Ο Δημοσθένης Ξιφιλίνος κάνει μια κριτική αναδρομή σε οσκαρικά φιλμ

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα και κριτικού θα παρουσιαστεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, όπου και θα ακολουθήσει συζήτηση με γνωστούς Έλληνες κριτικούς κινηματογράφου.

Όσκαρ Καλύτερης ταινίας

"ΟΣΚΑΡ καλύτερης ταινίας" ονομάζει ο Δημοσθένης Ξιφιλίνος το νέο του βιβλίο αφιερωμένο σε κινηματογραφικές παραγωγές από το 1929 μέχρι το 2021, οι οποίες απέσπασαν το διάσημο χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία "Καλύτερη Ταινία". Στην τετράχρωμη έκδοση περιλαμβάνονται κριτικές 93 φιλμ, μέσα από τις οποίες ο αναγνωρισμένος κριτικός κινηματογράφου ρίχνει φως σε αρκετές ξεχασμένες "καλύτερες ταινίες" στην πολύχρονη ιστορία των Όσκαρ.

Από το "Wings" μέχρι και τη "Χώρα των Νομάδων", η αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα ξεδιπλώνεται μέσω της ιστορίας των διασημότερων (και συχνά αμφιλεγόμενων) βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Με εργαλείο τις εκτενείς γνώσεις αλλά και την αγάπη του για τον κινηματογράφο, ο συγγραφέας παραθέτει σε 270 σελίδες το δικό του προσωπικό βλέμμα για υπερτιμημένες αλλά και αδικημένες ταινίες που βραβεύτηκαν ανά τα χρόνια, δίνοντας έμφαση σε κοινωνικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά γεγονότα που πιθανόν επηρέασαν την επιλογή των νικητών.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου (7.30 μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο IANOS στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Π.Ε.Κ.Κ. Βασίλη Κεχαγιά και τους κριτικούς κινηματογράφου Χρήστο Μήτση και Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους με υποχρεωτική ηλεκτρονική προκράτηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.