Η Παναγία των Παρισιών Φλέγεται

2

Αναπαράσταση των αληθινών γεγονότων με το ένα πόδι στο ντοκιμαντέρ και το άλλο στην περιπέτεια καταστροφής. Θεαματική η γενναία προσπάθεια των πυροσβεστών, άστοχες οι περισσότερες μυθοπλαστικές παρεμβάσεις.

H_Panagia_ton_Parision_Flegetai

Έχοντας κερδίσει το ξενόγλωσσο Όσκαρ με το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ("Μαύρο και Άσπρο σε Χρώμα") και αφού γνώρισε μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στη δεκαετία του ’80 ("Ο Πόλεμος με τη Φωτιά", "Το Όνομα του Ρόδου", "Η Αρκούδα"), ο Ζαν-Ζακ Ανό πέρασε στην αφάνεια μετά την αγγλόφωνη πολεμική περιπέτεια "Εχθρός προ των Πυλών" του 2001. Η δυναμική επιστροφή του γίνεται με ένα θεαματικό δράμα βασισμένο στα αληθινά γεγονότα της 15ης Απριλίου 2019. Τότε που μια σειρά από ατυχείς παραβλέψεις και εγκληματικές αμέλειες οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων.


Πριν από τρία χρόνια, έργα επισκευής εξελίσσονταν στη στέγη του ιστορικού καθεδρικού του Παρισιού, ο οποίος μετρά 860 χρόνια ζωής και δέχεται γύρω στους 12 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Πιθανότατα από ένα βραχυκύκλωμα, χωρίς να αποκλείεται η αιτία να είναι κάποιο αναμμένο τσιγάρο, στις 6.18 το απόγευμα ξέσπασε στο κεντρικό κλίτος μια μικρή φωτιά, η οποία όμως έγινε αντιληπτή με καθυστέρηση ενός τετάρτου, κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμο. Η ασυνεννοησία των υπευθύνων, τα ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας και η αδυναμία της πυροσβεστικής να φτάσει εγκαίρως στο ναό με πλήρεις δυνάμεις, λόγω του μποτιλιαρίσματος, έκαναν την πυρκαγιά ανεξέλεγκτη, έτοιμη όχι μόνο να καταστρέψει ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια, αλλά και να οδηγήσει σε κατάρρευση μεγάλο μέρος του κτιρίου.


Ο Ζαν-Ζακ Ανό ζωντανεύει τα πραγματικά περιστατικά με το ένα πόδι στο ντοκιμαντέρ και το άλλο στην περιπέτεια καταστροφής. Το πρώτο πατά σταθερότερα, εστιάζοντας ρεαλιστικά στη γενναία προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ το άλλο σκουντουφλά στις άστοχες ως επί το πλείστον μυθοπλαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες προσπαθούν άλλοτε με αφέλεια (ο γραφικός διευθυντής Ρολάν Πραντ) κι άλλοτε με χολιγουντιανή συναισθηματικότητα να νοστιμίσουν το ξερό ντοκουμέντο. Το αποτέλεσμα έχει μια ρεπορταζιακή δυναμική (γίνεται εκτεταμένη χρήση τηλεοπτικών εικόνων και βίντεο από κινητά τηλέφωνα), αλλά και την παλιομοδίτικη αύρα μιας θεαματικής τηλεταινίας, φοβούμενης να απομακρυνθεί από την αυστηρή πιστότητα για χάρη της δημιουργικής σεναριακής φαντασίας.

Γαλλία, Ιταλία. 2022. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Η Παναγία των Παρισίων Φλέγεται

Notre-Dame Brûle
2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 110 '
  • Ζαν-Ζακ Ανό

Στις 15 Απριλίου 2019 η στέγη της Παναγίας των Παρισίων παίρνει φωτιά, η οποία εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μπορεί να καταστρέψει ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια, απειλώντας με κατάρρευση μεγάλο μέρος του ιστορικού καθεδρικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".