Οι καλύτερες ταινίες του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Ο σταρ της Marvel και πρώην "κακό παιδί" του Χόλιγουντ σήμερα κλείνει τα 57 του χρόνια.

Ρόμπερτ Ντάουνι

Αν μπεις στη διαδικασία να τον googlάρεις, στις πρώτες αναζητήσεις δίπλα στο όνομά του φιγουράρει η λέξη "glasses". Το στυλ ανέκαθεν αφορούσε τον Ρόμπερ Ντάουνι Τζούνιορ, γεγονός ευδιάκριτο ακόμη και στην άχαρη δεκαετία του '90 όταν παρουσιαζόταν ως ζεν πρεμιέ σε κομεντί όπως το "Only You" με τη Μαρίζα Τομέι. Ο 57χρονος σήμερα ηθοποιός -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 4 Απριλίου του 1965- είναι το απόλυτο χολιγουντιανό παράδειγμα της φράσης "ποτέ δεν είναι αργά".

Στα μισά της ζωής του και έχοντας αποφασίσει να κάνει κανονική επανεκκίνηση μετά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις ουσίες, αλλά και το νόμο, κατόρθωσε το 2008 να συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού "Time" με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Πέντε χρόνια αργότερα και μέχρι και το 2015, σύμφωνα με το "Forbes" ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός παγκοσμίως.

Με αφορμή λοιπόν, τα σημερινά του γενέθλια, επιλέξαμε 10 ταινίες του που θα μας μείνουν αξέχαστες και στις παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά.

Chaplin (1992)

Σε περίπτωση που έχεις γνώση της πορείας του μόνο την τελευταία δεκαετία, σίγουρα δεν περιμένεις ότι έχει υποδυθεί τον Τσάρλι Τσάπλιν. Τόσο επιτυχημένα μάλιστα, ώστε να βρεθεί υποψήφιος για όσκαρ α᾽ ανδρικού ρόλου. Η συνδρομή του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ατένμπορο ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού μπόρεσε να εκμαιεύσει από τον Ντάουνι Τζούνιορ μία τέτοια ερμηνεία.

Short Cuts (1993)

Κάτι αντίστοιχο έκανε εδώ και ο Robert Altman. Η σερβιτόρα Doreen Piggot (Lily Tomlin) τραυματίζει με το αυτοκίνητό της ένα παιδί, που καταλήγει σε κώμα. Στο νοσοκομείο, ο παππούς του παιδιού (Jack Lemmon) μιλάει στο γιο του, Howard (Bruce Davison) για τις παλιές του σχέσεις. Στο ενδιάμεσο, ένας ζαχαροπλάστης (Lyle Lovett) ενοχλεί την οικογένεια επειδή δεν πήγαν να πάρουν την τούρτα του παιδιού. Τι κάνει εδώ ο Robert; Καλύτερα να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι.
Υ.Γ.: Παραδόξως, αυτή η ταινία, βρίσκεται στο νο2 των προτιμήσεων του κοινού στο Rotten Tomatoes.

Natural Born Killers (1994)

Αυτή η σκληρή-σατιρική ταινία του Όλιβερ Στόουν για την κουλτούρα των ΜΜΕ άργησε να εκτιμηθεί από κοινό και κριτικούς. Ο Ντάουνι παίζει έναν ρεπόρτερ ονόματι Γουέιν Γκέιλ που ψάχνει να κάνει νούμερα τηλεθέασης όταν δύο κατά συρροή δολοφόνοι (Γούντι Χάρελσον και Τζουλιέτ Λούις) σκοτώνουν μία ομάδα ανθρώπων. Μαντέψτε ποιος τους κάνει σταρ.

Richard III (1995)

O διακαής πόθος του για το βρετανικό θρόνο οδηγεί τον Ριχάρδο τον τρίτο (Ian McKellen) στην τρέλα. Η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του '30, όταν η Βρετανία διχάζεται από εμφύλιο πόλεμο και ο Ριχάρδος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την "ευκαιρία" για να επιβάλλει τη φασιστική δικτατορία του. Πρέπει πρώτα όμως, να "ξεφορτωθεί" εκείνους που του στέκονται εμπόδιο. 

Goodnight, and Good Luck (2005)

Όταν ο γερουσιαστής Τζόσεφ Μακ Κάρθι ξεκινά την παράτολμη καμπάνια του για να ξεριζώσει τους κομμουνιστές από την Αμερική, ο διευθυντής του CBS News Έντουαρντ Ρ. Μάροου (Ντέιβιντ Στράθερν) επικεντρώνεται στην έκθεση της θηριωδίας που έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειών του πολιτικού. Στο σκηνοθετικό και συγγραφικό εγχείρημα του Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. υποδύεται τον Τζο Γουέρσμπα, ένα δημοσιογράφο που εμπλέκεται σε ένα ρομάντζο που παραβαίνει τους όρους της εταιρείας στην οποία εργάζεται.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Η neo-noir σατιρική ταινία του Σέιν Μπλακ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες των Ντάουνι, Βαλ Κίλμερ και Μισέλ Μόναγκαν. Η αφήγηση του Ντάουνι αποδεικνύει ότι το κωμικό στοιχείο παραδόξως συγκαταλέγεται στα δυνατά του σημεία. 

Zodiac (2007)

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ δίνει το ρυθμό και οι Ντάουνι, Τζέικ Τζίλενχαλ και Μαρκ Ράφαλο ακολουθούν, Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν έναν κατά συρροή δολοφόνο και παράλληλα, οι ερμηνείες τους βοηθούν στο να διατηρηθεί το σασπένς μέχρι και την τελευταία στιγμή. 

Ironman (2008)

Ο δισεκατομμυριούχος έμπορος όπλων και ευφυέστατος εφευρέτης Τόνι Σταρκ (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ) πέφτει θύμα απαγωγής από τρομοκράτες στο Αφγανιστάν. Για να δραπετεύσει, φτιάχνει μια προηγμένης τεχνολογίας πανοπλία, την οποία στη συνέχεια τελειοποιεί προς όφελος της κοινωνίας. Η Marvel βρήκε στο πρόσωπο του Ντάουνι Τζούνιορ τον Iron Man. 

Chef (2014)

Μικρός αλλά επιδραστικός ο ρόλος του Μάρβιν στο Chef υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζον Φαβρό (Iron Man). Υποδύεται τον επενδυτή και πρώην σύζυγο, της πρώην συζύγου (!) του πρωταγωνιστή Καρλ (στο ρόλο ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό). 

Captain America: Civil War (2016)

Οι αδερφοί Ρουσό ευθύνονται για αυτήν την πιο συναισθηματική και ευφυή εκδοχή του Τόνι Σταρκ. Μπορεί ο Ντάουνι Τζούνιορ να μην είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά η σχέση του με τον Captain America βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας. 

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.