Κινηματογραφικό spotlight στην Ουκρανία από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

f@ck_this_job «F@ck This Job»

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, διοργανώνει ένα διήμερο δωρεάν προβολών στην Αθήνα (16-17/4), στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Τεό Αγγελόπουλος, με σκοπό την αφύπνιση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προβολές ξεκινούν με το "Γ@μώ τη Δουλειά μου" (Βέρα Κριτσέφσκαγια) μια δριμεία κινηματογραφική κριτική στον τρόπο που το καθεστώς Πούτιν χειρίζεται τα ΜΜΕ. Την Κυριακή, ακολουθεί το φιλμ που απέσπασε φέτος το Χρυσό Αλέξανδρο ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Ένα Σπίτι από Θραύσματα" (Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ), το οποίο τοποθετείται στην προ του πολέμου ανατολική Ουκρανία. Τελευταίος τίτλος του προγράμματος είναι η ταινία μυθοπλασίας "Ατλαντίδα" του Ουκρανού Βαλεντίν Βασιάνοβιτς, όπου ο σκηνοθέτης απεικονίζει μέσα από την προσωπική ματιά του ένα πιθανό δυστοπικό μέλλον της πατρίδας του.

a_house_made_of_splinters
"Ένα Σπίτι από Θραύσματα"

Παράλληλα, το φεστιβάλ σε ένδειξη αλληλεγγύης θα στηρίξει με το ποσό των € 2.000 την πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού Κινηματογραφιστών σε Κίνδυνο για την Ουκρανία, ενώ σε συνεννόηση με τους παραγωγούς των ταινιών, θα παραχωρήσει το ποσό που θα διέθετε για τα έξοδα προβολής στη ΜΚΟ "Voices of Children", που βοηθά τα παιδιά που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Για την παρακολούθηση των ταινιών είναι απαραίτητη η δωρεάν προκράτηση θέσης:
15/4 (20.00) - Γ@μώ τη δουλειά μου, της Βέρα Κριτσέφσκαγια
https://www.eventbrite.com/e/318964851457

16/4 (19.00) - Ένα σπίτι από θραύσματα του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ
https://www.eventbrite.com/e/318969846397

16/4 (21.30) - Ατλαντίδα (Atlantis), του Βαλεντίν Βασιάνοβιτς
https://www.eventbrite.com/e/318972233537

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες.

atlantis
"Ατλαντίδα"

Γ@μώ τη δουλειά μου (F@ck This Job) της Βέρα Κριτσέφσκαγια

Η 35χρονη Νατάσα είναι μια επιτυχημένη γυναίκα που αποζητά δημοσιότητα, φήμη και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Έτσι αποφασίζει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι στη Ρωσία του Πούτιν. Προσλαμβάνει δημοσιογράφους υπέρ της αντιπολίτευσης και μειονότητες όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σύντομα το "βλαστάρι" της μετατρέπεται σε μια όαση πολιτικής και σεξουαλικής ελευθερίας. Το Dozhd TV (γνωστό και ως TV Rain, η "τηλεόραση της βροχής") είναι το μοναδικό κανάλι ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που έχει επιβιώσει στο καθεστώς του Πούτιν. Όταν ξεκίνησε, η γυναίκα αυτή δεν φανταζόταν πως θα στεκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ Αλήθειας και Προπαγάνδας, ούτε πως θα έχανε όλη της την περιουσία. Δεν ήξερε πως θα γινόταν "ξένη πράκτορας" στην ίδια της τη χώρα.

Ένα σπίτι από θραύσματα (A House Made of Splinters) του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ

Καθώς ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία επιβαρύνει σημαντικά τις άπορες οικογένειες που ζουν κοντά στην πρώτη γραμμή του πυρός, μια μικρή ομάδα κοινωνικών λειτουργών επιδεικνύει τρομερή αποφασιστικότητα, εργαζόμενη ακατάπαυστα σ’ ένα ειδικό ορφανοτροφείο. Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία ενός σχεδόν μαγικού περιβάλλοντος, στο οποίο τα παιδιά θα ζουν με ασφάλεια όσο οι κρατικές και δικαστικές αρχές αποφασίζουν το μέλλον τους και αυτό των οικογενειών τους.

Ατλαντίδα (Atlantis) του Βαλεντίν Βασιάνοβιτς

Ανατολική Ουκρανία, έτος 2025, στον απόηχο ενός ολέθριου πολέμου. Το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί μη κατοικήσιμη και οι άνθρωποι περιφέρονται σαν στοιχειά γυρεύοντας τρόπο να νιώσουν ζωντανοί. Ο Σέργκιϊ, ένας πρώην στρατιώτης που υποφέρει από μετατραυματικό στρες, συμμετέχει σε μια εθελοντική ομάδα που ταυτοποιεί τους νεκρούς των μαζικών τάφων. Η παγωμένη φωνή του ιατροδικαστή συνυφαίνεται με την ωμότητα και την ψυχρή μουντάδα του μεταποκαλυπτικού τοπίου, σε μια δυστοπική παραβολή για την ελπίδα που φυτρώνει στα πιο ανέλπιστα μέρη και την ανθρωπιά που επιζεί κάτω απ’ τα χαλάσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.