Υποσχέσεις

2,5

Μεθοδική, ξεκάθαρη και αποτελεσματική περιγραφή των μηχανισμών της εξουσίας, οι οποίοι επιβάλλουν βίαια το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Μόνο που το θάρρος του Τομά Κρουιτόφ τον εγκαταλείπει προτού η κυνική μαχαιριά του φτάσει μέχρι το κόκαλο.

Yposxeseis1

Πειστική ως "Νονά της Νύχτας", κακιά μητριά μιας μοντέρνας Χιονάτης ("Blanche Comme Neige") ή δασκάλα με υπερφυσικές δυνάμεις ("Κυρία Χάιντ"), για να θυμηθούμε μόνο μερικούς από τους πρόσφατους ρόλους της, η Ιζαμπέλ Ιπέρ θα είχε ποτέ πρόβλημα να υποδυθεί με αφοπλιστική άνεση την επιτυχημένη δήμαρχο ενός παρισινού προαστίου; Ως Κλεμάνς Κολομπέ, λοιπόν, η κορυφαία Γαλλίδα σταρ αγωνίζεται να εκταμιεύσει κρατικά χρήματα για την ανακαίνιση ενός γιγαντιαίου συγκροτήματος εργατικών κατοικιών. Είναι αποφασισμένη να το πετύχει πάση θυσία προτού αποσυρθεί, μιας και έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εντός μηνών επερχόμενες εκλογές. Στην πολυμέτωπη μάχη της, όμως, παρασύρεται μαζί με τον πιστό σύμβουλό της Γιαζίντ σε έναν κυκεώνα συμβιβασμών, ανταλλαγών και υποσχέσεων που θα δοκιμάσουν την πολιτική και προσωπική ηθική της.


Χωρίς σεναριακές λοξοδρομήσεις, ο Τομά Κρουιτόφ ("Η Συνωμοσία της Σκιάς") προχωρά με δυναμικό τέμπο στη μεθοδική, ξεκάθαρη και αποτελεσματική περιγραφή των μηχανισμών της εξουσίας, οι οποίοι επιβάλλουν βίαια το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Κάποιες απλοποιήσεις είναι απαραίτητες, όπως η τίμια παρουσία του διαχειριστή Κουπκά, αλλά η περίπλοκη σχέση κομματικών, κυβερνητικών, πολιτικών και πολιτειακών εξαρτήσεων ξεφλουδίζεται σαν σάπιο κρεμμύδι, με το πρωταγωνιστικό τρίο των Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρεντά Καντέμπ και Λοράν Πουατρενό να μοιάζουν φιγούρες βγαλμένες από στιβαρό ρεπορταζιακό ντοκιμαντέρ. Μόνο που, όπως αποδεικνύεται όταν το σασπένς κορυφώνεται, ο Κρουιτόφ είναι πολύ πιο αισιόδοξος ουμανιστικά από τη γύρω μας πραγματικότητα. Το πολιτικό θάρρος του τον εγκαταλείπει προτού η κυνική μαχαιριά του φτάσει ως το κόκαλο, σπρώχνοντας τις "Υποσχέσεις" του προς έναν συγκαταβατικό (κι ελαφρώς μελοδραματικό) αφηγηματικό συμβιβασμό, βγαλμένο θαρρείς από ένα πιθανό χολιγουντιανό ριμέικ τους.

Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Υποσχέσεις

Les Promesses
2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τομά Κρουιτόφ

Η Κλεμάνς, δήμαρχος σε ένα παρισινό προάστιο, αγωνίζεται να εκταμιεύσει κρατικά χρήματα για την ανακαίνιση ενός γιγαντιαίου συγκροτήματος εργατικών κατοικιών. Αποφασισμένη να το πετύχει πριν αποσυρθεί, παρασύρεται σε έναν κυκεώνα συμβιβασμών, ανταλλαγών και υποσχέσεων, που θα δοκιμάσουν την πολιτική ηθική της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.