Πικροδάφνες

3

Μια σκοτεινή πλευρά της πρωτεύουσας δεμένη με τον παράνομο ερωτισμό, τη διαφορετικότητα και τη σεξιστική καταπίεση έρχεται στην επιφάνεια μέσα από μια γλαφυρή, απολαυστικά χιουμοριστική και βαθιά νοσταλγική εξομολόγηση.

Pikrodafnes

Τρανς ακτιβίστρια και ντοκιμαντερίστρια ("Καλιαρντά"), η Πάολα Ρεβενιώτη ξεκινάει για μια βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα με τη συνοδεία της Μπέτυς Βακαλίδου και της Εύας Κουμαριανού. Φίλες από τα παλιά, οι τρεις τρανς γυναίκες που δούλεψαν χρόνια ως σεξεργάτριες αναπολούν τις εποχές που πέρασαν και τις πικροδάφνες που ξεριζώθηκαν από τη λεωφόρο Συγγρού, έναν οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τον πολιτισμό (Ίδρυμα Νιάρχου, Στέγη Ωνάση) με το αγοραίο σεξ και κρύβει μια σκοτεινή πλευρά της πρωτεύουσας δεμένη με τον παράνομο ερωτισμό, τη διαφορετικότητα και τη σεξιστική καταπίεση.


Η εξομολογητική συζήτηση των τριών φιλενάδων είναι γλαφυρή, χιουμοριστική, λεπτομερώς πληροφοριακή και βαθιά νοσταλγική, περιγράφοντας χωρίς ταμπού έναν κόσμο που σημάδεψε την αθηναϊκή νύχτα και μαζί της άλλαξε προς το πιο απενοχοποιημένο, μα και το πιο συντηρητικό ταυτόχρονα. Η αυτοσχεδιαστική φόρμα της κουβέντας υιοθετείται από μια χαλαρή, προσωποκεντρική κινηματογραφική αφήγηση και το διαφορετικό ταμπεραμέντο κάθε "πρωταγωνίστριας" συμπληρώνει την απολαυστική διήγηση. Στο ντεκόρ, μια διαφορετική αθηναϊκή ανθρωπογεωγραφία αναδεικνύεται ολοζώντανη.

Ελλάδα.. 2021. Διάρκεια: 67΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Πικροδάφνες

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 67 '
  • Πάολα Ρεβενιώτη

Μια βόλτα στη νυχτερινή Αθήνα μέσα από τα μάτια της Μπέτυς Βακαλίδου, της Εύας Κουμαριανού και της Πάολας Ρεβενιώτη, τριών τρανς γυναικών που δούλεψαν χρόνια ως σεξεργάτριες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
29/04/2024

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.