Δωμάτιο 108

2,5

Πολιτικό θρίλερ έντονου ψυχολογικού μυστηρίου, το οποίο σταδιακά υποχωρεί (προς τη φλυαρία) για χάρη μιας όχι απόλυτα ξεκάθαρης αλληγορίας.

Domatio_108

Ποιος είναι ο εχθρός (l’ennemi) του πρωτότυπου τίτλου της ταινίας μάς ρωτά ο Στεφάν Στρεκέρ, παρασύροντάς μας στον κόσμο του Λουί Ντιριέ: του ανερχόμενου Βέλγου πολιτικού ο οποίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τον θαρραλέο, αντισυμβατικό λόγο του και κάνει σύντομες διακοπές με τη γυναίκα του Μαεβά σε ένα φλαμανδικό θέρετρο. Η μεταξύ τους σχέση είναι έντονη, εκείνη μοιάζει να μην έχει αφήσει πίσω της μια αισθηματική υπόθεση του παρελθόντος και ο Λουί ζηλεύει παθολογικά. Όταν λοιπόν η Μαεβά βρεθεί νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, εκείνος δηλώνει πως αυτοκτόνησε, χωρίς όμως να είναι απόλυτα σίγουρος για το τι συνέβη.  


Η ταινία του Στρεκέρ ξεκινάει σαν ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, το οποίο τυλίγει με μυστήριο τον βασικό ήρωά του. Έναν γαλλόφωνο σταρ της πολιτικής που υπερασπίζεται με πύρινους λόγους τους απλούς εργάτες ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών, αρνείται όμως να μάθει και να μιλήσει φλαμανδικά, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το μισό Βέλγιο το οποίο δεν τον ψηφίζει. Μια καθόλου ασήμαντη λεπτομέρεια, την οποία ο Στρεκέρ τονίζει ξανά και ξανά, "περικυκλώνοντας" τον Λουί με έναν διχασμένο κόσμο αντιφατικών πληροφοριών κι αντικρουόμενων συμφερόντων. Έναν κόσμο προσωπείων (οι προς έκθεση μάσκες) που αποκρύπτουν την αλήθεια, η οποία όσο πιο πολλές πληροφορίες παίρνουμε για το παρελθόν του Λουί, τόσο πιο θολή κι αόριστη γίνεται. Όμως, αργή και χτισμένη με αμφιβολίες, η πορεία προς τη λύση του μυστηρίου γίνεται σταδιακά όλο και πιο φλύαρη, θυσιάζοντας τα στοιχεία του θρίλερ προς χάρη της σκιαγράφησης ενός ενδιαφέροντος σκοτεινού ψυχολογικού πορτρέτου και μιας όχι απόλυτα ξεκάθαρης αλληγορίας.

Βέλγιο, Γαλλία. 2020. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Δωμάτιο 108

L' Ennemi
2,5
  • Θρίλερ
  • 2020
  • Διάρκεια: 105 '
  • Στεφάν Στρεκέρ

Ο εξέχων πολιτικός Λουί Ντιριέ κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του, η οποία βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Μια φρενίτιδα ξεσπά στα μέσα ενημέρωσης, αλλά κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματικά αθώος ή ένοχος. Ίσως ούτε καν ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.