Παγκόσμια προβολή του ντοκιμαντέρ για τον δημοσιογράφο Τζαμάκ Κασόγκι στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το «The Dissedent» βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Μπράιαν Φόγκελ και κυκλοφορεί στην Ελλάδα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Jamal Khashoggi © DCM & HanWay Films

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και την πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου (Berlin International Literature Festival), το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης σε όλο τον κόσμο. Στις 3 Μαΐου, την ημέρα εορτασμού της Ελευθερίας του Τύπου, θα προβληθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου το ντοκιμαντέρ "The Dissident (Ο Αντιφρονούντας)" που βασίζεται στη ομότιτλη ταινία του Μπράιαν Φόγκελ.

Το ντοκιμαντέρ, που ολοκληρώθηκε το 2020, εστιάζει στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018. Επικριτής του καθεστώτος στη Σαουδική Αραβία, ο Κασόγκι εξορίστηκε το 2017 από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ, όπου αρθρογραφούσε για τη Washington Post.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε Έλληνες δημοσιογράφους και εκπροσώπους του επαγγέλματος οι οποίοι θα μιλήσουν για την πίστη σε μια ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και ροή της πληροφορίας με ακριβείς και επαληθευμένες ειδήσεις.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να τεθεί ανοιχτά το ζήτημα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ιδίως αυτές που αφορούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών που ελέγχουν το διαδίκτυο μέσα από τεχνικές κατασκοπείας και λογοκρισίας. Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή για τον ίδιο λόγο που δολοφονήθηκε ο Κασόγκι.

Η ταινία "The Dissident" βραβεύτηκε το 2021 με το Writers Guild of America Award. Στην εκδήλωση θα προβληθεί στην πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.