιουργικό πρόσωπο της εγχώριας παραγωγής στο παγκόσμιο κοινό και σε περισσότερους από 13.000 διαπιστευμένους επαγγελματίες από τον κλάδο του animation, σε μία διεθνή διοργάνωση που εκτείνεται σε 8.000 m2 και αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 100 εκδηλώσεις και περισσότερα από 150 περίπτερα.

Η χώρα μας προβάλλεται μέσα από το ελληνικό περίπτερο (Hellenic Pavilion), μια πρωτοβουλία της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), που στόχο έχει την ενίσχυση και ανάπτυξη της δυναμικής του ελληνικού animation διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, στο Hellenic Pavillion θα συμμετάσχουν στην επαγγελματική Αγορά του Annecy (MIFA) 21 διαπιστευμένοι επαγγελματίες και θα προβληθούν σε στοχευμένο κοινό πάνω από 81 δημιουργικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το animation στην Ελλάδα, ενώ θα παρουσιαστούν 37 συνολικά έργα από τα οποία 27 είναι ολοκληρωμένα και 10 σε εξέλιξη.

Ισοδιάφοροι / Differently Alike (Δημήτρης Πατρίκιος, 2022)
"Ισοδιάφοροι / Differently Alike" (Δημήτρης Πατρίκιος, 2022)

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, μία ολοκληρωμένη και τέσσερα σχέδια παραγωγής εκ των οποίων το ένα είναι ντοκιμαντέρ. Ακόμη, θα προβληθούν 26 συνολικά μικρού μήκους ταινίες από τις οποίες οι 20 είναι ολοκληρωμένες. Αξίζει να σημειωθεί οτι το "The Blind Writer" του Γιώργου Σηφιανού θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα Perspectives. Πέντε σειρές και ένα διαφημιστικό του ΕΟΤ, από τις σειρές που βρίσκονται σε αναζήτηση συμπαραγωγών, το "My Superhero Husband" (Αλεξάνδρα Ταγκάλη, Μικαέλα Κ. Δεληγιάννη) έχει επιλεγεί στον επίσημο κύκλο παρουσιάσεων MIFA Pitches.

Ο Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, δήλωσε: "Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο του προβάλλοντας την Ελλάδα ως κορυφαίο οπτικοακουστικό προορισμό και παρέχοντας έμπρακτα την υποστήριξή του στους επαγγελματίες του κλάδου. Ειδικά στον τομέα του animation, συνεργαζόμαστε στενά με την εγχώρια κοινότητα, μέσω της στρατηγικής μας υποστήριξης στην ASIFA HELLAS, παρέχοντας τη δυνατότητα να εκπροσωπηθεί η χώρας μας με εθνική αντιπροσωπεία στην αγορά MIFA του Annecy, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το ρόλο της για την ανάπτυξη διεθνών συνεργειών και την ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής στο animation". 

Ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, ανέφερε σχετικά: "Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που και φέτος το ελληνικό animation έχει δυναμική παρουσία στο Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά του Annecy. Αξίζουν συγχαρητήρια στην "Asifa Hellas" που συσπειρώνει τους Έλληνες animators, οργανώνοντας και συντονίζοντας αποστολές σαν και αυτή στο Annecy, με συνεργατικό πνεύμα. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επιδιώκει συστηματικά την ενδυνάμωση του κινηματογραφικού αυτού είδους και την ενθάρρυνση των δημιουργών του, το πάθος και η φαντασία των οποίων υπήρξαν βασικό θεμέλιο της τέχνης του animation στην Ελλάδα". 

Ο Τυφλός Συγγραφέας / The Blind Writer Ο Τυφλός Συγγραφέας / The Blind Writer (Γιώργος Σηφιανός, 2021)
"Ο Τυφλός Συγγραφέας / The Blind Writer" (Γιώργος Σηφιανός, 2021)

Ο Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "στο φετινό Annecy Festival, η Enterprise Greece -Ελληνική Εταιρεία  Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου- είναι περήφανη που στηρίζει την ASIFA HELLAS και την εθνική αποστολή  Greece animated στην σημαντικότερη εκδήλωση animation στον κόσμο.  Οι δημιουργικές βιομηχανίες της Ελλάδας αποτελούν ζωτικό μέρος της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη χώρα μας ως διεθνές δημιουργικό κόμβο. Στην Enterprise Greece, πιστεύουμε στη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας animation και την υποστηρίζουμε στην προσέγγισή της στις διεθνείς αγορές". 

Ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, Πρόεδρος της ASIFA HELLAS, συμπλήρωσε: "Φέτος, η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των ρηξικέλευθων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό animation: νέα πρότζεκτ αναδύονται συνεχώς, ο τομέας της παραγωγής προσελκύει ξένες επενδύσεις χάρη στις συντονισμένες εθνικές πρωτοβουλίες και ενέργειες διεθνής δικτύωσης, ενώ η επωνυμία Greece Animated γίνεται πιο ορατή από ποτέ". 

Από τις 36 συνολικά συμμετοχές της ελληνικής αντιπροσωπείας, τρεις ελληνικές ταινίες θα διακριθούν στην απονομή του "Ετήσιου Βραβείου Στράτος Στασινός 2022" που διοργανώνει η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ και θα ανακοινωθούν σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαίου, στις 8μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτό το καλοκαίρι βλέπουμε ταινίες στις ταράτσες της Λάρισας

Το Ταράτσα Film Festival ετοιμάζεται να υποδεχθεί για 6η χρονιά το σινεφίλ κοινό της Λάρισας -και όχι μόνο- σε εκλεκτές ταράτσες της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

30/06/2022

Πρωτιά για το ελληνικό animation

Στο υψηλότερο σημείο του παγκόσμιου φεστιβαλικού χάρτη του animation, στο Ανεσί στις γαλλικές Άλπεις, ένα "χάρτινο" ζευγάρι υπερηρώων πέτυχε πριν από λίγες μέρες μια πρωτιά για το ελληνικό κινούμενο σχέδιο.

Ουπς! 2 Ο Νώε Ξαναέφυγε…

Οι κατακλυσμιαίες περιπέτειες φρουφρούληδων και γραπινών συνεχίζονται με κεκτημένη ταχύτητα, επιμένοντας σε ανήλικα μηνύματα περί μισαλλοδοξίας, συμφιλίωσης και κοινωνικής συνεργασίας.

Ραντεβού στην Κρήτη για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού "Dance Days Chania"

Σε μία χρονική στιγμή όπου οι έννοιες και οι ισορροπίες αναζητούν νέες προσεγγίσεις, το 12ο Dance Days Chania επιλέγει και προτείνει ένα πρόγραμμα δράσεων βαθιά ανθρωποκεντρικό.

Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που θα δούμε στο φετινό illustradays

Το φεστιβάλ εικονογράφησης θα διεξαχθεί αυτό το φθινόπωρο και προσκαλεί καταξιωμένους καλλιτέχνες από επτά διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους στο illustradays 2022.

Για cocktails στην Πελοπόννησο

Το πρώτο Peloponesian Cocktail Festival είναι γεγονός, φέρνοντας στο προσκήνιο τα μπαρ της μεγαλύτερης χερσονήσου της χώρας.

"Academias Hotel" και "NYX Rooftop": Ηospitality Partners του Τaste of Athens

Το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ επανέρχεται στην Aθήνα στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου προσφέροντας 4 ημέρες απόλαυσης.