Τα βραβεία του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δείτε τους φετινούς νικητές της τρικολόρ διοργάνωσης.

ouistreham «Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους»

Έριξε αυλαία το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (29/3-6/4), το οποίο αφού επέστρεψε πανηγυρικά στις δια ζώσης προβολές μοίρασε τις δάφνες του.

Η φετινή κριτική επιτροπή η οποία αποτελούταν από τους Εμανουέλ Μπεάρ, Ελίς Κις, Γιάννα Σαρρή, Θάνο Αναστόπουλο και Λευτέρη Χαρίτο, απένειμε ομόφωνο το βραβείο της στην ταινία "Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους" του Εμανουέλ Καρέρ με πρωταγωνίστρια τη Ζιλιέτ Μπινός.

Ένας χαμαιλέοντας της υποκριτικής, η 58χρονη ηθοποιός υποδύεται μια συγγραφέα η οποία θέτει τον εαυτό της σε μια περίπλοκη συνθήκη. Για τις ανάγκες του νέου βιβλίου της πιάνει δουλειά ως καθαρίστρια, για να μπορέσει να βιώσει από πρώτο χέρι τις δυσάρεστες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Θα έχει, όμως, το θάρρος να πει στο τέλος την αλήθεια στις "συναδέλφισσές" της;

Η επίτιμη προσκεκλημένη και πρόεδρος της επιτροπής Εμανουέλ Μπεάρ, παρουσίασε το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής : "Επιλέξαμε να απονέμουμε το βραβείο στην ταινία αυτή, για τον βαθύ ανθρωπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει κατά μέτωπον τους αόρατους αυτούς ανθρώπους τους οποίους ενσαρκώνουν μη επαγγελματίες ηθοποιοί δίπλα στη Ζιλιέτ Μπινός. Η ταινία μάς τοποθετεί ανάμεσα σε δύο κόσμους χωρίς καθόλου μελοδραματισμούς, αυτόν της συγγραφέα δημοσιογράφου και τον κόσμο της επαγγελματικής επισφάλειας αυτών των εργαζομένων. Μία ταινία που μας κάνει κοινωνούς της αλληλεγγύης και της συνενοχής, που υπερκαλύπτει τις ανθρώπινες σχέσεις".

Από την άλλη, το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στην ταινία "Full Time" του Ερίκ Γκραβέλ, στην οποία δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία η Λορ Καλαμί. Αμφότεροι παρευρέθηκαν στην Αθήνα ως καλεσμένοι του φεστιβάλ. Η ηθοποιός υποδύεται μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, καθώς παράλληλα προσπαθεί να βρει καλύτερη δουλειά από καμαριέρα σε ξενοδοχείο, θέση η οποία την πιέζει αφόρητα. Οι απόπειρές της, όμως, κοντράρουν σε όλα και πιο πνιγηρά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν ασταμάτητα.

Μετά την απονομή, ακολούθησε η αβάν πρεμιέρ της ταινίας "Χαμένες Ψευδαισθήσεις" (Ξαβιέ Τζιανόλι).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι είδαν οι Έλληνες στο σινεμά το 2025;

Με μια ελληνική ταινία στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά έκλεισε η κινηματογραφική χρονιά, η οποία πρόσφερε τις δικές της εκπλήξεις και απογοητεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/01/2026

Το όνομά του είναι Τέρνερ, Κάλουμ Τέρνερ: Το φαβορί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Αρραβωνιασμένος με την Ντούα Λίπα, υποστηρικτής της Τσέλσι και πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζόρτζ Κλούνει. Τι ξέρουμε για τη νέα εκδοχή του πράκτορα 007;

Ο Καποδίστριας, ο Άγιος Παΐσιος και πώς οι πιστοί βρίσκουν το δρόμο για τις αίθουσες

Η "επιστροφή της θρησκείας" δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την πολιτιστική βιομηχανία ανοίγοντας το δρόμο για την προσέλκυση ενός νέου ειδικού κοινού.

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, πώς ήταν να συμπρωταγωνιστείς με ένα κοράκι;

Συναντήσαμε το διάσημο ηθοποιό στο Βερολίνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ταινία του Ντίλαν Σάουθερν, όπου υποδύεται έναν πατέρα που καταρρέει από το πένθος.

"Και ΕΛ και ΑΛ": To βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα έρχεται στη Στέγη

Το "Και ΕΛ και ΑΛ" θα προβληθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Μικρή Σκηνή, παρουσία του σκηνοθέτη, Ιλίρ Τσούκο, και συντελεστών της ταινίας.

Μην περιμένεις στην ουρά: Οι πιο δυνατές ταινίες της πόλης σε περιμένουν στο More.com

Οι πιο δημοφιλείς ταινίες σε περιμένουν στο More.com και More.com App, οπότε εξασφάλισε την θέση σου, η οποία είναι μόλις λίγα κλικ μακριά.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, σήμερα Πέμπτη 08/01.